hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megpecsételődött a kis nemzetállamok sorsa?
Magyarországon is átrendeződött a politikai térkép
Megpecsételődött a kis nemzetállamok sorsa?

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

2024. 06. 13.
A Tisza Párt megjelenésének hatásairól, a Magyar Péter előtt álló kérdésekről, Budapest fontosságáról, valamint az európai szuperállam elleni küzdelmekről is beszélgettünk a választási nap éjjelén Hack Péter jogászprofesszorral.

  Visszatekintve az elmúlt néhány hónapra: volt a magyar belpolitikának ennyire intenzív, váratlan, fordulatokkal teli időszaka, mint ez a kampányidőszak?

Szerintem nem volt ennyire fordulatos és nehezen kiszámítható eseménysor a magyar politikában az utóbbi 34 évben. A legfontosabb esemény a Tisza Párt megjelenése, amely alapjaiban rajzolta át a magyar belpolitikát. További új fejlemény volt az, hogy egy időben tartották az európai parlamenti és az önkormányzati választást. Ennek következménye a rekordmagas választási részvétel, ami a demokrácia szempontjából jó dolog, hiszen jóval nagyobb legitimációval rendelkeznek az önkormányzatok és az európai parlamenti képviselők is, mint egyébként.

Fontos megjegyezni, hogy az európai részvételi arány másutt nem volt kiugró, ami jelzi, hogy az európai választópolgárok nem az Európai Parlamentet tekintik a legfontosabb testületnek, amely az életüket meghatározza. Az országgyűlési választásokon legutóbb

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!