hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Több száz gyermek vesztette el szüleit a koronavírus miatt Magyarországon
A járvány láthatatlan áldozatai
Több száz gyermek vesztette el szüleit a koronavírus miatt Magyarországon

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 07. 28.
A világon eddig 1 millió 134 ezer gyermek lett félig vagy teljesen árva a Covid-járvány miatt. Mivel a pandémia még tart, az árvák száma tovább emelkedik, főként a szegény, kevéssé átoltott régiókban – az élen India áll, ahol erősödik az illegális gyermekkereskedelem. Hazánkban minimum 800, de akár 1800 is lehet az érintett kiskorúak száma.

„A Covid-19-világjárványhoz kapcsolódó halál­esetek számát világszerte szoros figyelemmel kísérik, s a hivatalos halálesetek száma mára meghaladja a 4 millió főt, akiknek a döntő többsége felnőtt. A hátrahagyott gyermekeik azonban láthatatlanok” – írta nemrég két epidemiológus a Világbank blogbejegyzésében. Hozzátették: a járvány jelenlegi terjedése mellett világviszonylatban átlagosan minden 12. másodpercben egy újabb gyermek válik félig vagy teljesen árvává szülője, gondviselője Covid-19-halálozása következtében.

A szerzők a brit Imperial College Seth Flaxman kutatócsoport tagjai, amely 21 ország születési és halálozási adatait elemezve matematikai modellt állított fel a koronavírus-járvány miatt elárvult gyermekek számának becslésére a világ minden országában. Számításuk szerint 2021. június végéig világszerte mintegy 1 millió 134 ezer gyermek veszítette el legalább az egyik (olykor az egyetlen) szülőjét vagy gondviselőjét a koronavírus miatt.

A kutatóknak a The Lancet szakfolyóiratban nemrég megjelent tanulmánya szerint a legtöbb gyermek Indiában, Brazíliában, az USA-ban, Dél-Afrikában és Peruban maradt magára. A legtöbben az apjukat veszítették el: számuk közel négyszerese azokénak, akiknek az édesanyja hunyt el koronavírusban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!