hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újra divatba jött a házasság

2017. 03. 30.
A hazai népesedési trendek nagyban egybecsengenek az uniós tendenciákkal: közel száz év óta mindenhol csökken a csecsemőhalandóság, a gazdasági válság okozta mélyrepülés után növekedni kezdett a születésszám, és – Magyarországon különösen – megnőtt a házasságkötések száma is.

Pozitív folyamatot tükröznek a demográfiai adatok nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte is, ami a szakemberek szerint egyértelműen azt tükrözi, hogy lecsengőben van a gazdasági válság hatása. Hazánkban tavaly 93 200 gyermek született, 51 800 házasságot kötöttek, valamint tovább csökkent a csecsemőhalandóság. A legszembeötlőbb a házasságkötések számának a megugrása. A válások száma 2013 óta 20 ezer körül mozog, ez a szám a hatvanas években volt utoljára ilyen alacsony, igaz, akkoriban majdnem kétszer annyian házasodtak, mint ma.

„Az elmúlt 80-100 évben a csecsemőhalandóság folyamatos csökkenése figyelhető meg, ami a fejlett országokban általános tendencia. Ez elsősorban az egészségügyi ellátás – azaz a szülés körülményeinek, és az újszülött ellátás – korszerűbbé válásának köszönhető” – mondta el lapunknak Makay Zsuzsanna, a KSH NKI tudományos titkára. 

A születésszám 2010–2013 között mélypontra zuhant: a gazdasági válság hatására az évi 96 400-ról (2009-es adat) a 90 ezres lélektani határ alá esett. A válságból való kilábalással egyidejűleg, 2014-től lassú emelkedés indult el, aminek következtében tavaly már 93 100 baba született, azaz csökkent a népességfogyás üteme. Az élveszületések száma egyébként unió-szerte hasonlóan alakul: a lejtmenet után lassú emelkedés tapasztaltható – jegyezte meg a demográfus.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!