hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ateista jövőt várnak a liberálisok
Miért növekszik a felekezet nélküliek száma Amerikában?

2019. 10. 03.
Ateista „ébredés” zajlik Amerikában – állítja egy szeptember végén megjelent tanulmány. Derek Thompson szerint az Egyesült Államokban ma már a felekezethez nem tartozók jelentik a meghatározó erőt. A Hetek interjút készített a szerzővel, és utánajárt, tényleg vereségre áll-e a kereszténység az Egyesült Államokban?

A több mint 170 éve alapított neves amerikai magazin, a The Atlantic figyelemre méltó cikket közölt a szeptember 26-i számában. Ebben Derek Thompson azt állítja, hogy az Egyesült Államokban egy alapvető vallási fordulat zajlik, amelynek eredményeként az új nemzedékekben egyre gyorsuló ütemben növekszik a magukat „ateistáknak” vagy „feleke­zethez nem tartozónak” vallók a­rá­nya. A találó angol kifejezéssel ők a „nones” – vagyis a „semmilyenek”.

Elesik az utolsó végvár?

Thompson szerint az ezredforduló előtt az Egyesült Államok sikerrel állt ellen a szekularizációs hullámoknak, amelyeket a 19. század végén európai filozófusok és tudósok – köztük Friedrich Nietzsche, Karl Marx és Sigmund Freud – indítottak el, akik azt állították, hogy „Isten halott”. Számukra egyértelmű volt, hogy a tudományos felfedezéseket és a modernizációt Nyugaton az ateizmus elterjedése fogja követni. Ez számos európai országban így is lett – különösen a protestáns államokban, ahol nagyobb mértékben „racionalizálódtak” a társadalmak, mint a katolikus országokban.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!