hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Betiltanák a lelkiismereti döntést
Az LGBTQ-lobbi „jogi fegyvere”?

2019. 06. 14.
Az Egyesült Államok társadalmát ma még elképzelhetetlen mértékben alakítaná át az „Egyenlőség Törvény” (Equality Act), amelyet márciusban nyújtottak be a kongresszus mindkét házában. A törvényjavaslatot több republikánus képviselő is támogatja.

A szexuális orientáción alapuló bármiféle diszkrimináció szövetségi szintű – vagyis országosan érvényes – tilalmát kívánja elérni az új törvényjavaslat. A kezdeményezők a faji diszkriminációt tiltó Polgárjogi Törvény helyébe kívánják léptetni ezt az új jogszabályt, ami minden olyan területen tiltaná az LGBTQ+ emberek (a magyar rövidítés: LMBTQ) megkülönböztetését, ahol jelenleg is tilos az etnikai kisebbségek diszkriminációja.

Ez így nagyon demokratikusan hangzik, hiszen ahogy elfogadhatatlanok voltak például a bőrszín szerint szegregált buszok, mozik és éttermek, ugyanúgy senki nem támogatná azt, hogy ilyen diszkrimináció sújtsa a homoszexuálisokat. A helyzet azonban az, hogy ilyen megkülönböztetések nincsenek, a melegek oda ülnek a közlekedési járműveken, ahová akarnak, és abban az étteremben foglalnak asztalt, ahol akarnak.

Milyen célt szolgálna akkor a törvényjavaslat? „Az Egyenlőség Törvény alapkoncepciója az, hogy senki nem hivatkozhat lelkiismereti, vallási meggyőződésére a szexuális orientáció alapján történő diszkrimináció indoklására” – állítja David Cicilline demokrata képviselő, a törvényjavaslat egyik kezdeményezője.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!