hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa új istenei
Hívők a náci megszállás alatt

2011. 09. 22.
A keresztényüldözések  története (35. rész)

 

Noha magukat istenhívőknek vallották, a keresztény hit és etika alapvető tanításaival szálltak szembea nemzetiszocialisták. Az általuk uralt Európában volt, ahol masszívan üldözték, volt, ahol passzivitásra kárhoztatták a keresztény egyházak papjait, lelkészeit. Az igazi hívők szembefordultak a náci ideológiával, és akár saját felekezetük hivatalos passzivitásával szemben is megélték a hitüket, és megtették az abból fakadó jó cselekedeteket. Az alábbiakban azokba a térségekbe látogatunk, amelyek a Harmadik Birodalom uralma alatt vagy annak befolyásában, illetve szövetségében léteztek 1939 és 1945 között.

A nemzetiszocialisták, köztük a vezetőik, nem tagadták meg a formális keresztény hitet, sőt azok a felekezetek sem közösítették ki őket, amelyekbe születésük óta tartoztak. „Adolf Hitler római katolikusként halt meg, akinek emlékére halálának napján szentmisét tartanak Madridban. Hermann Göring evangélikusként halt meg" - írja Franklin H. Littell. Ennek ellenére a Führer követői, ahogyan előző írásunkban utaltunk rá, egy új politikai, ideológiai és vallási térbe léptek be, amikor a nemzetiszocializmus útját választották.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!