Hetek Univerzum
"Ráchel siratja fiait" - A zsidó vészkorszakok története
A "választott nép" teljes elpusztítására történt kísérlet nem a nácik egyedi ötlete, se nem sajátosan 20. századi jelenség volt

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

"Ráchel siratja fiait" - A zsidó vészkorszakok története
A "választott nép" teljes elpusztítására történt kísérlet nem a nácik egyedi ötlete, se nem sajátosan 20. századi jelenség volt
Holokauszt, soá, vészkorszak, Judenmord – szavak, amelyek nemhogy egyenként, de együttesen sem fejezik ki mindazt, ami 1933 és 1945 között zajlott azon a kontinensen, amely önmagát a keresztény vallás bölcsőjének, a legtöbbre hivatott civilizáció és kultúra hordozójának vallja. Tizenkét év alatt körülbelül hatmillió európai zsidót öltek meg külön erre a célra létesített megsemmisítőtáborokban, lőttek tömegsírokba, dolgoztattak és/vagy éheztettek halálra gettókban vagy munkatáborokban. A holokauszt miértjére azóta keresik a választ. (2001. 04. 21.)

A hivatásos holokausztkutatók többsége egyetért abban, hogy az európai zsidóság teljes megsemmisítésére tett náci kísérlet egyedi jelenség a történelemben. Egyedi és sajátosan modern is egyben, hiszen – vallják sokan – a náci holokausztot éppen az iparszerűen elkövetett tömeggyilkosságok különböztetik meg a középkori pogromoktól.

Ezzel szemben a zsidóság története azt mutatja, hogy a "választott nép" teljes elpusztítására történt kísérlet nem a nácik egyedi ötlete, se nem sajátosan 20. századi jelenség volt.

A holokauszt sötét árnya már a kezdet kezdetén ott lebegett a zsidó nép felett. Jákobnak hetven leszármazottja ment József után Egyiptomba, hogy ott átmenetileg otthonra találjon.

.
Shutterstock/Puzzlepix

József, aki ekkoriban Cofnat Paneakh néven a fáraó utáni második ember volt az országban, elérte az uralkodónál, hogy rokonai a Nílus-delta termékeny keleti részén, Gósenben telepedhessenek le, ahol békésen űzhették pásztorkodó életmódjukat.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!