hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1998. 11. 28. (II/48) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Arafat céltudatos

Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke Párizsban arra buzdította az európai országokat – elsősorban Franciaországot –, hogy vállaljanak még aktívabb szerepet a térség békéjének megteremtésében, még ha ezt az izraeli fél ellenzi is. Arafat azt követően utazott Párizsba, hogy kedden megnyílt a Jasszer Arafat Nemzetközi Repülőtér Gázában. Arafat újólag kijelentette, hogy az oslói megállapodásban rögzített átmeneti időszak lejártával, azaz 1999. május 4-én ki fogják kiáltani a palesztin államot, így érvényesítve a nép önrendelkezési jogát.

A nacionalisták nem felejtenek

Idén a Koszovóban folyó harcok során legalább 192 gyermek halt meg. "A gyerekek a konfliktus első áldozatai és a baj őket érinti a legérzékenyebben" – olvasható az ENSZ gyermekjogi konvenciója által kiadott írásban.

Új libanoni bábkormány

Hivatalba lépett az új libanoni miniszterelnök, a 62 éves Emile Lahoud. A libanoni hadsereg volt parancsnokát a parlament azt követően választotta meg, hogy megnyerte az országot gyakorlatilag megszállás alatt tartó Hafez Asszad szíriai elnök támogatását. "A Mindenható Istenre esküszöm, hogy tiszteletben fogom tartani Libanon alkotmányát, törvényeit, védeni fogom Libanon függetlenségét és területének biztonságát" – mondta az új kormányfő a fogadalomtételkor.

NAGYÍTÓ

Az Amerikai Egyesült Államok egyik legfontosabb ünnepe, a Hálaadás Napja több mint háromszáz éves múlttal rendelkezik. Az anglikán egyház kötöttségeiből kitörni vágyó puritánok a híres Mayflower nev? hajón egy új világ felé hajózva 1620. decemberében érték el Amerika partjait. A hajóval érkező keresztény Plymouth közösség első tele rendkívül kemény volt: negyvenhat társukat vesztették el, ám a többieknek sikerült a wampanoag indiánok segítségével túlélniük a nehézségeket – nélkülük mindannyian elvesztek volna. A következő év azonban bőséges aratással kárpótolta őket, amiért a kis közösség elhatározta, hogy ünnepet rendez. Kilencven indiánnal együtt 1621-ben tartották meg az első hálaadás ünnepét. Jóllehet a pontos napot nem lehet tudni, az azonban bizonyos, hogy a megemlékezés késő ősszel történt. Az akkori kormányzó, William Bradford elrendelte, hogy azontúl az a nap Isten felé irányuló hálaadással és imával teljen el. Az 1623-as év újabb megpróbáltatást jelentett a közösség életében: súlyos aszály pusztított a környéken. A kolonisták úgy döntöttek: böjtölni és imádkozni fognak esőért. Az imáikra adott válaszként megeredő eső újabb hálaadás ünnep számára adott okot. Bradford végül is november 29-ét jelölte meg a hálaadás napjaként. Az első ünnepeket továbbiak követték, állandóan változó dátummal. 1676-ban például a massachusetts-i Charlestown kormányzata megszavazta, hogy a hálaadás napjának dátuma június 29-e legyen. Az 1777-es volt az első olyan év, amikor mind a 13 kolónia együtt ünnepelte meg a hálaadást. 1789-ben George Washington az új alkotmány tiszteletére november utolsó csütörtökét jelölte meg a hálaadás napjaként. Végül azonban egy újságírónő, Sarah Josepha Hale volt az, akinek sikerült hivatalosan is elismertetnie a hálaadás napját. Hale negyven éves kampánya 1863-ban hozta meg gyümölcsét: Abraham Lincoln nemzeti ünneppé nyilvánította a Hálaadás Napját. 1941-től pedig hivatalosan november negyedik csütörtöki napjára esik a hálaadás ünnepe. A korai hálaadás ünnepekben volt egy közös dolog: a hálaadás közvetlenül Isten felé irányult. A kolonisták tudták, hogy Isten a teremtőjük és gondviselőjük, és hogy minden jó dolog végső soron Tőle származik. Végül is ez tehát az, amiért az amerikaiak megülik ünnepüket. (Csereklyei Márta)

A Kelet keresztapái

A szervezett bűnözés Kelet-Európa volt kommunista országai felől érkező egyre nagyobb hulláma hömpölyög nyugat felé – állítja a Time magazin november 30-i számában. Az Aranykéz utcai robbantás fotóival illusztrált cikk arra hívja fel a világ figyelmét, hogy a nyugat felé irányuló keleti szervezett bűnözés Közép-Európa demokráciáinak destabilizálására törekszik.

Moszkva Peking: Erősődő barátság

Jelcin külpolitikai tanácsadója, Szergej Prihogyko nyilatkozata szerint az orosz–kínai kapcsolatok közeli és bizalmas alakulása a XXI. század stratégiai közeledése lesz. A hidegháború idején szembenálló két ország tavaly "stratégiai partnerségi" dokumentumot írt alá. Csiang Cö-min kínai államfő most Moszkvában folytatott eredetileg is nyakkendő-nélkülinek tervezett, ám végül beteglátogatásra sikeredett megbeszélést Borisz Jelcin orosz elnökkel, aki tüdőgyulladása miatt a Kreml-kórházban fogadta a kínai vendéget.

Funarék a barbár magyarságról

A december 1-i román nemzeti ünnep elűzeteseként hirdették meg, valójában reform-, hatalom- és fűleg magyarellenes uszítássá fajult az a kolozsvári tömeggyűlés, melyen Gheorge Funar kolozsvári polgármester els? ízben lépett nyilvánosság elé újonnan választott pártja vezérének árnyékában – írja a kolozsvári Szabadság cím? napilap.

Belföld

Torgyán a darálóban

"Bátran állíthatom, nem rendült meg a tagságban a bizalom Torgyán József elnökünkkel szemben" – szögezte le lapunknak Lányi Zsolt, kisgazda alelnök, aki szerint a kormánykoalíciót sem rengették meg az elmúlt napok "kinevezési ügyei". Mátrai Márta, a Fidesz frakcióigazgatója sem érzi úgy, hogy rést ütött volna a koalíción a Torgyán család körüli bonyodalom, viszont tanulságosnak tartja a történteket a jövőre nézve. Nevezetesen, hogy minden kormánypárti politikus tudja ezután, hogy mi méltó a vezető tisztséghez. Bozóki András politológus viszont így értékeli a helyzetet: most egy olyan politikai játszma zajlik, melynek az a lényege, hogy Torgyán veszítsen népszerűségéből, így adott esetben meg lehet buktatni "belülről". Ugyanolyan bábbá akarják átalakítani, mint Lezsák Sándort – véli a politológus.

Pótvizsgára ítélt törvénytervezet

Rövid parlamenti vajúdás után a Fidesz az adórendőrségről szóló törvénytervezet visszavonását javasolja a kormánynak. Azt a tervezetet, amely rövid idő alatt nemcsak az ellenzéki pártok ellenszenvét, hanem Majtényi László adatvédelmi biztos bírálatát is kivívta. Az elemzők szerint a pótvizsgára ítélt tervezetben egy mindenek fölött álló, önálló hatalmi tényezővé váló APEH képe rajzolódott ki. E terv szerint az adórendőrség az alábbiakat tehetné: titkos házkutatásokat, lehallgatásokat végezhetne, besúgó hálózatot tarthatna fenn, mikrofonokat és kamerákat szerelhetne fel hivatali illetve üzleti helyiségekben, fegyvert is viselő nyomozóik fedőcégek létrehozására is kapnának engedélyt.

Küzdelem a metróért

Naponta átlag 20 ezer aláírást tudott eddig gyűjteni az az ötven fiatalember, akik a Főpolgármesteri Hivatal megbízásából órabérben őrzik a több helyen fenntartott aláírásgyűjtő urnákat és formanyomtatványokat. A nyomtatványok kitöltésével bárki támogathatja a leendő új metró megépítését. A Főpolgármesteri Hivatal egyelőre nem akar népszavazást az ügyben, csupán a metróépítés polgári támogatottságát kívánja a kormány elé tárni, hogy az építés előkészületei és majdani munkálatai zavartalanul folytatódhassanak.

Nem jó Csurkával levelezni

A Magyar Igazság és Élet Pártja parlamenti képviselőcsoportjának pénzügyeivel és működésével kapcsolatos kérdéseket tett fel Csurka István pártelnök-frakcióvezetőhöz intézett levelében Szabó Lukács debreceni MIÉP-es képviselő. A honatya a képviselőcsoport "működési zavaraira" hivatkozva egyebek mellett arra vár választ a pártelnöktől, hogy "milyen célra kapja a frakció a havi 3 millió forintos támogatást: a képviselők munkáját segítő tárgyi eszközök beszerzésére, szolgáltatások igénybevételére, szakértők javadalmazására, vagy valami másra? Ki dönt ezekről a kérdésekről a MIÉP-frakcióban?" Szabó Lukácsot az eddig kiutalt összegek sorsa is érdekelné, illetve, hogy a frakció pénze fölött tényleg a frakció rendelkezik vagy valaki más. "A kérdések összeállításából az derül ki, mintha nekem, mint frakcióvezetőnek valami titkolnivalóm volna az anyagiakat illetően. Ez nem igaz." – nyilatkozta Csurka István az ügy kapcsán. Mint elmondta, a párttal kapcsolatos kérdésekre a decemberi országos gyűlésen válaszol, a parlamenti munkát érintőkre pedig a frakciónak azon az ülésén, amelyen a képviselőcsoport "azt jónak látja". A levélírás másnapján a MIÉP elnöksége kizárta soraiból Szabó Lukácsot és megfosztotta alelnöki megbizatásától. (MTI)

Gyermekét kitette a mínuszba

Egészséges újszülöttet találtak Budapesten a III. kerületi Varga István Szakközépiskola előtti parkban. A bokor alá rejtett síró kisfiúra egy kutyáját sétáltató járókelő lett figyelmes, aki miután magával vitte Juhász Gyula utcai lakására, értesítette a rendőrséget.

Hol tart a narkó-ügy

Továbbra is heves viták kísérik a kormány úgynevezett drogtörvénytervezetét. A pártolók szerint csakis így lehet megakadályozni a kábítószer-fogyasztás tömeges terjedését, az ellenzők viszont úgy vélik, hogy akár fiatalok ezreinek az életét törheti ketté, ha bevezetik a tervezett szabályozást.

Egy korszak lezárult

November 23-án letelt Sólyom Lászlónak, az Alkotmánybíróság első elnökének és két bírótársának Kilényi Gézának és Ádám Antalnak kilenc éves mandátuma. Távozásukkal – túlzás nélkül állíthatjuk – lezárult egy történelmi korszak, hiszen az Alkotmánybíróság karakterét leginkább meghatározó személyek váltak most ki a testületből.

Albacomp vezér szabadlábon

Szabadlábra helyezte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség az Albacomp Rt. még júniusban őrizetbe vett vezérigazgatóját és helyettesét. A honi számítógépes birodalom két prominens egyéniségét különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják. A megyei rendőr-főkapitányság szűkszavú közleménye szerint azonban november 23-tól megszűntek a fogva tartás okai.

Tocsik börtönbe kerülhet

804 millió forint sikerdíj illegális megszerzése miatt áll bíróság előtt egy teljes éve Tocsik Márta, a Tocsik-per elsőrend? vádlottja különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt. Az ügyész perbeszédében számára és a per másodrend? vádlottja, Liszkai Péter számára letöltendő szabadságvesztés és pénzbüntetés kirovását kérte. Letöltendő szabadságvesztés büntetését indítványozta továbbá a befolyással való üzérkedés vétségével vádolt Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőre és Budai György vállalkozóra. A két üzletember nyomatékos felszólítására, amely szerint, ha nem fizet, akkor nem végezheti tovább jól jövedelmező tevékenységét, Tocsik a tekintélyes összegből 100-100 millió forintot átutalt Boldvai és Budai cégének számlájára. Miután 1996 őszén kipattant a 804 milliós sikerdíj-botrány, Boldvai és Budai arra figyelmeztette a tanácsadónőt, hogy "tartsa a száját". Minderről maga Tocsik Márta számolt be 1996. október 15-én tett nyomozati vallomásában, amelyet október 17-én, majd november 14-én is fenntartott, 1997. január 13-án azonban visszavont, arra hivatkozva, hogy korábban gyógyszerek hatása alatt állt. Az ÁPV Rt. igazgatótanácsának különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vétségével vádolt tagjai, illetve elnöke Szokai Imre döntéshozóként gondatlan magatartást tanúsítottak, a pozíciójukban elvárható körültekintést elmulasztották, és a szükséges infomációkat nem szerezték be – hangsúlyozta perbeszédében a vád képviselője. Az Rt. zárt, meghívásos pályázatot írt ki a munka elvégzésére 1995-ben. Az ügyész szerint azonban a pályázat komolytalan volt, mivel Tocsik Márta mellett csak két, teljesen tájékozatlan meghívott vett részt azon. Az ügyész beszédében úgy érvelt, hogy Tocsik Márta nem végzett tényleges munkát a sikerdíj ellenében, Liszkai Péter az ÁPV Rt. jogügyi igazgatóságának vezetője pedig szándékosan félretájékoztatta az igazgatótanácsot Tocsik Márta személyét illetően. A jegyzőkönyvek tanúsága szerint Liszkai Péter úgy fogalmazott: "a tanácsadónő nyakába veszi az országot, az egyes önkormányzatokkal külön-külön tárgyal, hogy minél kedvezőbb alkupoziciót alakítson ki a belterületi földek ellenértékének kifizetése ügyében". Valójában azonban a helyhatóságokkal nem Tocsik Márta, hanem az önkormányzatok követeléseit képviselő Vektor Rt. tárgyalt. A tanácsadónő ezt követően egyeztetett a Vektor Rt.-vel. 1996. januárjában mintegy 8-10 esetben tárgyalt, majd 1997. májusában további 15-20 alkalommal ült asztalhoz az Rt. képviselőivel. Ennek a tevékenységnek a díjaként utalt át az ÁPV Rt. a tanácsadónő számlájára 1996. május 7-én 355 millió forintot, majd augusztus 9-én 449 millió forintot. A védelem szerint: "a jog még számos helyen mellettünk áll". Védőbeszéd: ez év december 14-én. (MTI)

Hit és értékek

Szemelvények az európai antikrisztus-irodalomból

Minden harmadik nemzedéknek van esélye arra, hogy megélje, amint egy évszázad véget ér, de több mint harmincból csak egy generáció szembesülhet ezredfordulóval. Úgy tűnik azonban, hogy nemcsak a kerek évfordulók közeledte váltja ki az apokaliptika iránti érdeklődést: ezek csak tovább fokozzák a már amúgy is gazdag múlttal büszkélkedő feltételezések, elképzelések és előrejelzések népszerűségét. A "végről szóló tanítás", vagyis az eszkatológia alapvető kérdései végigkísérik az elmúlt kétezer év európai kultúrtörténetét. Most induló sorozatunk első részében e kérdéskör egyik meghatározó elemét, az ellentmondásos antikrisztus-irodalom néhány jellegzetes vonását foglaljuk össze, elsősorban Bernard McGinn nemrég magyarul is megjelent műve alapján (Antikrisztus: az emberiség kétezer éve a gonoszság bűvöletében).

HÁTTÉR

A demokrácia mártírja

A szentpétervári politikai gyilkosság néhány napra mindent elhomályosított, ami az elmúlt időben történt Oroszországban. Az indítékok között felmerült, hogy a bűntény hátterében az a Szevernaja Sztolica cím? újságban megjelent cikk állhat, amely Gennagyij Szeleznyovnak, az Állami Duma elnökének törvénytelen üzleteiről szólt. Ehhez a cikkhez Sztarovojtova asszony adta az anyagot. Mások megjegyzik, hogy a képviselőasszony éppen ott készült újrajelöltetni magát, ahol Vlagyimir Zsirinovszkij is indul. A bűntény hátterét az elmúlt hetek nemzetközi visszhangot kiváltott eseményei alkották: Makasov tábornok antiszemita megnyilvánulásai, az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának (OFKP) és az Állami Dumának velük való szimpátiája a "zsidó kérdésben", Kalmükföld elnökének arra utaló kijelentései, hogy országa kiválhat a föderációból, s a Szövetségi Biztonsági Szolgálat tisztjeinek szenzációs sajtótájékoztatója, amelyen bejelentették, hogy vezetőik Borisz Berezovszkijnak, a Független Államok Közössége végrehajtó titkárának és más személyeknek a meggyilkolását tervezték.

A zsidóknak csak Netanjahu jó

Izrael az ellentmondások országa. Rabin emlékét három évvel meggyilkolása után államosítják, gyilkosáét pedig privatizálják. A holocaustról és az elesett katonákról való megemlékezés, valamint Izrael és Jeruzsálem alapításának napja mellé most Rabin meggyilkolásának napját is felvették a hivatalos ünnepnapok sorába. Nem volt hiány képmutató magyarázatokban sem, melyek arra voltak hivatottak, hogy eltereljék a figyelmet a politikai valóságról.

Clinton elnök álma

Amikor Bill Clintont múlt heti tokiói látogatása alkalmából megkérdezték, szerinte mi a világ előtt álló legnagyobb gazdasági kihívás, habozás nélkül azt válaszolta: "Felkészíteni a nemzetközi gazdasági rendszert a XXI. századra." Néhány nappal ezután koreai vezetőkkel tárgyalva elemezte a modern tőkeáramlás ellenőrizhetetlenségét és ennek káros hatásait a világgazdaságra. Kezeit kitárva nyomatékosította: jól emlékszik, mikor a 80-as és a 90-es évek nagyrészében áradt a külföldi tőke Koreába. Majd, "amikor a problémák megjelentek, a pénz elillant" – mondta. "De ne legyünk naivak! Amikor naponta másfél billió dollár forog a föld körül, nagy az esély az instabilitásra. Nem magukat kell hibáztatniuk. A helyzet sajnos a pénzügyi válság, annak kiszámíthatatlansága és mérete miatt sokkal rosszabb, mint azt bármi indokolná."

Új médium születik

A héten kiszivárgott, majd később a felek által is megerősített hírek szerint a világ legnagyobb internet-szolgáltatója, az America Online (AOL) megvásárolja a világ egyik vezető internetszoftver-fejlesztő cégét, a Netscape Communications Corporationt. A 4,2 milliárd dolláros részvénycserével megvalósuló cégegyesülés érzékenyen érinthet olyan más cégóriásokat, mint a Microsoft és a Yahoo, és alapvetően új helyzetet teremt a jövő médiumának tekinthető internet piacán.

Fojtogató adósságok

Vagy sikerül stabilizálni a helyzetet, s lassan kikapaszkodni a gödörből, vagy nemzeti katasztrófa vár ránk, amely vastag keresztet rajzol az orosz piacgazdaságra, demokráciára és Oroszország területi épségére – jelentette ki a jelenlegi válságkezelési csomag atyja, Jurij Maszljukov orosz első miniszterelnök-helyettes a Kommerszant Daily gazdasági napilapnak adott interjújában. Maszljukov, aki egyben az orosz tervhivatal egykori vezetője, ugyanakkor megnyugtatólag közölte: Oroszországban nem fenyeget éhínség, sem pedig az energiaellátás összeomlása, továbbá a sarkköri területekről sem kell kitelepíteni az embereket.

Bizonytalan hangulat

Alig változtak az árak a Budapesti Értéktőzsdén csütörtökön: a BUX-index mindössze 2.6 pontos növekedést produkált a szerdai záróértékhez képest, s így 6046,52 ponton fejezte be a kereskedést. Ez a csekély emelkedés meg sem közelíti a nyugat-európai tőzsdék 1-1,5 százalékos erősödését.

Kárpótlási jegyek

A Tőzsde ABC cím? rovatunk soron következő részében a kárpótlási jegyekkel foglalkozunk. Magyarországon a második világháború után az állam nemcsak kötvénykibocsátással kívánt bevételhez jutni, hanem lefoglalta a magánkézben lévő gyárakat, üzleteket, elkobozta a földeket, és ezeket állami tulajdonnak nyilvánította.

"Nem szerencsés lépés"

Chikán Attila gazdasági miniszter egy vitaesten nem szerencsés lépésnek nevezte azt, hogy a nyudíjpénztári befizetések arányát hétről hat százalékra csökkentette a kormány.

Ellenvélemények a jövő évi nyugdíjról

A kormány állításával szemben jövőre a nyugdíjak nem őrzik meg a reálértéküket, hanem 6 százalékos csökkenéssel kell számolni. Ezzel az emelési javaslattal a nyugdíjasok 80 százaléka fog roszszabbul járni – állította lapunknak Mihalovits Ervin, a Nyugdíjasok Országos Kamarájának elnöke.

KÁVÉSZÜNET

Babzsák-balhé

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Amerikában egy újabb játék lopta be magát a gyermekek, és úgy látszik, a felnőttek szívébe is.

Csodapénz

Két pénzjegyhamisítót állítottak nemrégiben rendőrség elé Párizsban, akiket azzal vádolnak, hogy egy cipőkereskedőnek csodás, önmagát reprodukáló bankjegyekkel akartak fizetni.

Hosszú szánkózás

Grönland északi részén 3500 kilométert szánkózik Frigyes dán trónörökös, katonakori becenevén "Pingo békaember". A Berlingske Tidenede pénteki jelentése szerint a dán trón 30 esztendős várományosa öt honfitársa és 42 szánhúzó kutya társaságában öthónapos utat készül tenni a sziget hóborította északi partvidékén.

Edzés húsvétra

Az Elvis névre hallgató kan nyúl sikerrel veszi a nyúlugrató verseny egyik akadályát Stockholmban. A tapsifüles ezüstérmet nyert, ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy kategóriájában csak ketten indultak a győztes Ake nev? nyúllal.      Fotó: MTI

INNEN-ONNAN

Háj a Mikulás bája Mikuláshiányban szenvednek a britek. A karácsonyi szezon közeledtével a szigetországban nagy a pánik, ugyanis egyre kevesebb azoknak a száma, akiket megválaszthatnának e poszt betöltésére. Bár a fizetés nem rossz (kb. 160 dollár alkalmanként), vészesen csökkent az alkalmazható férfiak száma szerte az országban. A télapókat kiközvetítő cégek főleg az egészséges táplálkozás rovására írják, hogy nem találni megtermett, pirospozsgás egyedeket a jelentkezők közt. A sovány télapó nem az igazi, és a gyerekeket sem lehet becsapni a ruha alá rejtett tömésekkel. Az ideális az, ha valaki vidám, kövér és rendelkezik saját fehér szakállal (ez utóbbit szükség esetén persze pótolják). Rajta télapók! (CNN)

Mi van a kukában

A kukáról és annak tartalmáról talán a háziasszonyok tudják a legtöbbet. Ez az a hely, ahol a környezetvédelem egyik végét jól meg lehet fogni. Hogy ez miért fontos? A jelenleg működő hulladéklerakók pár éven belül betelnek, és mire észbe kapunk, mindent ellep a szemét. Az újrafelhasználás és az egyéb hulladékcsökkentő műveletek mozgatórugója a jövőben leginkább a szeméttelepek telítődése miatt megugró hulladék-elhelyezési költség lehet. Noha alighanem éppúgy elkerülhetetlen lesz a környezethez, illetve a fogyasztáshoz való hozzáállásunk megfelelő átértékelése is.

Bocsánatot kért az IKEA

Az "etikailag korrekt" termékekért folyó kampányok nyomására a különböző vállalatok egyre inkább arra kényszerülnek, hogy egy "tisztességes kereskedelem" szabályai szerint alakítsák ki kapcsolataikat a harmadik világgal. Kérdés, hogy készek-e a fogyasztók is figyelembe venni ezt a szempontot? Erre kereste a választ nemrégiben a Le Monde francia napilap november 13-i számának egyik írása.

Jó az öreg a háznál

Izgalmas fordulón van túl a labdarúgó Bajnokok Ligája. A kupanap több remek mérkőzéssel, nagy egyéni teljesítményekkel és nem akármilyen meglepetésekkel is szolgált. A csoportküzdelmekből már csak egy kupanap van hátra, ám a legtöbb csoportban még nyitott a továbbjutás kérdése. A forduló után azonban több edző alatt is erősen megingott a kispad.

Fókuszban a Ford

A Ford bemutatta a jövő évi rali-világbajnokságon szereplő új pilótáit és az Escortot 30 év után felváltó új raliautóját, a Ford Focust.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!