hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1999. 04. 17. (III/15) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Tavasz van és halál

A The New York Times cím? amerikai napilap helyszíni beszámolója a NATO-légitámadás során lebombázott moravai hídon szerencsétlenül járt vonat utasainak tragédiájáról, Steven Erlanger szerbiai tudósítása alapján.

Semmi nem indokolhat határváltoztatást

A negyedik hete tartó koszovói konfliktus nemcsak a menekültek elhelyezésének problémája elé állította a Jugoszláviával szomszédos országokat, de közvetlen gazdasági hatásai a Balkán minden országában érezhetők.

Brüsszel nem utasítja Magyarországot

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete eltökélten folytatja katonai akcióit a jugoszláv erők ellen, amit a térségbe vezényelt újabb NATO harci repülők is bizonyítanak. A koszovói válság lehetséges kimeneteléről kérdeztük Dérer Miklóst, a Magyar Atlanti Tanács főtitkárát.

A Koszovó-minta veszélyei

Patthelyzet alakult ki Koszovóban. Nemcsak azért, mert nehéz az ügyet megoldani, hanem azért is, mert ha a koszovói albánok ezek után megkapják az autonómiát, akkor az úgy tűnhet, hogy érdemes fegyverrel harcolni a kisebbségi jogokért. Ugyanis a szerb–albán kisebbségi vitában mindkét fél fegyverhez nyúlt. Ez az észak-ír, palesztin és kurd "fegyveres" kisebbségvédelmi politika elismerését és egyfajta legitimációját is jelenti, egyben a békés határontúli magyar kisebbségvédelmi technikák kvázi elutasítását is – hangzott el azon a fórumon, melyet az MSZP Közép- és Kelet-Európai Tagozata szervezett.

A revízió maga az életveszély

"Dögevés és életveszély." Így minősítette lapunknak Bársony András, az Európa Tanács tagja annak sejtetését, hogy a háborút követően esetleg szóba kerül a magyar szempontokat is figyelembe vevő balkáni határrevízió. Csurka István, a MIÉP elnöke ugyanis a héten félreérthetetlen kérdéssel fordult a kormányhoz: mi lesz "jogos sérelmeinkkel" a koszovói háború után?

Elúszott az egyezmény

Nagy várakozások előzték meg Csu Zsung-csi kínai miniszterelnök amerikai látogatását. A kormányfő azzal az eltökélt szándékkal érkezett, hogy élét veszi az egyre növekvő feszültségnek a két ország között. Teszi pedig ezt eddig sohasem remélt kereskedelmi engedményekkel, no meg a többi kínai vezetőtől elütő jó humorával.

Nagyhatalmi vágyak

"Törökország újból Eurázsia vezető hatalmává kíván válni, mind gazdasági, mind pedig politikai téren, hogy betöltse azt a vákuumot, amely az Adriától a Himalájáig terjed" – nyilatkozta egy olajipari konferencián Ismail Cem török külügyminiszter. Törökországnak a Szovjetunió összeomlása óta a közép-ázsiai térségben megszerzett befolyása újabban a Balkánon is jelentős mértékben emelkedett, amit Ankarának a politikai életben történő nagyobb szerepvállalására kíván felhasználni.

Csapda a szaúdi terrorvezérnek

Afganisztán határán amerikai katonai különítmények állnak lesben annak reményében, hogy végre elfogják Oszama bin Ladent, a kenyai és tanzániai amerikai nagykövetségek ellen tavaly augusztusban elkövetett terrorcselekmények szervezésével gyanúsított szaúdi multimilliomost – írja a The New York Times. A Laden utáni hajtóvadászat kimenetele azonban attól függ, hogy kiadják-e őt afgán támogatói, a tálibok.

Rakétaverseny Ázsiában

Pakisztán már két ízben is válaszolt a múlt vasárnapi indiai rakétakísérletre, amely ismét lángra lobbantotta a két ország között zajló fegyverkezési versenyt. A helyzet komolyságát jelzi, hogy mostanra mindkét ország rendelkezik olyan rakétával, amely képes a szomszéd nemzet bármely részére eljuttatni nukleáris robbanófejeket.

Belföld

Seres nem akart már küzdeni

Ismét fellángolhat a hazai maffiaháború Seres Zoltán kivégzése nyomán. Amennyiben ugyanis bűnözői csoportok állnak a brutális gyilkosság hátterében, a néhány hetes gyász leteltével megindul a harc Seres érdekeltségeinek megszerzéséért – vélik a téma szakértői.

Kölcsönösen kicselezve

A parlament keddi ülésnapján a kisgazdák két alkalommal is leszavazták Deutsch Tamás sportminiszter válaszát, melyet a magyar labdarúgás ügyében feltett kérdésekre adott. Ezek után a nagyobb koalíciós párt szintén élt az "el nem fogadás" eszközével a vidékfejlesztési miniszterrel szemben: leszavazták Torgyán Józsefet. A résztvevők és az elemzők szerint inkább csak villongásoknak lehet nevezni ezeket az ügyeket, mintsem komoly koalíciós feszültségnek.

Csonka folytatás

Az ellenzéknek komoly fenntartásai vannak a kormány közoktatásról szóló törvénymódosítási tervezetével szemben. Pokorni Zoltán parlamenti magatartását ezen véleményük nyilvánosság elé tárása ellen intézett tudatos akadályozásnak tartják. A miniszter tudniillik másfél órán keresztül beszélt a közoktatási törvény vitájának folytatásán, és ezzel sikerült a témára szánt összes időkeretet egymagának kitöltenie.

Ki dönt a TV3-ról

Minden alapot nélkülöznek azok a nyilatkozatok, amelyek szerint a TV3 jelenéről vagy jövőjéről a tv2 magyarországi vezetése dönthetne – tudatta közleményben a TV3. Mint ismeretes, a tv2 és a TV3 legnagyobb tulajdonosai, az SBS Broadcasting SA és a Central European Media Enterprises Ltd. egyesültek. Pintér Dezső, a tv2 csatornát működtető MTM–SBS Televízió Rt. elnöke a külföldi tulajdonosok bejelentése után az MTI-nek úgy nyilatkozott: a TV3 jövőjének alakulása nagymértékben függ a tv2 menedzsmentjének közeljövőben várható állásfoglalásától. A TV3 közleménye ellenben leszögezi: mindaddig, amíg az egyesülés jogilag ténylegesen megtörténik, az SBS és a CME, valamint leányvállalataik önállóan működnek. "Az egyesüléssel létrehozandó új vállalat üzletpolitikáját, ezen belül az egyes országokban követendő üzleti stratégiát az új vállalat új, közös vezetése fogja kidolgozni" – írják. Több napilapban az jelent meg, hogy vélhetően tematikus – például sport, gyermek vagy pop – adóvá válik a TV3. Egyes lapinformációk szerint erről a tv2 menedzsmentje dönt majd. Pintér Dezső, az MTM–SBS Televízió Rt. elnöke ugyancsak nyilatkozatban reagált a TV3 kijelentéseire: "A TV3 a CME vezetősége képviselőjének tiltakozása ellenére adta ki közleményét." Hangsúlyozta: a tv2 és a TV3 tulajdonosai, az SBS és a CME közötti tranzakcióról az SBS igazgatótanácsa döntött. A két társaság egyesülését a közgyűlésnek kell majd jóváhagynia, ez a testület a közeljövőben ülésezik." A CME beolvad az SBS-be, és nem lesz új menedzsment az SBS-nél" – jelentette ki Pintér Dezső, cáfolva a TV3 közleményében foglaltakat. (MTI–Hetek)

Hazaértek a Globexesek

Az Interpol Magyar Nemzeti Iroda munkatársai kíséretében Budapestre érkezett a Globex Részvénytársaság két vezetője, akiket nemzetközi körözés alapján Münchenben fogtak el. Vajda László elnököt és Vellai Györgyi vezérigazgatót megerősített rendőri kíséret várta. Miután a cégvezetőkkel hivatalosan is közölték, hogy mivel és miért gyanúsítják őket, elszállították az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának székházába. Vajda László elnök és Vellai Györgyi vezérigazgató ellen az ORFK tavaly szeptemberben rendelt el nyomozást. (MTI)

Hit és értékek

A Mindszenty-sztori

"1969-es hivatalba lépésem előtt kétszer találkoztam Mindszenty bíborossal" – írja visszaemlékezéseiben Alfred Puhan, egykori budapesti amerikai nagykövet. A húsz esztendővel ezelőtt Budapestre érkezett diplomata 1990-ben megjelent emlékiratai (The Cardinal in the Chancery and Other Recollections, Vantage Press) első kézből származó adalékokkal gazdagíthatják az 1956-os forradalom után másfél évtizeden keresztül menekültként a Szabadság téri amerikai külképviseleten élő hercegprímás körüli nemzetközi bonyodalmak és az elutazását megelőző egyezkedések történetét (rövidített és szerkesztett változat).
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!