hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 02. 19. (IV/8) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Olvad a jég

Moszkvában tárgyalt a héten George Robertson, a NATO főtitkára, hogy partnereivel közösen kezelje a "mély bizalmi válságot" Oroszország és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete között. A NATO tavaly tavasszal végrehajtott jugoszláviai hadművelete óta most először tárgyal ilyen magas szinten a két fél. Megegyeztek ugyan abban, hogy az állandó orosz– NATO-tanács keretein belül összevetik a katonai doktrínákat és a biztonsági koncepciókat, de Vlagyimir Putyin orosz ügyvezető államfő kijelentette: nem lesz egyszer? az együttműködés javítása.

Hiányzik a király

Az egyiptomi királyi dinasztia közel ötvenévi hallgatás után újra politikai szerepre készül – állítja a londoni Daily Telegraph. A döntésképtelenségéről és kicsapongásairól elhíresült Faruk király 1952-ben egy katonai puccs következtében lemondásra kényszerült, és száműzetésbe vonult. Azóta a királyi család igen ritkán került szóba Egyiptomban a nagy nyilvánosság előtt, hacsak az alkalmatlanságuk és a korrupcióra való hajlamuk miatt nem.

Menyasszonybazár

Nemrégiben a budapesti Közép-európai Egyetem egyik orosz aspiránsnője levelet kapott barátnőjétől. A levél négy orosz lány fényképét tartalmazta, valamint azt a kérést, hogy a barátnő segítsen nekik Magyarországon vőlegényt találni.

Rémálom Georgiában

Az egyesült államokbeli Georgiában ötven éve nem láttak ehhez hasonlót: hétfő éjszaka öt tornádó tört váratlanul a békésen alvó lakosságra. Az óránkénti 250 kilométeres sebességgel száguldó tornádók házakat, erdőket taroltak le, és huszonkét ember életét követelték. Ezrek maradtak áram nélkül. A pusztításról a CNN hírcsatorna és az AP hírügynökség számolt be.

Vég és kezdet

Már napok óta hallani lehetett arról Németországban, hogy a Bundestag elnöke, Wolfgang Thierse legalább 40 millió márkára "bírságolja" a másfél éve hatalmát vesztett CDU-t. E héten aztán a nagyobbik uniós párt fekete bankszámlái és a le nem adózott pénzes borítékok miatti büntetés pontos összege is nyilvánosságra került.

Jó és rossz harca a hálón

A múlt heti komputerkalóz-támadások ismét rámutattak arra, hogy az internet túl gyorsan nő ahhoz, hogy ellenőrizhető maradhasson. Sok biztonsági szakember szerint elérkezett az idő arra, hogy az internet átalakításával egy ellenőrizhetőbb, biztonságosabb rendszert hozzanak létre. Ahogyan azt egy szakember frappánsan megfogalmazta: "A világháló alapjaiban rohadt." A Microsoft szakemberei újabban arról beszélnek, hogy az új generációs komputerek úgynevezett "hálózati-számítógépek" lesznek, amelyek nem is működnek majd (hálózati) internethozzáférés nélkül. A központosított rendszer jóval biztonságosabb, de egyben ellenőrizhetőbb is lesz a mostaninál.

Belföld

A sztrájknak vége, a konfliktus megmaradt

Február 15-én este véget ért a vasutasok eddig leghoszszabbra sikeredett, 326 órás munkabeszüntetése. A hároméves "munkabékére" vonatkozó megállapodás kivételével a vasutas érdekképviselet vezetői egyoldalúan aláírták az aktuális dokumentumokat – míg a MÁV Rt. vezetői "szakértői egyeztetésekre" hivatkozva távol maradtak az eseményről.

Abortuszvita várható a parlamentben

Várhatóan a jövő héten kerül a kormány elé a magzatvédelmi, közismert nevén az abortusztörvény módosításának tervezete. Az ügy aktualitását az adja, hogy az Alkotmánybíróság (AB) 1998-as döntése értelmében a honatyáknak 2000. június 30-ig pontosítaniuk, tisztázniuk kell a magzatvédelmi törvény "súlyos válsághelyzet" fogalmát. Az AB 1998-ban megállapította: alkotmányellenes az, hogy a súlyos válsághelyzetre alapított terhességmegszakítás kizárólag az állapotos nő állítása alapján, az okok megnevezése és ellenőrzése nélkül elvégezhető. Ez a szabályozás a minimális alkotmányos védelmet sem biztosítja a magzat számára, kizárólag az anya önrendelkezési jogára van tekintettel.

Aggodalmak az ORTT-jelölések kapcsán

Február 27-én az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jelenlegi vezetésének és tagjainak mandátuma lejár, március elsejével pedig "ringbe száll" az új jelöltekből álló testület. Az előzetes ellenzéki vélemények és aggodalmak fényében valóban nem túlzás, hogy komoly "közelharcra" és nagypolitikai érdekérvényesítésre van kilátás az elkövetkezendő években az ORTT közreműködésével.

Pályázat a pályázhatatlanra

Költségvetési támogatás helyett mindössze jó tanácsot kapott az \'56-os Intézet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától (NKÖM) az év elején. A tavaly szeptemberben beterjesztett 2000. évi költségvetés egy árva forint támogatást sem adott volna a tudományos műhelynek, annak dacára, hogy a kutatóintézet 1999-ben öt történelmi témájú könyvet, egy hasonló tartalmú CD-ROMot adott ki, és a rendszerváltásról háromnapos országos konferenciát rendezett.

Tiltakoznak a kisegyházak

Csütörtökön tizenegy kisegyház közös sajtónyilatkozatban jelentette ki: Nem támogatják a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló 1990. évi IV. törvény módosítását. A kezdeményezéshez további húsz közösség névtelenül csatlakozott, mivel ők más formában kívánták artikulálni véleményüket. Az állásfoglalás szerint a törvénymódosítást szorgalmazók mindeddig nem tudták érdemileg alátámasztani a változtatás szükségességét, emellett a koncepció magában hordozza a kisebb vallási közösségek diszkriminációjának veszélyét. Mindannyian egyetértettek abban, hogy "a jelenlegi szabályozás fontos és mindenképpen megóvandó demokratikus értéket képvisel azzal, hogy a vallásfelekezetek jogegyenlőségét érvényesíti. Ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy az állam támogatási rendszerében figyelembe vegye a közöttük lévő különbségeket a közszolgálati tevékenységek terén." Az egyházak felszólaló képviselői közül egyesek politikai akaratot sejtenek a módosítás mögött, amely így a kialakult szektaellenes hangulatért is felelős, mások az MDF és a szélsőjobb számlájára írják mindezt, megint mások úgy látják, hogy a kormányt presztízsveszteség érné, ha nem tudná keresztülvinni a programjában beígért szabályozást.

Fellélegezhet Békéscsaba

Békéscsaba határában a hét végére befejeződik annak a veszélyes vegyi hulladéknak az elszállítása, amely eddig már kétszer meggyulladt, s veszélyeztette a megyeszékhelyet és környezetét. Mint arról lapunk is beszámolt (Hetek, 1999. április 6. szám) a Békéscsaba és Gyula közt lévő volt Weiss-tanyán, egy azóta felszámolt vegyipari kisvállalkozás által korábban létesített veszélyeshulladék-telep legutóbb január 20-án gyulladt ki. Ha akkor a közel kétszáz tonna festék mellett a negyven tonna perklóretilén is lángra kap, az katasztrofális következményekkel járt volna, hiszen a két anyag reakciójakor klórgáz szabadul fel.

Focipolitika

Jótékonysági Labdarúgó Gálát rendeznek február 19-én a debreceni Hodos Imre Városi Sportcsarnokban leukémiás és daganatos gyermekek megsegítésére. A szervezők megkeresésére a Hit Gyülekezete helyi közössége sem zárkózott el a rendezvény támogatásától, sőt egy csapatot is kiállított a gálára. Az eseményt megelőző negyedik napon azonban Győri Gyula, a debreceni önkormányzat fideszes képviselője a szervezőkön keresztül arra szólította fel a Hites csapatot, hogy változtassa meg a nevét, mert a Városi Honatyák elnevezés? tömörülés ilyen kondíciók mellett nem vállalja a megmérettetést. Mivel a megszólított csapat semmilyen hajlandóságot nem mutatott a "magyarosításra", váratlanul kiderült, hogy jelenlétük nemcsak a város eleit aggasztja, ezért haladéktalanul jelezték a szervezőknek, hogy az Újságíró Válogatott és a Fradi-öregfiúk szintén súlyos vereségtől tartanak. A helyzet anynyira komolynak bizonyult, hogy már – ha kimondatlanul is – a gála lebonyolítása vált kétségessé. A választás elé állított szervezők dacolva a hatalmi szóval a Hites csapat mellett voksoltak, mondván: nemcsak szimpatikusabban viselkedtek, hanem – szemben a Honatyákkal – tekintélyes összeggel támogatták a beteg gyerekeket. A helyi képviselőket azonban nem olyan fából faragták…, így a csorbát a média útján köszörülték ki oly módon, hogy a sajtót és a rádiót a Hit Gyülekezete visszalépéséről értesítették. Miután a gála ily módon sikeresen "megmenekült", az érintett felekezetnek felkínálták az adomány visszafizetését, melyet ők kategorikusan elutasítottak, mivel elmondásuk szerint az összeggel nem az önkormányzatot, hanem a rászoruló gyerekeket kívánták támogatni.(Sz. Z.)

Hit és értékek

Isten banánfürtje

A Német Bibliatársaság Stuttgartban közzétett adataiból az tűnik ki, hogy továbbra is a Biblia marad a világ legtöbb nyelvre lefordított könyve. A társaság szerint az elmúlt évben újabb 21 nyelvre fordították le a Könyvek Könyvét. Ezzel világszerte 2233 nyelven lehet olvasni a Bibliát. Ez persze rendszerint csupán egyes kiválasztott bibliai könyveket jelent, a teljes Ó- és Újszövetség jelenleg 371 nyelven áll rendelkezésre – ez a szám öttel több, mint 1998-ban volt. Az öt új teljes bibliafordítás a Csádban élő azumeina, a Bissau-Guineai kirjol, a szudáni nuer, a ghánai nzema és az indonéziai pakpak dairi nép nyelvén szólaltatja meg most először a Szentírás teljes szövegét. Ne gondoljuk, hogy az egzotikusan csengő nevek néhány száz vagy ezer fős törzsi közösségeket jelölnek! A pakpak dairi nyelvet 1.2 millióan, a nuert 840 ezren, az azumeinát 150 ezren beszélik. Tavaly a legtöbb fordítás Afrikában készült, ezek száma összesen 627. A fekete kontinenst követi Ázsia 553, Ausztrália és a Csendes-óceán térsége 396, Latin-Amerika és a karibi térség 384, Európa 197, Észak-Amerika pedig 73 nyelvvel – számolt be a stuttgarti intézet az angliai Readingben működő, a világ valamennyi bibliatársulatát tömörítő United Bible Societies (UBS) adatai alapján.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!