hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 02. 26. (IV/9) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Magyar nyitás Bécs felé

Budapest vendége az osztrák külügyminiszter aszszony, azonban a nyugati közvélemény nem megy el szótlanul az elszigeteltségbe kényszerített bécsi kormánynak nyújtott magyar gesztusok mellett. A héten egy, a Washington Postban megjelent kommentár arra hívta fel a figyelmet, hogy Közép- és Kelet-Európában termékeny talajra hullnak Jörg Haider demagóg kirohanásai az integráció és a bevándorlók ellen, mivel itt könny? dolog a külföldieket hibáztatni az immár egy évtizedes posztkommunista átmenet sovány eredményeiért. Egy neves bostoni politikai napilap, a Christian Science Monitor szintén a Haider-párti koalíció iránt tanúsított megértő magyar politika okait elemzi. Az alábbiakban a lap budapesti tudósítója, Michael J. Jordan cikkét ismertetjük, amely Az osztrák zűrzavar ellenére Magyarország a szélsőjobbnak udvarol címmel február 24-én jelent meg.

Moszkitókat hozott a ciklon

Legalább hetvenen meghaltak, és százezrek kényszerültek otthonaik elhagyására a két hétig tartó heves esőzések miatt Mozambikban. Az ország középső és északi részén pusztító esők miatt hatalmas mezőgazdasági területek kerültek teljesen víz alá. A két hét után visszavonuló vizek lehetővé tették, hogy a segélyszállítmányok elinduljanak rendeltetési helyükre, de az elmosott utak és hidak szinte lehetetlenné teszik egyes területek elérését. A Világélelmezési Program felelőse, Inyene Udoyen szerint több hónapra elegendő élelem áll rendelkezésre, a fő problémát inkább a szállítás és az elosztás jelenti. Mozambik külügyminisztere, Leonardo Simao szerint az egyik legfontosabb szükség a gumicsizmák beszerzése, hogy a mentőegységek meg tudják közelíteni azokat a távoli területeket, ahol a lakosság még mindig veszélyben van. Dél-Afrika katonai helikoptereket küldött, hogy a nehezen megközelíthető részek lakosai is hozzájuthassanak a segélyekhez – ők sok helyen kicsiny száraz területekre, néha fák tetejére szorulva várják a segítséget. A heves esőzések két héttel ezelőtt kezdődtek – a helyzetet tovább nehezítette az Eline nev? ciklon érkezése, ami még több esőt, és óránként 161 kilométer sebesség? szélvészt hozott. A nyomában érkező Felicia ciklon szerencsére elvesztette erejét, mire a szárazföld fölé ért. A segélyszervezetek továbbra is fenntartják figyelmeztetésüket, hogy még több víz várható – Botswana, Zimbabwe és Dél-Afrika felől a megáradt folyók hozzák az újabb hullámokat. Carol Bellamy, a UNICEF képviselője szerint a legrosszabb csak ezután jön: "Ez egy abszolút katasztrófa, nem is lehet meghatározni, milyen veszteséget okozott" – mondja. Az ENSZ felmérése szerint a Zimbabwét, Botswanát, Dél-Afrikát, Mozambikot és Szváziföldet magába foglaló területet ért katasztrófa összesen közel egymillió embert tett hajléktalanná, és sok millió dollárnyi infrastruktúrát rombolt le. A 16 évig tartó polgárháború utáni újjáépítéssel küszködő Mozambikot érte a legnagyobb pusztulás. Az ország már így is heti 1,4 millió dollárt fizet öszszesen 8,3 milliárd dollárnyi adóssága törlesztésére, most pedig további nemzetközi segélyekért kellett folyamodnia a katasztrófa enyhítésére. Az esőzés elmúltával most a kolera, az agyhártyagyulladás és a moszkitók terjesztette malária terjedése jelentheti a lakosságot fenyegető legnagyobb veszélyt. A British Airways Utazó Klinika vezetője, Andrew Jamieson elmondása szerint már úton vannak a víztisztító tabletták, amelyekből szintén hiány van az egész régióban.

Csendes forradalom Iránban

Iránban a reformerek nyerték meg a választásokat, vereséget mérve az 1979-es iráni forradalom óta hatalmon lévő, keményvonalas iszlámista rezsimre. A reformerek a parlamenti helyek 70 százalékát szerezték meg, de sokak szerint még ettől sem fog megváltozni a világ egyetlen modern teokráciájának politikai színtere. A The Globe and Mail kanadai napilap véleménye szerint a nyugati sajtó hiába visszhangozza azt, hogy Irán a demokratizálódás útjára lépett, a teheráni vezető politikusok a választás utáni napon világossá tették, hogy alapvető politikai változások nem várhatók az országban.

Budapest figyel a vallásszabadságra

"Jó hír, hogy visszavonták Romániában a vallási törvény tervezetét. Olyan megfogalmazások és szabályok voltak ebben a tervezetben, amelyek a szabad vallásgyakorlást alapjaiban sértették volna" – nyilatkozta a Heteknek Németh Zsolt külügyi államtitkár a múlt heti romániai látogatásával kapcsolatban tartott sajtóbeszélgetésen.

Kína invázióval fenyegeti Tajvant

Miközben Tajvan szigetén a márciusi elnökválasztásra készülődik a lakosság, Kína figyelmeztette a sziget vezetőségét: ha Tajvan tovább halogatja a két ország újraegyesülését célzó tárgyalásokat, katonai erőszakot fog alkalmazni. Ezzel a Kína által szabott feltételek száma háromra bővült, az ország ugyanis már korábban is jelezte, hogy erőszakkal fogja elfoglalni Tajvant, ha az kihirdeti függetlenségét vagy idegen hatalom befolyása alá kerül.

Újra gyilkolt az ETA

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant kedden a spanyolországi Baszkföld fővárosában, Vitoriában. A merényletben, amelyet az ETA szeparatista gerillacsoport követett el, két ember vesztette életét. Az egyik áldozat Fernando Buesa, az ellenzéki szocialista párt baszk tartományi főtitkára, a másik Buesa testőre, egy fiatal nő volt. A robbantást alig három héttel a spanyolországi parlamenti választások előtt hajtották végre a vitoriai egyetem területén. José María Aznar miniszterelnök nemrégiben fogadkozott, hogy nem változtat hajthatatlan álláspontján a baszk szeparatizmussal szemben. Az ETA december elején jelentette be, hogy felmondja az egyoldalúan meghirdetett és 14 hónapon át betartott tűzszünetet. A szeparatista gerillacsoport, amely immár három évtizede harcol Baszkföld függetlenségéért, merényleteivel mintegy 800 ember életét oltotta ki. (Hetek)

Belföld

Amerika ide jönne

A magyar közvélemény az amerikai The New York Times hasábjairól értesült arról, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) márciusban megnyitja első külföldi hivatalát Budapesten. Az amerikai napilap szerint az orosz alvilág elleni küzdelem céljából felállított FBI-iroda – eddig egyedülálló módon – teljes érték? külföldi hivatalként fog működni hazánkban. Ennek értelmében saját alvilági besúgóhálózatot tarthat fenn, ügynökeinek fegyverviselési engedélyük lesz, és – magyar partnereikkel együtt – letartóztatást is foganatosíthatnak. "Magyarország ezzel több szuverenitásról mondott le, mint amit más országok – beleértve az Egyesült Államokat is – valaha is megfontolás tárgyává tenne" – fogalmazott a New York-i lap.

Milyen az Orbán-kormány

A kormánykoalíció több lépését is rosszul sikerültnek tartotta Elek István közíró, kormányfő-tanácsadó az Óbudai Liberális Fórum vitaestjén, ahol Lengyel László politológussal "kormányzás vagy uralkodás" témájában vitázott.

Három sztrájkmentes év a vasútnál

    Fotó: Vörös Szilárd

A méregtörténet legújabb fejezetei

Tovább szivárog a cián Nagybánya mellett – tudósított a Der Standard cím? bécsi lap. A romániai hatóságok úgy látják, bármikor bekövetkezhet egy újabb katasztrófa. A januári nagy szennyezés előtt már májusban, júniusban és szeptemberben is voltak hasonló kisebb balesetek. A településen hét kút mérgezett, és egy lefolyócsatornában is találtak ciánt – ez további szivárgásra utal.

Rettegő drogbetegek

"1999-ben mintegy 12 százalékkal több drogbeteget regisztráltak az egészségügyi intézetekben, mint az azt megelőző évben. Az új betegek száma viszont 25-30 százalékkal kevesebb, mint 1998-ban. Ez azonban nem azt jelenti, hogy kevesebb lett a segítségre szorulók száma, hanem a szigorú büntetésektől való félelmükben egyre kevesebben mernek szakemberhez fordulni" – mondta Veér András, a Magyar ENSZ Társaság kábítószerügyi munkacsoportjának vezetője, azon a sajtótájékoztatón, ahol az ENSZ Nemzetközi Kábítószer Ellenőrző Bizottságának (INCB) szokásos évi jelentését tették közzé.

Agyhártyagyulladás újra

Fertőző agyhártyagyulladásban meghalt egy kecskeméti kisfiú. A hatéves gyermek az óvodában a délutáni alvásból egyik nap rossz közérzettel, fejfájással ébredt, majd később magasra szökött a láza, ezért kórházba szállították. A gyerek fertőző agyhártyagyulladása rohamos sebességgel fejlődött ki. A gondos gyógykezelés ellenére másnap meghalt. Tempfli Ágnes, a megyei ÁNTSZ igazgató főorvosa a távirati irodának hangsúlyozta: járványveszélytől nem kell tartani, legalábbis e mostani tragikus eset kapcsán nem. Hozzátette: noha ugyanarról a baktériumról van szó, semmi nem utal arra, hogy bármilyen összefüggés lenne a kalocsai és szabadszállási laktanyákban történt, ott már "lecsengett" fertőző agyhártyagyulladás és a kecskeméti óvodás megbetegedése között.

Hit és értékek

Tinédzserek a harmadik évezredben

"Ha a jövőt tisztán akarjuk látni, meg kell értenünk a korosztályt, amely majd megvalósítja azt" – mondja az amerikai Barna Research Group alapítója és vezetője, George Barna. A neves kutatóintézet az interneten tette közé a tizenévesek körében végzett országos felmérését, amely számos izgalmas és bátorító változásra hívja fel a figyelmet. A felmérés evangéliumi hívők körében készült; jelenleg az Egyesült Államokban a tizenévesek 4 százaléka, a felnőtteknek pedig 6 százaléka tartozik ehhez a csoporthoz. Ugyanakkor a legtöbb tinédzser csak felszínes kapcsolatokat ápol a kereszténységgel, sőt a keresztény hit iránt mutatott már amúgy is minimális elkötelezettségük további lazítására számítanak.

A misztika ára

Furcsa halálesetekről számolt be a német Der Spiegel magazin nemrégiben. Két brit fiatalasszonynak egyforma egészségügyi problémái voltak: mindkettőjük testén ronda piros foltok jelentek meg. Miután a hagyományos gyógyászati módszerekkel nem sikerült a makacs ekcémát eltávolítani bőrükről, a csalódott asszonyok újfajta kúrát alkalmaztak magukon. Elkeseredésükben kínai teakeveréket kezdtek el inni, és a tenyérnyi nagyságú foltok nyomtalanul eltűntek róluk. Ám az így nyert szépségért nagy árat kellet fizetniük: legyengültek és elkezdtek rohamosan fogyni. A kórházban megállapították, hogy veséik nagymérték? károsodást szenvedtek, már nem lehetett a megtámadott szerveket megmenteni, csak a művese segített.

Középkori lovagok leszármazottai

Nemrégiben egy érdekes anyagot kaptam izraeli ismerősömtől. Arra hívta fel a figyelmemet, hogy van Izraelben egy arab falu, melynek keresztény lakói vélhetően magyar eredetűek, akik a keresztes hadjáratok idején települtek le ott, ahol ma is élnek. Ismerősöm szakirodalmat és térképet mellékelt küldeményéhez, ezért írása hihetőnek tűnt számomra. Mielőtt az említett érdekes feltételezést megvizsgálnánk, érdemes néhány szót ejteni a keresztes hadjáratok motívumairól, történetéről és következményeiről.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!