hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Moszkitókat hozott a ciklon

2000. 02. 26.
Legalább hetvenen meghaltak, és százezrek kényszerültek otthonaik elhagyására a két hétig tartó heves esőzések miatt Mozambikban. Az ország középső és északi részén pusztító esők miatt hatalmas mezőgazdasági területek kerültek teljesen víz alá. A két hét után visszavonuló vizek lehetővé tették, hogy a segélyszállítmányok elinduljanak rendeltetési helyükre, de az elmosott utak és hidak szinte lehetetlenné teszik egyes területek elérését. A Világélelmezési Program felelőse, Inyene Udoyen szerint több hónapra elegendő élelem áll rendelkezésre, a fő problémát inkább a szállítás és az elosztás jelenti. Mozambik külügyminisztere, Leonardo Simao szerint az egyik legfontosabb szükség a gumicsizmák beszerzése, hogy a mentőegységek meg tudják közelíteni azokat a távoli területeket, ahol a lakosság még mindig veszélyben van. Dél-Afrika katonai helikoptereket küldött, hogy a nehezen megközelíthető részek lakosai is hozzájuthassanak a segélyekhez – ők sok helyen kicsiny száraz területekre, néha fák tetejére szorulva várják a segítséget. A heves esőzések két héttel ezelőtt kezdődtek – a helyzetet tovább nehezítette az Eline nev? ciklon érkezése, ami még több esőt, és óránként 161 kilométer sebesség? szélvészt hozott. A nyomában érkező Felicia ciklon szerencsére elvesztette erejét, mire a szárazföld fölé ért. A segélyszervezetek továbbra is fenntartják figyelmeztetésüket, hogy még több víz várható – Botswana, Zimbabwe és Dél-Afrika felől a megáradt folyók hozzák az újabb hullámokat. Carol Bellamy, a UNICEF képviselője szerint a legrosszabb csak ezután jön: "Ez egy abszolút katasztrófa, nem is lehet meghatározni, milyen veszteséget okozott" – mondja. Az ENSZ felmérése szerint a Zimbabwét, Botswanát, Dél-Afrikát, Mozambikot és Szváziföldet magába foglaló területet ért katasztrófa összesen közel egymillió embert tett hajléktalanná, és sok millió dollárnyi infrastruktúrát rombolt le. A 16 évig tartó polgárháború utáni újjáépítéssel küszködő Mozambikot érte a legnagyobb pusztulás. Az ország már így is heti 1,4 millió dollárt fizet öszszesen 8,3 milliárd dollárnyi adóssága törlesztésére, most pedig további nemzetközi segélyekért kellett folyamodnia a katasztrófa enyhítésére. Az esőzés elmúltával most a kolera, az agyhártyagyulladás és a moszkitók terjesztette malária terjedése jelentheti a lakosságot fenyegető legnagyobb veszélyt. A British Airways Utazó Klinika vezetője, Andrew Jamieson elmondása szerint már úton vannak a víztisztító tabletták, amelyekből szintén hiány van az egész régióban.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!