hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 03. 24. (V/12) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Búcsú az űrotthontól

Az orosz televízió élőben közvetítette az Orosz Lég- és Űrhajózási Ügynökség, a Roszaviakoszmosz bejelentését arról, hogy megkezdték a Mir űrállomás "tervezett elsülylyesztését". A hír oroszok milliói számára úgy hangzott, mint egy halálraítéltnek az utolsó ítélethirdetés. Reményeik, hogy az űrállomást még ideig-óráig megőrzik az orosz kozmonauták saját bázisaként, szertefoszlottak. 

Újjáéled-e a hidegháború

Ötven orosz diplomatát utasít ki az Egyesült Államok kémkedés vádjával az országból. Oroszország órákon belül reagált a hírre: Igor Ivanov külügyminiszter hasonló lépéseket helyezett kilátásba orosz részről, méghozzá rövid időn belül. A jelenlegi helyzet egyenes folytatása a februárban letartóztatott Robert Hanssen ügyének, akit azzal vádolnak, hogy 15 éven keresztül kettős ügynök volt. 

Meggyalázott emlékek

Az elmúlt esztendőben rengeteget ártott már Németország nemzetközi megítélésének az antiszemitizmus fellángolása. A zsidó temetők, zsinagógák horogkeresztes meggyalázásától a verbális atrocitáson keresztül a tettleges merényletig széles a skála az EU legnépesebb államában.

Utolsó párt előre fuss

Franciaország mindig is élen járt a társadalmi változások terén – nincs ez másképp a huszonegyedik században sem. Az évszázadok óta berögzült jobb- és baloldal már-már szerepet cserélt a márciusi helyhatósági választások során. Hogy ez hogyan lehetséges? Természetesen úgy, hogy mindenki győzni akar, ahogy az már a választások során mindenütt lenni szokott. Csakhogy Franciaországban a választópolgárok is győzni akarnak. 

Hazátlan elnök

Óriási politikai vihart idézett elő az elmúlt napokban Jürgen Trittin német környezetvédelmi miniszter egyik kijelentése, amely-ben a legnagyobb ellenzéki párt, a CDU főtitkárának személyét illette éles kritikával. A miniszter kirohanásában Laurenz Meyer főtitkár kinézetét és mentalitását "skinhead" típusúnak titulálta. Tette mindezt arra reagálva, hogy a kereszténydemokrata Meyer nemrégiben olyan érzéseinek adott nyomatékosan hangot, miszerint büszke arra, hogy ő német. A mai Németországban a nemzeti büszkeség kérdése igen kényes, mondhatni veszélyes témának számít. Trittin véleménye szerint, aki a rekord mennyiség? rasszista indítékból elkövetett bűneset idején ilyen mondatot ki mer ejteni, annak kemény bírálatokkal kell szembenéznie.

Megértő hallgatás

Ariel Saron közelmúltban hivatalba lépett izraeli miniszterelnök látogatást tett Washingtonban George W. Bush új amerikai elnöknél. A jelek szerint a két vezető úgy találta: mindkettőjük közös érdeke, hogy ne politikai nyomással próbálják megteremteni a béketárgyalások lehetőségét Izrael és a palesztinok között, mialatt folytatódik az erőszak.

Belföld

Feljelentettük a kormányt

Krasznai Józsefék demonstrációja a Parlament előtt. Csodát vittek végbe Fotó: MTI

Magukénak érzik

A MIÉP megtámadta a RádióC romarádió pályázatát az ORTT-nél. Kerényi György a rádióadó főszerkesztője értetlenül áll a "támadás" előtt, mivel a több hónapig tartó bírálati folyamatban a MIÉP kurátora is részt vett. 

Régi pártok, új jelszavak

Végéhez érkezett a választási kampány a dabasi térségben. Pest megye 14. választókerületét sűrűn látogatták a vezető politikusok: Dabason Kovács László pártelnök és Orbán Viktor miniszterelnök mutatták be pártjaik jelöltjét, Ócsán Áder János házelnök találkozott a lakosokkal, illetve Csurka István pártelnök kampányolt a MIÉP jelöltje számára. 

Még sincs megállapodás

Várhatóan kudarcba fullad a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény módosítása, mivel meghiúsult a Fidesz és az MSZP múlt héten megkötött alkuja. A szocialisták ugyanis az ügyészségről szóló rész mellett a "lex Sasvári" törlését is a szavazás feltételéül szabták, ami a Fidesz szerint olyan, mintha a címerből akarnák kivenni a koronát. Ezek után az illetékes parlamenti bizottságok napirendjükre sem tűzték a megállapodást, a Vatikán pedig valószínűleg csalódik majd a magyar kormány szavahihetőségében.

Lezárult a Suzuki-ügy

Az ügyészség bizonyíték hiányában megszüntette a Magyar Suzuki Rt. vezetői ellen 1999 decemberében, egy névtelen feljelentés nyomán indított eljárást, így az ügy még bírósági szakaszba sem juthatott. Bár a rendőrség, sőt az ügyészség szerint is alapos a gyanú, hogy a cég három vezetője öt év alatt húszmillió forintot sikkasztott a részvénytársaságtól, ezt bizonyítani azonban nem tudta. A rendőrség nem ért egyet az ügyészség határozatával, a vád alól felmentett vezetők pedig kártérítési eljárás indítását fontolgatják.

Hit és értékek

Ágyúval szoborra

Az elmúlt hetekben bejárta a világsajtót a hír, mely szerint az Afganisztán területének túlnyomó részét uraló, szélsőséges iszlám tanokat hirdető tálibok ágyúval, dinamittal fogtak neki a bamidzsáni sziklafalba vésett óriási Buddha-szobrok elpusztításának. A vallási okokkal indokolt tettet nemcsak a buddhista országokban és Nyugaton minősítették barbár műkincsrombolásnak, hanem egyes iszlám vezetők is elítélőleg nyilatkoztak róla. 

Velük és értük

Hónapok óta szemlélhetjük azt az óriásplakátot, amelynek felirata hirdeti, hogy a magyar katolikus egyház "Ezer éve velünk és értünk". A hirdetés képeslap formájában, a püspöki kar elnökének ajánló soraival a népszámlálás kezdetére minden család postaládájába eljutott. Cikkünkben ezúttal a magyar történelem elmúlt ezer évéből egy rövid korszak, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeinek értékeléséhez adunk közre néhány adalékot.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!