hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 03. 08. (VI/10) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Vádlott, aki folyton vádol

A hágai Milosevics-perben a vád tanúi vannak soron a bizonyításban. Nincsenek könyny? helyzetben, ugyanis a volt diktátor saját magát védi, így ő az, aki kérdezi a Carla Del Ponte által vele szemben leültetetteket. Nem minden izgalom nélkül zajlanak a jelenetek, hiszen a nyelv nem akadály, és az önjelölt védő is eredetileg jogász.

Leütötték Orbán labdáját

Az osztrák jobboldal azt reméli, hogy Bécs egy új közép-európai tengely központja lesz, hogy Németországban Stoiber, a "szudétanémetek védnöke" lesz kancellár, Magyarországon pedig egy Fidesz–MIÉP-kormány jön létre, és a Berlusconi vezette Olaszországgal együtt újra lehet írni a 20. század történelmét a fasizmus és a nácizmus átértékelésével. 

Szociáldemokrata sikerhullám

A Keresztényszociális Unió (CSU) fellegvárának számító Bajorországban a hétvégi tartományi választásokon a szociáldemokraták vitték el a pálmát, s mind a négy bajor nagyvárosban sikeresen szerepeltek. Ugyancsak a hétvégén az általuk kidolgozott új bevándorlási törvényt is elfogadta a parlament. 

Kegyetlen gerillaháború kezdődött

Még a derűlátónál is bizakodóbb lenne az, aki egy percig is azzal áltatta magát, hogy a tálibok gyors összeroppanása után befejeződtek az afganisztáni hadműveletek. Minden bizonnyal az történt, hogy az uralmon lévő szélsőségesek egyszerűen csak belátták: képtelenek lennének háborút folytatni az amerikaiak vezette szövetséges erőkkel szemben, amelyeknek felszerelése százszorta ütőképesebb. Látszólag feladták tehát a harcot, hogy átszervezzék erőiket, és áttérjenek a gerillaháborúra, amihez igen jó lehetőséget és terepet biztosít országuk nagyobb része. Öt hónapja folyik a háború, és az al-Kaida-harcosok a napokban bebizonyították, hogy nem lehet megfeledkezni róluk. A Gardez helységtől délre, a hegyekben rejtőző több száz arab, üzbég és talán csecsen harcos alaposan próbára tette az amerikaiakat és afgán szövetségeseiket, visszavervén erőiket, majd pedig elutasították azt, hogy megadják magukat. Az amerikai erőket ebben a csatában érte az eddig elszenvedett legnagyobb afganisztáni veszteség. Nyolc amerikai katona életét vesztette és vagy negyven megsebesült a háromnapos harcok során. Nem vitás, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei előbb-utóbb leverik a "nem afgánokból összetevődő tálib ellenséget" – amint a Pentagon nevezi őket –, de az amerikai győzelem minden valószínűség szerint nem lesz könnyű. 

Bunkerkormány atomveszély miatt

Két amerikai kormánytag is megerősítette azt a hírt, mely szerint tavaly októberben az al-Kaida nev? terrorszervezet nukleáris fegyvereket próbált meg New Yorkba csempészni. A múlt héten a Washington Post cím? amerikai lap arról is beszámolt, hogy a szeptember 11-ei támadásokat követő napokban Bush elnök titkos helyszínen működő árnyékkormányt állított fel arra az esetre, ha a fővárost atomtámadás érné.

Bin Laden nyomában

Miközben az USA új katonai stratégiáján dolgozik, és speciális alakulatokat küld Délkelet- és Közép-Ázsiába, az Irak elleni támadást tervezve figyelembe kell vennie az Afganisztánban tanult leckét: tudnia kell, melyik helyi vezetőben bízhat meg. Fel kell ismernie, mikor érdemes helyi szövetségeseivel együtt előrenyomulni a szárazföldön, és át kell látnia, mikor jobb egyedül indulni a harcba. Az a tény ugyanis, hogy Oszama bin Laden még mindig nem került a hatóságok kezére, nagymértékben függött a helyiek "közreműködésétől" is. A terroristavezér menekülésének történetéről a Christian Science Monitor munkatársa készített összefoglalót.

Belföld

Öncsonkítás kizárva

"Nemcsak a szovjet típusú bolsevizmus elfogadhatatlan, hanem a Fidesz-típusú is, és semmilyen totalitárius állam kialakításában nem segédkezem" – mondta Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke, a párt Kiskunhalason tartott választási nagygyűlésén. A mintegy két-háromszáz fő előtt tartott beszédében Torgyán többször hangsúlyosan elhatárolódott az MSZP-től és a Fidesztől, utóbbit szinte végig "ostorozta".

Fidesz MIÉP: Mi a különbség?

Az elmúlt években tanúi lehettünk annak, ahogy a jobboldali pártok egymás után darabokra hullottak, majd a szétvert pártocskák bűnbánó harcosait parlamenti képviselőhelyekkel jutalmazta a Fidesz. Mára a politikai paletta jobboldala gyakorlatilag egységesült. A teljes egyetértésnek csupán egy akadálya van: a radikális jobboldal integrálása, Csurkáék bevonása a pártszövetségbe. 

Horn: Medgyessytől nem kell félni

"Ismét érzem az 1994-es választások győzelmi ízét" – jelentette ki Horn Gyula az MSZP kőbányai nagygyűlésén. A kormányváltó hangulatban zajlott rendezvényen az exminiszterelnök ugyanakkor figyelmeztetett: az áprilisi választások kimenetele tíz-tizenöt évre meghatározza az ország sorsát. 

Jó beszéd megér egy havannát

A közvélemény-kutatások nélkülözik az APEH támogatottságának felmérését, de ha rájuk is úgy lehetne voksolni, mint a pártokra, bizonyára nem érnék el az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Az adóhivatal Haller utcai kirendeltségének munkahelyi csoportja ennek ellenére bejutott az "Ország Házába". Igaz, nem képviselőként, hanem munkahelyi látogatás keretében tekintették meg a Szent Koronát, s mint azt egyikük elárulta, kötelezővé tették számukra a részvételt.

Hit és értékek

A cél: Európa meghódítása

"Elhatároztam, hogy a nemzetet Don Juan Carlos de Borbón y Borbón hercegre mint utódomra hagyom…" – jelentette be 1969. július 22-én Spanyolország teljhatalmú vezetője, az akkor már több mint három évtizede a király nélküli királyság élén álló Franco tábornok. János Károly herceg elfogadta a felkérést, hogy a Caudillo (parancsnok) örököseként a Nemzeti Front alapeszméihez hűen szolgálja Spanyolország jövőjét. Amikor Franco halála után I. János Károly néven 1975-ben trónra lépett, megnyílt az út Spanyolország nemzetközi tekintélyének helyreállítása előtt. A spanyol katolikus egyház – miután régi törekvése, a monarchiához való visszatérés megvalósult – új célokat keresett és talált Európában. 

Nevethetünk-e nagyböjt idején?

Három hónapja, december elején nemzetközi szinten is új műsortípus indult vasárnaponként a Magyar ATV-n. Bár a televíziók műsorán – elsősorban ünnepnapokon – feltűnnek istentiszteletekről élő közvetítések, arra nemigen volt példa, hogy a nézők az adásba betelefonálva üzeneteikkel, kérdéseikkel maguk is részeseivé válhatnának a szertartásnak. A rendszeresen mintegy tízezer fő részvételével tartott interaktív istentiszteletek, amelyeket a Hit Gyülekezete csarnokából közvetít az ATV, gyorsan nép-szerűek lettek. Egy-egy adáshoz több száz kérdés, észrevétel és imakérés érkezik a stúdióba. Sok néző kérésének teszünk eleget az alábbi új rovatunkban, ahol hétről hétre teológusok és szakértők válaszolnak az idő hiánya miatt a műsorban helyet nem kapott kérdésekre.

HÁTTÉR

Váltsunk jövőt

"A jövő elkezdődött" címet viselő Fidesz-plakát – a párt korábbi szellemes reklámjaihoz képest – ellentmondásosra sikeredett, hiszen a Valahol Európában cím? film éhező, kóbor kölyökcsapataira emlékeztető gyermeknek a vonzó jövőt kellene jelképeznie: ehelyett viszont Munch Sikoly cím? expresszionista képe idéződik fel. A szocialisták antifideszista szlogenekre építenek, míg az SZDSZ sokszor ötletes, laza plakátjai kicsit kontrasztban vannak a párt ennél merevebb hétköznapi politizálásával. A MIÉP szlogenjei pedig akár nyilas reneszánszként is felfoghatók.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!