hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Öncsonkítás kizárva
Torgyán tanult

2002. 03. 10.
"Nemcsak a szovjet típusú bolsevizmus elfogadhatatlan, hanem a Fidesz-típusú is, és semmilyen totalitárius állam kialakításában nem segédkezem" – mondta Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke, a párt Kiskunhalason tartott választási nagygyűlésén. A mintegy két-háromszáz fő előtt tartott beszédében Torgyán többször hangsúlyosan elhatárolódott az MSZP-től és a Fidesztől, utóbbit szinte végig "ostorozta".



Csatári József és Torgyán József. Rendszerszínváltozás történt? Fotó: Sebestyén István

Torgyán József már a gyűlés elején sietett kijelenteni, hogy a "médiában felröppent valótlan híresztelések ellenére" pártja sem az MSZP-vel, sem a Fidesszel nem fog választási és koalíciós együttműködést kötni. Mint mondta, az FKgP feladata, hogy megálljt parancsoljon nem csak a bal-, de a jobboldali szélsőségeknek is. "Számomra nemcsak a szovjet típusú bolsevizmus elfogadhatatlan, hanem a Fidesz-típusú is, és semmilyen totalitárius állam kialakításában nem segédkezem" – szögezte le. Mint mondta: addig van többpárti demokrácia Magyarországon, amíg a Független Kisgazdapárt jelen van az Országgyűlésben. Szerinte főként most, az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt fontos ez, különben a magyar érdekek figyelmen kívül maradnának. "Ha nem lenne bent a Független Kisgazdapárt a következő Országgyűlésben, akkor a nagybirtokrendszernek olyan kegyetlen formája lépne hatályba Magyarországon, amely a magyarságot évszázadokra ellehetetlenítené" – állította.

A nagyobbik kormánypártról szólva a pártelnök elmondta: a Fidesz nem jobboldali és nem keresztény párt. "Nem is olyan régen még a "Szadesz" ifjúsági csoportjaként működtek. Emlékszem arra, amikor Kövér László levegőt sem mert venni Pető Iván nélkül" – mondta Torgyán. Szerinte Magyarországon nem rendszerváltozás, hanem "rendszerszínváltozás" történt: egyesek vörös pártkönyvüket zöld takarékbetétkönyvre cserélték. Úgy látja, ez nemcsak a szocialistákra igaz, hanem több fideszes politikusra is. "Stumpf István MSZMP-s párttitkár volt, ő vezette azt a kollégiumot, ahonnan a megbízható bolsevik fiúkat kiválogatták. Ezek voltak a fideszes fiúcskák." Torgyán emlékeztetett arra, hogy 1998-ban nyolcvankét egyéni képviselőjelöltje lépett vissza a Fidesz javára, de mint hangsúlyozta, kizárt, hogy most ilyen "öncsonkítást" végezzen pártján. 

Torgyán József azt is kifejtette, miért nem lépett ki a koalícióból annak ellenére, hogy csalódott a Fideszben: "Ki fogadta volna el, ha félidőben visszalépek? Mindenki azt mondta volna, hogy bolsevik ügynök vagyok." Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy neki igazából nem a Fidesszel, hanem csak egyes fideszes politikusokkal van baja. Beszéde végén kijelentette: "Amíg Európa Európa lesz, addig Európa elképzelhetetlen Magyarország nélkül. Magyarország viszont elképzelhetetlen kisgazdapárt nélkül." 

Érdekes momentuma volt a gyűlésnek, amikor Tóth Zoltán, a város liberális beállítottságú, de független polgármestere felszólalt. Mint mondta, sok mindent ugyan másképpen lát, mint a kisgazdák, ugyanakkor Csatári Józseffel, a város kisgazda országgyűlési képviselőjével mindig jól együtt tudtak működni a város érdekében – ellentétben Szabó Erika fideszes képviselővel és az önkormányzat Fidesz-frakciójával. "Szabó Erika a megválasztása után kijelentette: egyetlen pályázat elnyerésében sem fogja segíteni a várost. Becsületére legyen mondva, betartotta a szavát – hangoztatta Tóth, aki, mint mondta, drukkol az FKgP-nek. – Úgy látom, hogy tudatos és mélyről jövő szándék a kisgazdapárt szétzúzása, és ez egyáltalán nem tesz jót a demokráciának. A Fidesz egyértelm? célja a kétpártrendszer kialakítása, ami nem sokkal jobb, mint az egypártrendszer" – fogalmazott a polgármester.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!