hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fidesz MIÉP: Mi a különbség?

2002. 03. 10.
Az elmúlt években tanúi lehettünk annak, ahogy a jobboldali pártok egymás után darabokra hullottak, majd a szétvert pártocskák bűnbánó harcosait parlamenti képviselőhelyekkel jutalmazta a Fidesz. Mára a politikai paletta jobboldala gyakorlatilag egységesült. A teljes egyetértésnek csupán egy akadálya van: a radikális jobboldal integrálása, Csurkáék bevonása a pártszövetségbe. 

A Fidesz 1994-ben a katasztrofális választási eredmények után úgy döntött, szakít az addigi liberális politikával, és teljes fordulatot végrehajtva a politikai térfél jobb oldalán köt ki. Így megszerezhetőnek vélték az addigra jelentősen meggyengült MDF szavazóbázisát. A jobboldali átállás gond nélkül megtörtént. Ezek után egyre-másra kezdtek széthullani a jobboldali pártok: 1996-ban a Magyar Demokrata Fórum, 1997-ben a Kereszténydemokrata Néppárt, 2000-ben a Torgyán vezette Független Kisgazdapárt is látványos szétesésen ment keresztül. A tagok egy része ezek után úgy érezte, hogy sokkal jobban tud politizálni, ha a Fidesz tagjai közé áll. Az eredmény egy olyan választási szövetség, melyben mindenki helyet talál, kap "pénzt, paripát, fegyvert", csupán egyetlen dolgot kell tenni hozzá: fejet leszegve követni a vezért, aki természetesen szent, sérthetetlen és tévedhetetlen.

A választási győzelem érdekében mindenkinek a fedélzeten a helye. Még egy olyan pártnak is, mely a világ nálunknál jóval fejlettebb tájékain szalonképtelen.

A MIÉP-ről és Csurkáékról van szó természetesen. Sokan azt válaszolják erre a kérdésre: "Ausztriában is egy szélsőjobb párt van hatalmon, miért ne lehetne nálunk is." Igen, csakhogy az ominózus Osztrák Szabadságpárt vezére, Jörg Haider több ausztriai szabadságpárti képviselő szerint nem Csurka magyar megfelelője, mert a Csurka-féle politizálás még náluk is elképzelhetetlen lenne. Haider magyar megfelelője Orbán Viktor. Az az Orbán, aki az utóbbi időben egyre több gesztust tett a MIÉP felé: magyarul szólva körüludvarolta leendő partnerét.

A Fidesz berkeiben már régen tudják, hogy egyedül nem képesek a választások megnyerésére, ezért koalíciós partnert kell keresni. A szóba jöhető lehetőségek közül mára egyetlenegy maradt: a Magyar Igazság és Élet Pártja.

Adatokkal támasztható alá, hogy Orbán és csapata rendkívül sok gesztust tett a MIÉP-nek. A cél természetesen egy: a lehető legtöbb szavazót bevinni a Fidesz szárnyai alá, és ilyen módon biztosítani a választási győzelmet és a hatalmat újabb négy évre.

2001. szeptember 11-én a világ magánkívül volt a döbbenettől, amit a terrortámadások okoztak. A világ öszszes állama sietett elhatárolódni, és részvétét kinyilvánítani. Egyedül Csurka István volt az, aki másként vélekedett. Gondolkodjunk cím? bevezetője után közvetve az USA-t tette felelőssé a támadásért. Ettől a kijelentésétől nem határolódott el senki a kormány részéről, csupán Martonyi János, aki tudniillik technokrata szakember, nem pedig fideszes politikus. Ráadásul Orbán egyik kedvenc kádere – aki egyben a Magyar Rádió elnöke is –, Kondor Katalin brekegőnek titulálta az Egyesült Államok magyarországi nagykövet asszonyát, aki arról nyilatkozott, hogy hazánkban jelen van az antiszemitizmus. A kormány ettől is elfelejtett érdemben elhatárolódni, hogy ezzel is gesztust tegyen a magyar szélsőjobb zászlóshajójának. Nem csodálkozhatunk azon, ha Orbán Viktor megszégyenülve nem kap bebocsátást a Fehér Házba az amerikai elnöktől. 

A médiában is eljegyezte egymást a két politikai erő. A péntek esti borzalom, a Sajtóklub nev? műsor egyetlen munkatársa sem a MIÉP aktivistája. Lovas, Bayer, Bencsik mind-mind a Fidesz agitprop-munkásai. Például Bayer "lámpavasos, akasztós" kijelentései nem a MIÉP, hanem a Fidesz álláspontját tükrözik. A Magyar Demokrata címet viselő hetilap sem csak címében mutat rokonságot egy másik kiadvánnyal, de tartalmilag is egybeforr mondanivalójuk. Csakhogy ez sem MIÉP-es lap, hanem fideszes berkekben szerkesztik, Bencsik András vezetésével. (Az "első számú kommunistagyalázó" címére is jó eséllyel pályázó Bencsik egyébként a rendszerváltás előtt a Népszabadság Pártélet cím? rovatának volt a munkatársa.)

Ha megnézzük a Fidesz által a sajtóban közzétett megnyilvánulásokat, és a szónok nevét nem tesszük hozzá, meglepő dolgokat tapasztalhatunk. Kövér László, a Fidesz "mumusa" eddig sem a szalonképes megnyilvánulásairól volt híres. A választások közeledtével azonban ő is radikalizálódott, és kijelentései alapján akár MIÉP-elnök is lehetne belőle. Csak egy idézet Kövér széles repertoárjából: "Ha a múltat nem is lehet »végképp eltörölni«, akkor legalább a jövőből töröljük ki őket" – Veszprém, 2002. február 13. (MTI). Embereket eltörölni, kirekeszteni, megsemmisíteni, megalázni. Nem kell nagy képzelőerő hozzá, hogy a nevet kicseréljük valamely más "mélymagyar" politikus megnyilvánulásaira. Innen azonban már csak egy lépés a Csurka által felvázolt jövőkép, miszerint "lesznek még elhagyott cipők a Duna-parton".

Azonban nagyot téved az, aki a Kövér-féle paranoiát nem azonosítja a Fidesz egészének véleményével. Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc rádióműsora a nyíltan kirekesztő, antiszemita, gyűlölködő Vasárnapi Újság. Ezt a nyilvánosság előtt is sokat hangoztatja előszeretettel – nyilván nem véletlenül. Orbán nemrég kijelentette, hogy "a magyar népnek élettérre van szüksége". Az élettér kifejezést a németek Lebensraumnak fordítanák, ha nem törölték volna ki a szótárból is. A fogalom megalkotója nem más, mint Adolf Hitler. Orbán Viktor, aki mind e mai napig híres beszédkészségéről, ilyet nem mond véletlenül. Nyilván tetszeni akart vele valakiknek. Magyarországon pedig egyetlen réteget lehet megnyerni ezzel a kijelentéssel: a nyíltan antiszemita, rasszista és soviniszta MIÉP-szavazókat – a Vasárnapi Újság leghűségesebb hallgatóit.

Az udvarlás után pedig az elmúlt napokban zajlott le a Terror Házának avatása kapcsán az eljegyzés. Ennek jele volt az az időzítés, amikor egy méltóságteljes megemlékezésre is alkalmat adó eseményt, a Terror Házának megnyitását időben sikerült összekapcsolni a MIÉP aktuálpolitikai tüntetésével. A Terror Háza előtt összegyűlt tömeg jelentős részét a MIÉP-es felvonulók adták. A MIÉP, miután tiltakozott egyik képviselőjelöltjük megverésének kapcsán az egyik "Terror Házánál" – a Magyar Szocialista Párt Köztársaság téri épülete előtt –, átvonult az Andrássy útra. Az előbbi helyen gyűlölettől habzó szájjal álltak, a Hűség Háza előtt pedig erőt demonstrálva, szabályos, fegyelmezett tömeget szimulálva kezes bárányként asszisztáltak Orbán Viktor újabb színészi alakításához. A kettő tehát eggyé vált. Tölgyessy Péter már jóval korábban elmondta, hogy a Fidesz-frakción belül megteremtődött a MIÉP-pel kötött koalíció lehetősége. Ezt a MIÉP részéről nem siettek cáfolni, sőt nemrég arról beszéltek, hogy szívesen kötnek koalíciót a Fidesszel, de előfordulhat az is, hogy kívülről támogatnák a Fideszt. 

Egyes politikai pletykák szerint már megszületett a Fidesz–MIÉP-paktum. Egy esetleges jobboldali győzelem esetén a MIÉP birtokolhatná a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumát, melynek élére a párt első embere, Csurka István kerülne. A másik pozíció, melyet megkaparinthatnának, a Mezőgazdasági Minisztérium lenne. 

Ha ez bekövetkezik, Magyarország vissza fog süllyedni a második világháború előtti szintre. Az ország végérvényesen elszigetelődik, kimarad a csatlakozásból, amit a nyugat-európai hatalmak világossá is tettek a magyar diplomatáknak. A választások tétje óriási. 


Kövér örül a MIÉP felajánlkozásának

Munkatársunktól

Száz jelöltjét lépteti vissza a MIÉP a Fidesz javára a választások második fordulója előtt, és tíz-húsz helyen várja el ugyanezt a maga számára a Fidesztől – jelentette be Csurka István szerdán. Kövér László, a Fidesz második embere örömmel fogadta a hírt. Az ellenzék szerint a Fidesz szalonképtelenné vált, a MIÉP hatalomba emelése pedig jobboldali diktatúrát eredményezne.

"A MIÉP erkölcsi kötelességének tartja, hogy szavazatával megakadályozza a nemzetellenes erők, az MSZP–SZDSZ újbóli hatalomra kerülését, ezért a MIÉP azt mondja: becsületes, nyílt megállapodást kell kötni. Azokat a jelöljeinket, akiknek nagyobb esélyük lesz az idegenség szolgálatába szegődöttek legyőzésére – labancok – támogassák a Fideszben egyesült erők, mi pedig támogatjuk mindazokat, akiknek a mi jelöltünknél jobb az esélye a győzelemre. A MIÉP számításai szerint 10 és 20 közötti jelöltje kerülhet ilyen helyzetbe, és száz fölötti helyen fogja megadni a támogatást" – jelentette ki Csurka István pártelnök a Miép szerdai sajtótájékoztatóján. Amennyiben az új kormány a MIÉP segítségével alakul meg, "akkor ennek a feltétele a MIÉP programjának részvételi arányában való megvalósítása" – tette hozzá a szélsőjobboldali pártelnök. Kövér László, a Fidesz ügyvezető alelnöke örömét fejezte ki az RTL Klub Híradójának nyilatkozva: "Nagy örömmel fogadtam ezt a bejelentést. Abban reménykedem, hogy az SZDSZ és az MSZP is, hasonlóan a MIÉP-hez – mint ellenzéki párthoz – belátja azt, hogy valóban a Fidesz programja kínálja Magyarország számára az igazi felemelkedés lehetőségét, követik a MIÉP példáját, és szintén visszalépnek javunkra a második fordulóban" – jelentette ki. Várhegyi Attila, a Fidesz országos választmánya elnöke azt mondta, hogy pártja nem kérte a Miép támogatását. Ugyanakkor Várhegyi sem határolódott el a Miép-től, mint ahogy Orbán miniszterelnök és Pokorni pártelnök sem.

"A Fidesz szalonképtelenné vált, és mostantól nem folytathatja a bújócskát" – jelentette ki Kovács László szocialista pártelnök a MIÉP felajánlkozását értékelve. Kovács emlékeztetett rá, hogy Antall József annak idején kizárta pártjából Csurkát, Orbán Viktor viszont most "viszszavette". A szocialisták szerint innentől kezdve nem kérdés a Fidesz–Miép-kormány létrehozásának szándéka, ezért a választások tétje ez: jobboldali diktatúra vagy szabadság és jogállam, illetve nemzetközi elszigetelődés vagy egy modern, uniós tagország.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!