hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 08. 09. (VI/32) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Iraki kirakós

"Mit gondolnak, Szaddám szépen kivárja, amíg mi jövő tavaszra összegyűjtünk 250 ezer katonát az iraki határ mentén?" – idézi a londoni The Daily Telegraph a Pentagon egyik vezetőjét, aki szerint meglepetésszer? villámtámadással kellene megbuktatni a bagdadi kormányt, minél előbb. Ezzel szemben a Washingtonba látogató Abdallah jordán király – aki a legújabb hírek szerint szorosan együttműködik Szaddám Huszeinnel – attól óvott, hogy "Pandora szelencéje nyílik meg a Közel-Keleten", ha Amerika megtámadja Irakot. Az invázióról eddig legalább hat "megbízható helyről származó" változat látott napvilágot a nemzetközi sajtóban, bár a kiszivárogtatások és a szokatlan módon a nyilvánosság előtt zajló viták célja egyes vélemények szerint Szaddám Huszein félrevezetése, miközben a valódi haditervről senki nem beszél.

Terrorista század

Amint az elmúlt két évben immár sokadszor, ismét az áldozatok felsorolásával kell kezdeni az Izraelről szóló tudósítást: tizenhárom halálos és nyolcvannégy sebesült áldozat a mérlege a legújabb vasárnapi palesztin terrorhullámnak. A legsúlyosabb közülük a Haifától Szafedig közlekedő menetrend szerinti járatú polgári utasokat szállító autóbusz felrobbantása volt, amelyért a Hamasznak az Izzadin al-Kasszemról elnevezett terrorszárnya vállalta a felelősséget. A Hezbollah Libanonban működő televíziós állomásához, az el-Manarhoz küldött üzenetében a fundamentalista szervezet közölte, hogy a nemrégiben Gázában megölt vezetője, Szaleh el-Sahad halálát szándékoztak ily módón megbosszulni, akinek kezéhez több mint kétszáz izraeli polgár vére tapadt.

Bónuszpontok zsebre

Nap mint nap újabb miniszterek nevével áll elő a legnagyobb példányszámban megjelenő német bulvár napilap, a Bild-Zeitung: a nevezett személyek magánjelleg? repülőutakra használták fel a szolgálati utazások során a Lufthansától kapott törzsutas-pontokat. Gregor Gysi berlini gazdasági szenátor ezzel a – szerinte megbocsáthatatlan – túlkapással indokolta váratlan lemondását. Néhány nappal korábban Cem Özdemir, a zöldek török származású belpolitikai szóvivője is távozott posztjáról.

Az ETA sem válogat

A spanyol kormány az ETA baszk szeparatista terrorszervezetet tette felelőssé a Santa Pola üdülővárosban elkövetett vasárnap esti véres robbantásért, melynek nyomán egy hatéves kislány és egy ötvenhét éves férfi vesztette életét. Aznar kormánya kemény bosszút ígért a terrorszervezet és annak politikai szárnya ellen. 

Marad Szaddám, vagy baktat?

Türelmes lesz és tanácskozik az amerikai törvényhozással, valamint az Egyesült Államok szövetségeseivel, mielőtt döntene Szaddám Huszein, iraki elnök hatalmának megdöntését célzó bármilyen tervről – ígérte George W. Bush amerikai elnök szerdán, a Mississippi szövetségi állambeli Madison város egy középiskolájában mondott beszédében. A beszéd olyan időszakban hangzott el, amikor egyre több jel utal az Egyesült Államok háborús terveire. Bush azt mondta, hogy "minden választási lehetőséget és rendelkezésemre álló eszközt megvizsgálok: a diplomáciát, a nemzetközi nyomásgyakorlást és talán a katonai erőt is". 

Belföld

A súgólyuk titka

Medgyessy Péter miniszterelnök meghallgatását követően a héten a Belügyminisztériumtól is megérkeztek a kormányfő SZT tiszti múltjával kapcsolatos "szigorúan titkos", 1978, 81 és 82-re vonatkozó anyagok. Medgyessy Péter hozzájárulásával nyilvánosságra lehet hozni a dokumentumokat, kivéve három aktát, amelyről zárt ülésen tárgyalt a bizottság. Balogh László (MDF) elnök a jövő héten szeretné újra meghallgatni a miniszterelnököt a szerinte felmerült ellentmondások tisztázása végett. 

Magyarország többet érdemel

Miközben az egész ország döbbenettel és értetlenséggel fogadta a tizenöt éves gyilkos és kilencéves áldozata tragédiáját, valamint a családját kiirtó, majd önmagával is végző megbecsült vidéki tanárember drámáját, a szponzorok által megszállt Hajógyári szigeten a kormánytagok többsége demonstratív megjelenésével legitimálta a "fesztivál" fedőnev? tömeges delíriumot, közte a világsztárként hirdetett és korábban nyilvános öngyilkossági kísérletet elkövetett Iggy Pop fellépését.

Tragédiába fordult idill

Megfojtotta feleségét és két leánygyermekét, majd öngyilkos lett egy csákvári férfi. A tragikus és megdöbbentő eset előtt értetlenül állnak a rokonok, szomszédok, ugyanis D.-éket mindenki csendes, kiegyensúlyozott családként ismerte. A 41 éves férfi pedagógusként dolgozott a helyi általános iskolában, felesége pedig egy budapesti bankfiók alkalmazottja volt. 

Ügynökök kíméljenek

Megmerevedni látszik az elmúlt kormányok tagjainak esetleges állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság "frontvonala". A jobboldal a munka szüneteltetése, a kormánypártok pedig a gyorsítás mellett érvelnek. Az előbbiek ezért ideiglenesen nem vesznek részt a bizottság munkájában, az utóbbiak viszont alaposan ráhajtottak: már a Nemzetbiztonsági Hivatalban és a Történeti Hivatalban is jártak. Tóth Károly szocialista képviselő lapunknak elmondta, hogyha szükséges – mert az ellenzék obs-truálja a bizottság munkáját – akkor akár önálló képviselői indítványként terjeszti a Parlament elé a bizottság munkájának eredményét. 

Tökéletes bűntény

Miután a Legfőbb Ügyészség elutasította a szabaddemokrata Magyar Bálint panaszát a Fidesz-közeli fantomcégek ügyében, úgy tűnik, végleg a feledés homályába vész a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legpofátlanabb, ugyanakkor talán legzseniálisabb gazdasági bűnténye, amelyet a sajtó Schlecht Csaba Fidesz-stróman, és Simicska Lajos volt APEH-elnök nevével hozott összefüggésbe.

Hit és értékek

Történelemeltérítők

Történelem és emlékezet ellentmondásos viszonyban áll egymással: nem minden emlékezet válik történelemmé, de minden történelem az emlékezetre épül. A Bibliával is egybehangzó tudományos megfigyelések szerint egy generáció sorsát meghatározó esemény általában negyven évvel megtörténte után válik "történeti ténnyé". A zsidóság második világháború alatt elszenvedett tragédiája, amit szimbolikusan az "egészen elégő áldozat" bibliai kifejezésével holokausztnak nevezünk, már csaknem ötven éve ellenáll a historizálódásnak, megrekedve az emlékezet és történelem határa közti senki földjén. 

HÁTTÉR

Nyári turista: lehet kicsit több

Mind Budapesten, mind a Balaton környékén jelentős visszaeséssel kénytelenek szembesülni a turisztikai cégek, mivel a korábbiakhoz képest kevesebb turista érkezik hazánkba. Ráadásul azok, akik végül Magyarországot választják, lényegesen kevesebbet költenek, mint a tavaly vagy tavalyelőtt ide látogatók. A szakemberek szerint a visszaesés egyik oka a sok közül az, hogy az elmúlt években – Országimázs Központ ide vagy oda – romlott az ország imázsa, egyes területeken balkániak a viszonyok Magyarországon. 

DNS-minták a bankvécében

Móron május 9-én ismeretlen fegyveresek hat embert agyonlőttek az Erste Bank fiókjában, két súlyos sérült pedig a kórházban vesztette életét. A rablók mintegy hét és fél millió forintot zsákmányoltak. A rendőrség azóta is dolgozik az ügy megoldásán, a tettesek még mindig nem kerültek elő. A szaknyelven "tipikus maffia bűntény"-ként emlegetett bűncselekmény szinte sokkolta a közvéleményt. A látszólag értelmetlen mészárlás eredményeként a zsákmányolt hét és fél millió forint aligha ad magyarázatot a brutális gyilkosságok elkövetésére. A hónapok óta tartó nyomozás a rendőrség minden erőfeszítése ellenére csak találgatásokban tud eredményt felmutatni. Cikkünkben megpróbáljuk összefoglalni az eddig eltelt időszak történéseit.

Túl az arcátlanság határán

Ha lassan is, de kezd kirajzolódni az Orbán-kabinet eddig rejtett képe. A hatalomváltás óta napvilágot látott tények alapján már most elmondhatjuk: a polgári kormány igazán nagyvonalúan bánt a pénzünkkel. 

Az élet fontosabb, mint a közgazdasági elvek

A kémelhárító magyar miniszterelnök ügye kétség nélkül hetek óta borzolja a kedélyeket. A Hetek olvasóinak Fekete János, a Magyar Fejlesztési Bank elnöki tanácsadója, az IMF-hez való csatlakozás előkészítője és a szerződés aláírója először beszél a hetvenes, nyolcvanas évek történéseiről és Medgyessy Péter szerepéről.

Borsos csomag

Közeledik a szeptember. Ez a tény pedig szülőre, gyermekre egyaránt új feladatokat ró. Miután megbarátkoztunk a gondolattal, hogy lassan, de biztosan ez a nyár is véget ér, megéri, ha már most augusztus közepén nekilátunk a tanszer- és füzetvásárlásnak.

A boldogító igen költségei

Ha nyár, akkor esküvő, ha esküvő, akkor lakodalom. Hajdanán a kor tradíciója szerint az ifjú pár családja hosszú évekig gyűjtötte a "stafírungot", és közösen szervezték meg a felejthetetlen estét a fiatalok számára. Ma azonban más a helyzet, sokkal nagyobb önállóságra vannak utalva a házasulandók az életben. Cikkünk arra keresi a választ, hogy az esküvői készülődés költségeit hol lehet minél rövidebbre szabni. Számításaink szerint akár félmillió forintot is meg lehet spórolni a készülődés során.

Nyaralás szolidaritásból

"Az a legrosszabb, hogy kezdjük megszokni a helyzetet" – mondja a keménykötés? buszsofőr, aki a Tel Aviv-i Ben Gurion repülőtéren várta a csoportot. A csoport nagyjából ötven tagja nem kizárólag, de nem is utolsó sorban éppen "a helyzet" miatt indult el Magyarországról. Mivel Izraelről van szó, a klasszikusan kalandtúrának tartott, háborús övezetbe irányuló társas extrém túra új értelmet nyert: szolidaritási út lett belőle. A sofőr, aki korábban két saját buszt is beszerzett a vállalkozásához, nagyon hálás a magyar csoportnak, hogy újra vezethet. "Két éve ez a második csoportom" – mondja mosolyogva. Nem látszik kimondottan depressziósnak emiatt, de tény: az elkövetkező tíz nap során már-már panaszkodásra emlékeztető hangokat is lehet majd hallani. Ami persze még mindig nem közelíti meg egy átlag magyar ember élethez való hozzáállását.

Visszatért a medve a tőzsdékre

Újra eluralkodott a pesszimizmus a tőkepiacokon az előző heti szárnyalás után. Amerikában ismételten kedvezőtlen makrogazdasági adatok láttak napvilágot: csökkent a beszerzési menedzser indexértéke is júliusban, a második negyedéves GDP-adat pedig a várt 2,3 százalékos helyett mindössze 1,1 százalékos növekedést mutatott.

Anyámért szólok

Anyámat ütik-verik, gyalázzák. Anyámért szólnom kell. Anyám igen-igen idős, és a sors kontinenseken hajszolta már végig. Sokan zokon veszik tőle, hogy még él, élni akar, mások azt nem tudják megbocsátani neki, hogy sokadszorra is otthont teremtett, noha csak nemrég váltak izzó romhalmazokká fiai hajlékai. Sőt egy okkal több a gyűlöletre és szidalmazásra, hogy valójában épp mai otthona az első igazi otthon egész történelmi korszakok után. Anyámnak bizony sok a hibája, bűne is akad tán egynéhány (ki bűntelen?), nekem mégis az anyám. Ha róla van szó, nem ez vagy az a hibája, egykori mulasztása jut elsőként az eszembe, hanem a puszta tény: ő az anyám. És amikor azt hallom, hogy husángokkal törnek rá, amikor azt olvasom, hogy zsarátnokot hajítottak háza tetejére, amikor azt látom, hogy falkákban rohannak a nyomában és ő ereje végső megfeszítésével kijátssza üldözőit, sőt gáncsot is vet nekik – én szeretném lefogni az ütlegelésre emelkedő karokat, szeretnék házához sietni, hogy oltsam a tüzet, szeretném a földre teperni a rá törő gonoszt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!