hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terrorista század
Panaszkodnak a túlterhelt katonák

2002. 08. 11.
Amint az elmúlt két évben immár sokadszor, ismét az áldozatok felsorolásával kell kezdeni az Izraelről szóló tudósítást: tizenhárom halálos és nyolcvannégy sebesült áldozat a mérlege a legújabb vasárnapi palesztin terrorhullámnak. A legsúlyosabb közülük a Haifától Szafedig közlekedő menetrend szerinti járatú polgári utasokat szállító autóbusz felrobbantása volt, amelyért a Hamasznak az Izzadin al-Kasszemról elnevezett terrorszárnya vállalta a felelősséget. A Hezbollah Libanonban működő televíziós állomásához, az el-Manarhoz küldött üzenetében a fundamentalista szervezet közölte, hogy a nemrégiben Gázában megölt vezetője, Szaleh el-Sahad halálát szándékoztak ily módón megbosszulni, akinek kezéhez több mint kétszáz izraeli polgár vére tapadt.

Simon Peresz külügyminiszter visszautasította a Hamasz nyilatkozatát, mondván, hogy a szervezet el-Sahad halála előtt is gyilkolt, és utána is fog, ehhez nekik nincsen külön indokra szükségük. 

Az öngyilkos akciót a reggeli órákban, magyar idő szerint 7 óra 15 perckor hajtották végre. Azért választották a csúcsforgalom idejét, hogy a lehető legtöbb izraeli essen áldozatul a Meron kereszteződésben történt robbantásnak. A merénylő állítólag a dzsenini "öngyilkosbomba-gyárból" indult el útjára, s minden valószínűség szerint a Karmiél környéki arab falvak egyikénél szállt fel az autóbuszra. A tett színhelye (annak Dzsenintől való távolsága) és az elkövetés ideje valószínűsíti, hogy a tettes bűnsegédlettel jutott el és fel az autóbuszra.

A Gázai övezetben a támadások a hajnali órákban vették kezdetüket. Egy palesztin Kalasnyikovval és nyolc kézigránáttal a tenger felől akart behatolni Dugit vagy Éli Sináj településre. Izraeli katonák fedezték fel, és tűzharcban tették ártalmatlanná. Délelőtt még egy, Nabluszban robbant bomba sebesítette meg egy katonai járm? három katonáját. Majd Jeruzsálemben, a Damaszkuszi-kapunál egy tizenkilenc éves, a Fatahhoz tartozó terrorista előbb pisztollyal megsebesítette az egyik teherautó sofőrjét, majd végzett a mellette ülő biztonsági őrrel. A merénylővel a határrendőrök számoltak le, ám a tűzharcban vétlenül meghalt egy palesztin férfi, és tizenöt palesztin sebesült meg. Két órával később egy izraeli súlyosan, két másik könnyebben megsebesült, amikor palesztin terroristák robogó autóból tüzet nyitottak rájuk. A vasárnapról hétfőre virradó éjszakán terrortámadásban életét veszítette Avi Volansky és terhes felesége, Avital, míg a velük együtt a kocsiban utazó hároméves fiuk, Jigal, súlyos sérülést szenvedett. Rajta a hajnali órákban sikeres műtétet hajtottak végre. Másik, nyolchónapos fiuk, Nadav, sértetlenül vészelte át a családi gépkocsit szitává lövő fegyveresek támadását. Az akcióért Arafat szervezete, az Al-Aksza Mártírjai vállalta a felelősséget. Ezzel az Al-Aksza intifáda izraeli halottainak száma elérte a 604-et, többségük fegyvertelen és ártatlan polgári személy.

A megvalósult palesztin terrorhullám azonban a jéghegynek csak a csúcsa. Benjamin Ben-Eliézer hétfői nyilatkozatában közzétette, hogy Izrael – a terrorelhárítás rendkívüli erőfeszítései során – az elmúlt időszakban összesen 140 (ez a szám közben 141-re emelkedett) öngyilkos merénylőt fogott el, számos bombalaboratóriumot, fegyverraktárt és rakétagyártó üzemet számolt fel. A kormány döntése szerint ezentúl felrobbantják az öngyilkos merénylők házait, letartóztatják a bűnsegédlettel vádolt hozzátartozóikat, és néhányukat bírósági döntés alapján áttelepítik a Nyugati Partról a Gázai övezetbe. A nyugati parti városokat és falvakat, valamint a Gázai övezetben Rafah városát totális zárlattal sújtják. Folytatódik a körözött személyek kézre kerítése vagy "koncentrált megsemmisítése". Egy magas rangú Hamasz-terroristát, Hussam Ahmed Nimert egy mesterlövész lőtte le a hét elején, amikor felment Khan Juniszban található házának tetejére. A palesztinok lakta területeken az izraeli hadsereg katonái igen nagy igénybevételnek vannak kitéve. Napi tizenhét órás szolgálat, az intenzív terrorellenes harc arra indította őket, hogy levélben forduljanak feletteseikhez. A katonák fáradtságról panaszkodnak, és attól tartanak, hogy ez kihat majd az általuk végrehajtandó akciók minőségére is. A legfelsőbb vezetés – e baj orvoslására – elrendelte a negyvenegy éven felüliek tartalékos szolgálatra való behívását. A politikai vezetés azt is fontolgatja, hogy a palesztinok lakta területeken izraeli katonai közigazgatást vezet be. Mint ismeretes, ezt 1993-ban az oslói megállapodással számolták fel, átadva a helyet a palesztin polgári igazgatásnak. Izraelben stratégiai, úgynevezett megaterrortól tartva vetődött fel a katonai igazgatás visszaállításának gondolata. 

A politikai vezetés egyben könnyítésekről is határozott, hogy enyhítsen a palesztin nép nehézségein. A kormány szabad mozgást biztosított a humanitárius segélyszervezeteknek Judeában és Szamáriában. Kétezer palesztin üzletember kapott jogot az Izraellel való kereskedelemre, és az Izraelben munkát vállalók korhatárát is lejjebb szállították. Létszámuk ezzel elérheti a tizenkétezret. A kormánynak ezeket a döntéseit a jobboldali miniszterek kifogásolták, mert véleményük szerint ezek a lépések bátorítani fogják a palesztin terrort.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!