hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A boldogító igen költségei
Spórolási tanácsadás

2002. 08. 11.
Ha nyár, akkor esküvő, ha esküvő, akkor lakodalom. Hajdanán a kor tradíciója szerint az ifjú pár családja hosszú évekig gyűjtötte a "stafírungot", és közösen szervezték meg a felejthetetlen estét a fiatalok számára. Ma azonban más a helyzet, sokkal nagyobb önállóságra vannak utalva a házasulandók az életben. Cikkünk arra keresi a választ, hogy az esküvői készülődés költségeit hol lehet minél rövidebbre szabni. Számításaink szerint akár félmillió forintot is meg lehet spórolni a készülődés során.

Aki elegáns, felejthetetlen estét szeretne rendezni maga és a vendégei számára, annak jó előre fel kell készülnie a nagy napra, minimum félmillió forint készpénzzel a zsebében. Bátran ajánljuk esküvőszervező cégek szolgáltatásainak igénybevételét, annál is inkább, mivel többségük nem számít fel ezért tarifát, ugyanis a beszállítóikkal kötött szerződéseik alapján jutalékos rendszerben dolgoznak. Hirdetéseiket megtalálhatjuk az internet
www.eskuvolap.hu weboldalán, vagy a különféle esküvői magazinokban is. Segítségükkel megpróbálunk egy körképet felvázolni a mai árakról, és arról, hogy hol érdemes spórolni a költségekkel, és hol nem. 

Az első, ahol meg tudunk spórolni egy kis pénzt, a meghívók. A díszesebb darabokért akár 25-30 ezer forintot is otthagyhatunk, ám a mai, számítógépes technikával jóval olcsóbban is elkészíthetjük a saját ízlés szerint tervezett meghívóinkat. Ezután következhet a különleges és egyedi ünnepre felveendő menyegzői ruha kiválasztása. Ha valaki a budapesti szalonokból szeretné kikölcsönözni a hozzáillőt, legalább 70–100 ezer forinttal kell számolnia, de a vőlegény ünnepi öltönye sem igen úszható meg 60–80 ezer forint alatt. 

Ha sikerül ellenállni a pesti szalonok csábításának, akkor érdemes felkeresnünk egy Pest közeli kisvárosi ruhakölcsönzőt vagy egy varrodát, megéri egy kis utazás az olcsóbb kínálatért. Ugyanis az est fénypontjának számító lakodalmon már nem igen érdemes spórolni, hiszen mindenki szeretné jól érezni magát, amihez a kellemes és alkalomhoz illő környezet, valamint a bőséges vendéglátás elengedhetetlen feltétel. A költségek itt is sokfélék lehetnek, attól függően, hogy milyen színvonalú termet, vagy kerthelyiséget bérel a pár, vagy étteremben akarja megrendezni az ünnepi vacsorát. Ez utóbbi a legdrágább, költsége 7–10 ezer Ft/főig terjedhet, ám terembérleti díjat nem kell fizetni, mint a külső terepre kihívott party szervízes esküvők esetében. A terembérlet 20–120 ezer forint között mozog, a partiszerviz díjai a vacsora menynyiségétől és minőségétől függően 4–7 ezer Ft/fő között. Mindezt vidéken megszervezni természetesen megint csak könnyebb. Egy ültetett fogadást már 2–5 ezer forint körül is elvállalnak a szervezők. 

A rendezvény helyszínének díszítésébe bevonhatjuk segítőkész barátainkat, ugyanis a hivatalosan felkért dekorációs szolgáltatásokat nem fogjuk 50 ezer forint alatt megúszni. Ugyanígy meg lehet spórolni a hivatalos fotós és videós szolgáltatást, ami minimum 40 ezer forintot jelentene. Ötletesebb és ügyesebb örömanyák és nagymamák segítségével még talán a menyasszonyi torta is elkészíthető, ugyanis a cukrászdai költemények árai 20–50 ezer forint körül mozognak. 

És persze ne feledkezzünk meg a hivatalos és egyházi szövetségkötés költségeiről sem. Ha a lakhelyünk szerinti polgármesteri hivatalnál jelentkezünk, akkor ingyenesen is elvégzik a "szolgáltatást", itt csak a plusz kívánságokért – ital, díszítés, zene – kell némi díjat fizetni. Más kerületekben plusz 10–25 ezer forintot is ránk róhat az anyakönyvvezetés. Az egyházi ceremónia lebonyolítási költségei természetesen különböznek a szolgáltatást végző egyházaktól függően. Mindent egybevetve, egy minőségi színvonalú esküvőt ma 1 millió forint körül lehet megszervezni, de a spórolási tippeket figyelembe véve akár 500 ezer forintból is megvalósíthatjuk álmaink nagy napját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!