hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A súgólyuk titka

Medgyessy Péter miniszterelnök meghallgatását követően a héten a Belügyminisztériumtól is megérkeztek a kormányfő SZT tiszti múltjával kapcsolatos "szigorúan titkos", 1978, 81 és 82-re vonatkozó anyagok. Medgyessy Péter hozzájárulásával nyilvánosságra lehet hozni a dokumentumokat, kivéve három aktát, amelyről zárt ülésen tárgyalt a bizottság. Balogh László (MDF) elnök a jövő héten szeretné újra meghallgatni a miniszterelnököt a szerinte felmerült ellentmondások tisztázása végett. Balogh László, a Medgyessy-bizottság elnöke a szobájában talált lőszerrel Fotó: Somorjai L.

A bizottság a Medgyessy-dosszié mellett megkapta azt a listát is, amely a BM irattárában 1990 óta megfordult miniszterek, államtitkárok és kabinetfőnökök neveit tartalmazza, valamint korábbi telefonkönyveket is. A bizottsági ülésen Vadai Ágnes (MSZP) bizottsági tag felvetette, hogy az iratok és a történelmi háttér szorgos tanulmányozása helyett inkább a parlament által megfogalmazott kilenc kérdés megválaszolására kellene összpontosítani. Simicskó István (Fidesz) azonban úgy érvelt, hogy az SZT tisztek általános tevékenységének a felrajzolása által lehet következtetni a konkrétumokra, hiszen a miniszterelnök konkrét operatív tevékenységét nem ismerik. Javaslatot tett további személyek, mint pédául Németh Miklós rendszerváltás előtti utolsó miniszterelnök meghallgatására. Körömi Attila (Fidesz) még történészek meghallgatását is kívánatosnak tartotta. 

A Medgyessy Péterre vonatkozó iratok megtárgyalása nyílt ülésen történt. Az iratok között megtalálható a kormányfő SZT állományba történő kinevezése, kézzel írott önéletrajza, a róla készült környezettanulmány, eskütételi jegyzőkönyve, a III/II-es főcsoportfőnökség által javasolt anyagi juttatások, valamint 1982. október elsejei – pénzügyminiszteri helyettessé történő kinevezése – kapcsán történt visszavonulása, pontosabban tartalék állományba helyezése. 

Ezen a héten egyébként a bizottság meghallgatta Villányi Miklós volt pénzügyminisztert, Horváth István, Horváth Balázs, Kuncze Gábor egykori belügyminisztereket, Jónás Endrét, a Nemzetbiztonsági Hivatal megbízott főigazgatóját és Kövér László volt titkosszolgálati minisztert. Horváth István, a Grósz-kormány belügyminisztere volt az első, aki tudott Medgyessy múltjáról, hiszen ő írta alá a jelenlegi miniszterelnök tartalékállományba helyezéséről szóló határozatot. Horváth – aki egyébként Stumpf Istvánnak, az Orbán-kormány kancelláriaminiszterének apósa – azt is kijelentette: semmi kivetnivalót nem talál Medgyessy egykori tevékenységében. A jövő hétre ütemezték be többek között Nikolits István volt titkosszolgálatokért felelős miniszter, Békesi László és Hetényi István volt pénzügyminiszterek meghallgatását.


Szikret Top

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!