hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 02. 07. (VII/6) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Irakra ledobhatják a miniatombombát

George W. Bush tavaly szeptemberben aláírta a nukleáris fegyverek bevetését elrendelő titkos rendeletet – adta hírül a héten a Washington Times cím? napilap. Az első atomtámadásra akár Irakban sor kerülhet, amennyiben Szaddám Huszein biológiai vagy vegyi fegyvereket vet be az amerikai csapatokkal szemben. Katonai tervezők tanulmányozzák az esetleges célpontok listáját, és fontolgatják Irak földalatti bázisainak atomfegyverekkel történő megsemmisítését is.

Van bizonyíték

"Szaddám soha nem hagyja abba a hazudozást, amíg valaki nem állítja meg" – jelentette ki Colin Powell amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt tartott beszédében, amelyben részletesen kifejtette az Irak elleni amerikai vádiratot. 

Schröder keserű veresége

A szociáldemokraták súlyos vereségével zárultak a választások a németországi Hessen és Alsó-Szászország tartományban. Bár az előzetes közvélemény-kutatások eredményei sem kecsegtettek a könny? diadal ígéretével a szociáldemokraták számára, ekkora vereségre mégsem számítottak. A választásokon győztes kereszténydemokraták az őszi országos választásokon elszenvedett vereségük miatti revansként értékelik az eredményt.

Belföld

Hűvös taszári pillanatok

A hóvihar után mozdulatlan a kis község, Taszár. Csönd és nyugalom honol. A történet akkor kezdődött számomra, amikor Kiss Dezső őrnagy, a magyar hadsereg kaposvári sajtóreferense felajánlotta, hogy levisz Taszárra. Megérkezésünk első perceiben már azt a pillanatot képzeltem magam elé, amikor megérkeznek az irakiak, és látják a mindent körülvevő fehér hó puszta látványát. "Félnek-e tőlük a falubeliek?" – hangzik a klasszikus kérdés. "Itt nem egykönnyen ijednek meg az emberek, hiszen néhány hadműveletnek tanúi voltak már, sőt mindenkinek legalább egy hivatásos katona családtagja van." Valahogy így szólhat a válasz. Vagy mégsem? 

Külügy: ürügy a vitára

Szervilizmussal és az egységes európai külpolitika megbontásával vádolja az ellenzék Medgyessy Pétert, amiért aláírta azt a nyilatkozatot, amelyben nyolc európai vezető áll ki az Amerikai Egyesült Államok Irakkal kapcsolatos politikája mellett. Erre reagálva a kormánypártok kétarcú politizálással vádolják a Fideszt.

Állami támogatás a Sorstalanság megfilmesítéséshez

Koltai Lajos rendező és Magyar Bálint oktatási miniszter a Magyar Filmszemlén. A héten döntött a kormány arról, hogy mintegy egymilliárd forinttal támogatják az első magyar Nobel-díjas író, Kertész Imre Sorstalanság cím? regényének megfilmesítését Fotó: Vörös Szilárd

Hit és értékek

Babonás káröröm

A Columbia űrsikló tragédiájából az elmúlt napokban többen igyekeztek valamilyen természetfeletti, "isteni" üzenetet kiolvasni, a baljós előjel értelmét megfejteni. Egyesek Isten bosszúját, míg mások az ördög kezét látják az események mögött.  A katasztrófák ilyenfajta magyarázata többnyire akkor szokott előtérbe kerülni, amikor az emberiség valamilyen sorsdöntő válsághelyzet előtt áll. Napjainkban ilyen válsághelyzet a háborúval fenyegető amerikai–iraki és a palesztin–izraeli konfliktus is. Mivel a katasztrófa egy amerikai űrjárművel történt, az asztronauták között volt egy izraeli állampolgár is, és a Columbia sajtóhírek szerint a Palestine nev? kelet-texasi település felett hullott darabokra, ezért nem meglepő, hogy leginkább amerikaiak, egyes arab nemzetek és az izraeliek körében bukkantak fel spirituális értelmezések – sokszor egymásnak teljesen ellentmondó tartalommal. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!