hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Schröder keserű veresége
Német tartományi választások

2003. 02. 10.
A szociáldemokraták súlyos vereségével zárultak a választások a németországi Hessen és Alsó-Szászország tartományban. Bár az előzetes közvélemény-kutatások eredményei sem kecsegtettek a könny? diadal ígéretével a szociáldemokraták számára, ekkora vereségre mégsem számítottak. A választásokon győztes kereszténydemokraták az őszi országos választásokon elszenvedett vereségük miatti revansként értékelik az eredményt.



Gerhard Schröder kancellár. Egyedül maradt Fotó: Reuters

Még csak négy hónap telt el az országos választás óta, amely után a szociáldemokraták (SPD), a kereszténydemokrata-keresztényszociális unióval szembeni igen szoros küzdelemben, csekély mandátumtöbbséggel lehetőséget kaptak újabb négy évi kormányzásra. Csakhogy támogatottságuk azóta fokozatosan csökken, munkájukkal a választók egyre elégedetlenebbek. Jó néhányan becsapva érzik magukat a szociáldemokrata vezetéstől, amely sorra szegi meg választási ígéreteit, emeli az adókat, miközben a munkanélküliség sem csökken. A jó ideje lappangó súlyos gazdasági problémákat – különösen egy stagnáló gazdaságban – természetesen nem lehet egy-két hónap alatt megoldani, a türelem azonban fogytán van. A szociáldemokraták vereségének okát a legegyszer?bben úgy fogalmazhatnánk meg: rosszkor voltak a választások. A kormány megtette első népszerűtlen intézkedéseit, emelkedett a betegbiztosítás összege, bevezették az ökológiai adót, s mostanra készültek el az intézmények, cégek éves elszámolásai is, melyek ugyancsak aggodalomra adnak okot. Az általános rossz közérzetet pedig még az éppen ezekben a napokban zajló tél végi kiárusítás is csak ideig-óráig feledteti. A közvélemény-kutatások szerint a két tartomány választópolgárainak 64 százalékát nem annyira a helyi, mint az országos szint? problémák – elsősorban a munkanélküliség kérdésének megoldása – érdekelte. 

Sigmar Gabriel, (SPD) Alsó-Szászország eddigi miniszterelnöke az elmúlt hetekben hiába kért segítséget kampányához a "pótpapának" tekintett kancellártól, aki hatékony támogatás helyett mindössze pártfogásáról biztosította őt. Gabriel még az utolsó percekben is reménykedve kérdezte Schrödertől, nem tartalékol-e még valamit a varázskalapban, ám a válasz kiábrándító volt: "Ez most a te kalapod." Schröder kancellár minden bizonnyal reménykedett abban, hogy a hagyományosan szociáldemokrata fellegvárnak számító Alsó-Szászország tartományban, amelynek egykor miniszterelnöke volt, mégiscsak átlépik a további irányításhoz szükséges küszöbértéket. A számítások azonban nem jöttek be: a vasárnapi urnabontás után mindössze a szavazatok 33,4 százalékát kapták, míg a CDU színeiben induló Christian Wulff 48,3 százalékot szerzett, a helyi kereszténydemokraták 21 év óta legjobb eredményét. 

Hessenben a kereszténydemokrata miniszterelnök a választásig nemcsak megőrizte támogatottságát, de a szavazatok abszolút többségét is megszerezte (48,8 százalék). A továbbiakban így – noha felajánlotta a liberálisoknak, hogy továbbra is koalícióban irányítsák a tartományt, mivel azok nem éltek a lehetőséggel – önállóan kormányozhat.

Schröder kancellár a szociáldemokraták szereplését politikai pályafutása egyik legkeser?bb vereségének nevezte, elismerve, hogy a kudarcban van némi felelőssége – a Berlinből érkező újabb és újabb indítványok, módosítások ugyanis még a törzsválasztókat is elbizonytalanították. 

A választások eredményének az országos politikai irányításra nézve is komoly következményei vannak. A Szövetségi Köztársaságban eddig nyolc tartományt az SPD, nyolcat pedig a CDU irányított. Most, hogy a CDU eggyel több tartományban szerezte meg a vezetést, a Bundesratban, a német parlament alsóházában is a kereszténydemokraták javára tolódik el a hangsúly. Ez többek között azt jelenti, hogy ha a hatalmi viszonyok a későbbi bajorországi, illetve brémai választások után sem billennek vissza, előállhat az a fonák helyzet, hogy 2004 májusában egy szociáldemokrata kancellárral szemben a kereszténydemokrata párt nevezheti meg a szövetségi elnök személyét. A CDU–CSU vezetés ebben az esetben – a német történelemben először – női elnököt kíván jelölni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!