hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Van bizonyíték
Leleplező műholdfelvételek a Biztonsági Tanács előtt

2003. 02. 10.
"Szaddám soha nem hagyja abba a hazudozást, amíg valaki nem állítja meg" – jelentette ki Colin Powell amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt tartott beszédében, amelyben részletesen kifejtette az Irak elleni amerikai vádiratot. 



Colin Powell egy olyan fiolát mutat fel, amelybe több ezer ember megölésére elegendő vírus fér. Sok gonosz, kis helyen Fotó: Reuters

A másfél órás előadás során Powell kémműholdak által felvett fényképekkel és hangfelvételekkel igazolta, hogyan játszsza ki Bagdad az ellenőrök vizsgálódását. A bizonyítás legtöbb újdonságot tartalmazó része az iraki rezsim és az al-Kaida terrorhálózat sokoldalú kapcsolatát elemző rész volt. "Nem riadhatunk vissza attól, ami előttünk áll" – mondta Powell. A beszédet követő nemzetközi reakciók arra utalnak, hogy a katonai fellépés NATO-szövetséges ellenzőit, Németországot és Franciaországot a bemutatott bizonyítékok legfeljebb elgondolkoztatták, de nem győzték meg. Tíz belépésre várakozó kelet-európai ország azonban csatlakozott az európai "nyolcakhoz", és támogatásáról biztosította a Bush-kormány iraki politikáját.

Az Európai Unió vezetőit mélyen nyugtalanítja az iraki háború kapcsán létrejött "drámai megosztottság", de elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a francia–német szövetség legutóbbi lépései komoly sérülést okoztak az európai egység gondolatának is: a két vezető európai hatalom felfogása az unió intézményeivel, védelmi rendszerével kapcsolatosan megoszthatja a kontinenst és lebéníthatja az EU döntéshozatalát. 

Amikor Jacques Chirac francia elnök és Gerhard Schröder német kancellár egységesen állást foglalt az Irak elleni fellépéssel szemben, Rumsfeld amerikai védelmi miniszter csípősen így válaszolt: Németország és Franciaország "probléma volt, és az is marad". Egyébként is, a két szövetséges a "régi Európát" képviseli. 



Jack Straw brit külügyminiszter francia kollegájával, Dominique de Villepinnel (balról). A hangulat kitűnő, de a viszony fagyos Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!