hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 03. 14. (VII/11) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A demokrácia mártírja

Zoran Gyingyics könyny? célpont volt a távolból tüzelő gyilkos számára. A Milosevics megbuktatásában kulcsszerepet játszó szerb miniszterelnök, aki három gyermek apja volt, egy sportbalesetből lábadozva mankón bicegett az új belgrádi kormányépület előtt, amikor a halálos támadás érte. Gyingyicset három héttel ezelőtt már megpróbálták meggyilkolni.

Ketten a kormánynál

A héten jelentősnek látszó változás történt a palesztin politikai életben. Úgy tűnhet, Arafat engedett a külső nyomásnak, és Abu Abbasz személyében miniszterelnököt jelölt ki. Döntését előbb a PFSZ Központi Tanácsa, majd – néhány nappal később – a Palesztin Törvényhozó Testület elsöprő többséggel hagyta jóvá. A hatvannyolc éves Abu Abbasz – mozgalmi nevén Abu Mázen –, a PFSZ Végrehajtó Bizottságának főtitkára még nem fogadta el megbízatását. Ez attól is függ majd – jelentette ki –, hogy újonnan kinevezett kormányfőként valóságos hatáskörrel rendelkezik-e. 

Előnyben a táncosnő fia

Könnyen tovább mélyítheti az atomfegyverei miatt amúgy is erőteljes nemzetközi kritikában részesülő Észak-Korea válságát a kommunista vezető, Kim Dzsong Il utódlásának kérdése, amelynek híre nemrégiben szivárgott ki. Az esetről a Time magazin készített összeállítást. 

Villámcsapás Bagdadra

Az Egyesült Államok és szövetségesei az Öböl-háborúhoz hasonló, gyors és kevés áldozattal járó háborúra készülnek, ugyanakkor a jelek szerint a katonai tervezők felkészültek arra az eshetőségre is, hogy a háború elhúzódik, és nagyobb emberveszteséggel is járhat. 

Belföld

Májusi frissítés: a pártból merítve

A keddi koalíciós egyeztetés után Medgyessy Péter miniszterelnök bejelentette: májusban a kormány egyéves működését kívánja áttekinteni. Ezután akár személycserékre is sor kerülhet. A miniszterelnök még tavaly bejelentette, hogy májusban értékeli a miniszterek tevékenységét, és ahol indokolt, ott megteszi a szükséges lépéseket. Az értékelés a szakmai munka, a szervezőkészség, a kommunikációs képesség és az uniós csatlakozás előkészítésében elvégzett feladatok alapján történik. A politikai elitben már hetek óta téma a várható kormányátalakítás, amelynek egyik tényezője lesz a hónap végi MSZP-kongresszus eredménye. Másik tényezője pedig a kisebbik kormánypárt, az SZDSZ belső mozgása. Információnk szerint a múlt hétvégi SZDSZ-küldöttgyűlés megnehezítette a kormányátalakítás "kivitelezését", hiszen az újraválasztott pártelnök, Kuncze Gábor belső kampányában éppen az SZDSZ-es miniszterek jó működését emelte ki, és ezzel kvázi megerősítette pozíciójukat. A "Gondolkozz Európában" cím? Kuncze-program külön táblázatban méltatta, hogy a gazdasági, az oktatási, az informatikai és a környezetvédelmi tárca működésében mennyi SZDSZ-es programegység valósul meg. 

Kész Aréna

Március 13-án hivatalosan is átadták a Budapest Sportarénát, április 15-ére pedig már C csoportos jégkorong-világbajnokságot terveznek – noha még nem teljesen készült el a komplexum. "Remek létesítmény, világszínvonalú rendezvénycsarnok lesz" – jelentette ki Szilvásy György, a GYISM közigazgatási államtitkára az Országgyűlés Ifjúsági és Sportbizottságának a helyszínen megtartott, kihelyezett ülésén.

Nőkérdés Magyarországon

A magyar társadalomban máig erősen élő előítéletes gondolkodás és az erre építő politikai magatartás okozza, hogy a társadalom egészét érintő kérdések, mint amilyen az esélyegyenlőtlenség problematikája, sokszor csak egyes rétegek ügyei maradnak – miközben a fejlettebb demokráciákban mindez széles kör? társadalmi és politikai támogatást élvez. A demokráciaminimumról, a nőnapokról és nőkérdésről Lévai Katalinnal, az esélyegyenlőség miniszteri biztosával beszélgettünk.

Hit és értékek

A kereszténység négy ága

"Barátim, népem fáradt, menhelyet kér. Tán a kereszténység fővárosában nem kér hiába" – kiált oda "Az ember tragédiája" konstantinápolyi színében Ádám a várfalról rá és keresztes hadára lenéző bizánciaknak. "Kérdés, nem vagy-e eretnekségben, rosszabb a pogánynál"– válaszolják az eretnekkérdés végleges megoldásán – az eretnekek fizikai kiirtásán – fáradozó, teológiailag kifinomult ízlés? bizánciak a megfáradt vándornak, Ádámnak, aki a kereszténységen kívül lévő pogányok gyilkolásából tér vissza.Madách érzékenyen ragadja meg azt a nagy vitát, amely a kereszténység irányzatai között az egész egyháztörténet során szüntelenül zajlik. E nagy, üdvösségről folytatott vitáknak – amelyekbe előszeretettel vonták be a világi hatalmat – hangneme kérlelhetetlen. A középkor és kora újkor során a perlekedő vallások (a római katolicizmus, a keleti ortodoxia és a protestantizmus) némelyike időről időre a csatatereken is megpróbált ellenfelének fölébe kerekedni. Szigorúbb értelmezések szerint viszont a spirituális vita csak az emberek, társadalmak nyers leuralását volt hivatott elleplezni. Magyarországon a 20. századi diktatúrák hatékonyan zárták el társadalmunkat attól, hogy a világról és benne a modern kereszténységről hiteles képet alkosson. A kereszténység különböző irányzatait gyakran a véleményformálók is ellenőrizetlen információk alapján, és nem ritkán felekezeti elfogultságtól sem mentesen közelítették meg. Ráadásul a század folyamán felgyorsuló vallási és hitmozgalmi folyamatok átrendezték világunk vallási térképét. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!