hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A demokrácia mártírja
Orvlövész végzett a szerb miniszterelnökkel

2003. 03. 17.
Zoran Gyingyics könyny? célpont volt a távolból tüzelő gyilkos számára. A Milosevics megbuktatásában kulcsszerepet játszó szerb miniszterelnök, aki három gyermek apja volt, egy sportbalesetből lábadozva mankón bicegett az új belgrádi kormányépület előtt, amikor a halálos támadás érte. Gyingyicset három héttel ezelőtt már megpróbálták meggyilkolni.



Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök. Filozófus volt, aki egy új, demokratikus államért küzdött Fotó: Reuters

Hiába erősítették meg Szerbia és Montenegró miniszterelnökének a biztonságát – páncélozott gépkocsival és még több testőrrel –, a nyílt utcán elkövetett támadást nem tudták megakadályozni. Nem az első eset volt ez, a kormányfő ellen február 21-én is megkíséreltek merényletet elkövetni, akkor egy teherautó vágott a miniszterelnöki autókonvoj elé, az ütközést csak a sofőr ügyessége hiúsította meg. Akkor a szerb parlamenti képviselők elutasították Gyingyics álláspontját, hogy merénylet, és nem baleset volt, ami vele történt. Az incidens után a teherautó vezetőjét őrizetbe vették. A Belügyminisztérium közleménye szerint az osztrák rendszámú teherautó vezetője jelentős bűnözői múltra tekinthet vissza, az egyik leghírhedtebb szerb bűnözői család fejének jó barátjáról van szó. 

A teherautós leszámolás nem számít szokatlannak Szerbiában, hasonló merényletet követtek el a kilencvenes években Vuk Draskovics, Milosevics ellenzékének akkori vezetője ellen, és az akkori titkosrendőrség egyik bevált módszerének tartották. 

"Ha valaki úgy gondolja, hogy a törvények és a reformok leállnak az én eltávolításommal, az nagyot téved – mondta Gyingyics az eset után a Politika cím? napilapnak. – A rendszer még mindig működni fog, és senki nem kap amnesztiát az elkövetett bűneiért úgy, hogy közben megszabadul egy-két állami hivatalnoktól!"



Február végi felvétel Zoran Gyingyicsről Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!