hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Előnyben a táncosnő fia
Utódlási gondok Észak-Koreában

2003. 03. 17.
Könnyen tovább mélyítheti az atomfegyverei miatt amúgy is erőteljes nemzetközi kritikában részesülő Észak-Korea válságát a kommunista vezető, Kim Dzsong Il utódlásának kérdése, amelynek híre nemrégiben szivárgott ki. Az esetről a Time magazin készített összeállítást. 

Egy február végén Dél-Koreában nyilvánosságra hozott, tizenhat oldalas észak-koreai katonai dokumentum arra enged következtetni, hogy a világ utolsó sztálinista-kommunista államának hamarosan súlyos hatalmi csatározásokkal kell szembenéznie. A küzdelem az ország vezetője, az 1994 óta hatalmon levő Kim Dzsong Il utódlása körül forog. Kim Dzsong Il apja még Sztálin segítségével és támogatásával került az ország élére, ami lehetővé tette, hogy fiára örökítse a vezető szerepet – ez egyébként egyedülálló volt a kommunista blokk országai között. Nem csoda tehát, hogy most Kim Dzsong Il idősebb fia, Kim Dzsong Nam is trónigénnyel lép fel. Ez az igény korábban meg is egyezett a családi tervekkel, a problémát csupán az jelenti, hogy a diktátor papa szívéhez most a kisebbik fia áll közelebb. "Ha az apa hirtelen a második fiát választja, az hatalmi harchoz, sőt egy lehetséges puccshoz fog vezetni" – véli egy dél-koreai diplomata.

A most harminckét éves idősebb fiút, Kim Dzsong Namot a vezér első felesége, egy színésznő szülte, aki állítólag tavaly halt meg moszkvai száműzetésben. Az elkényeztetett, kibírhatatlan természet? fiú egy elit moszkvai bentlakásos iskolában kezdte "pályafutását". Miután azonban túl piszkosnak találta a mellékhelyiséget, a papa beíratta egy genfi iskolába. Nam tanulmányait a Phenjani Egyetemen fejezte be, majd ezt követően a Koreai Néphadseregben töltött be fontos pozíciót – itt feltételezhetően sikerült jó kapcsolatokat kiépítenie a tábornokokkal. Nam újabban apját vádolja amiatt, hogy néhai anyja depresszióban szenvedett, amire Moszkvában kellett kezelést keresnie. 

Nam hatalmi kilátásait jelentősen elhomályosította egy 2001-ben történt incidens is. Akkor ugyanis hamis dominikai útlevéllel próbált Japánba bejutni – állítólag azért, hogy az ottani Disneylandbe utazzon –, ám a japán hatóságok elfogták, és feleségével, fiával, valamint a fiú dajkájával együtt három napig őrizetben tartották. Az eset azért is nagy sajtóvisszhangot kapott, mert éppen akkor történt, amikor apja egy népes EU-delegációt látott vendégül Phenjanban. 

Nam kalandokkal teli életével ellentétben a fiatalabb fiúról alig lehet tudni valamit. Annyi biztos, hogy Kim Dzsong Il második feleségétől, egy volt néptáncosnőtől született. A nemzetközi sajtó mindössze egyetlen fényképet látott róla, az is tizenhárom éves korában készült, amikor hamis személyazonossággal ellátva beíratták egy svájci iskolába. Kim Dzsong Kol jelenleg a párt legerőteljesebb propaganda-gépezete, az Információs és Utasítási Osztály egyik vezető posztját tölti be. 

Nam ugyan jó kapcsolatokat tart fenn a hadsereggel, mégis vannak, akik szerint éppen a hadsereg fog a legjobban ellenállni hatalmi törekvéseinek, mivel a katonai vezetés úgy véli, Nam nyugati eszmékkel "fertőződött meg". A nyugati orientáltságú reformerek támogatását élvező Nammal szemben öcscse inkább a kommunista fundamentalizmus megtestesítője. Ha sor kerül a két fiú összecsapására, akkor külföldi elemzők szerint nagyon is elképzelhető egy lehetséges rendszerváltás a kommunista Észak-Koreában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!