hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 04. 11. (VII/15) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Hóhérok hétköznapjai

Az irakiak szerint áramütésekkel, veréssel, savas fürdővel és sok más módon kínozták az embereket azokban a börtönökben, amelyek közül egyet megmutattak a külföldi riportereknek a bászraiak szerdán. Aki egyszer eltűnt a homokkő falak mögött, nemigen került többé elő – állítják az AP hírügynökség jelentése szerint a bászraiak.

Képviseleti kormányzat a terv

A háború utáni iraki rendezés volt a fő témája George W. Bush amerikai elnök és Tony Blair brit miniszterelnök hét eleji belfasti találkozójának, amit a szövetségesek gyors katonai sikerei tettek indokolttá. Nem világos, sikerül-e áthidalni az ENSZ szerepével kapcsolatos nézeteltéréseket: az USA nem látszik hajlani arra, hogy a humanitárius segítségen túl a politikai rendezésben is részt vegyen a világszervezet, amit egyébként hat arab öbölállam is támogat. Washington egy átmeneti kormányzatot készül felállítani a harcok befejeztével Jay Garner nyugállományú amerikai tábornok vezetésével, de a hatalmat igyekeznek mihamarabb átadni egy iraki képviseleti kormányzatnak. 

A békét is meg kell nyerni

A három hét óta tartó háború egyre több sikert hoz a szövetséges erők számára.  A győzelem már teljesen biztosnak tűnik, a kérdés csupán az, hogy mi lesz az ára diplomáciailag, politikailag, nem kevésbé gazdaságilag. 

Belföld

Jobbra tart a jobboldal

– Véleménye szerint van-e egységes koncepciója ma a jobboldalnak?– Nincs, hiszen alapvetően az a helyzet, hogy két párt áll a jobboldalon, melyek közül az erősebb a Fidesz, amely próbál egy markáns koncepcióval előállni, hogy egységesen jelenítse meg a jobboldali politikai értékeket. Ennek az egységnek a megteremtődését az alakulófélben lévő néppárt testesíti meg. Ez a markánsan és erőteljesen szerveződő párt valószínűleg lefedi a jobboldal jelentős részét, ugyanakkor a 2002-es választások nagy tanulsága, hogy az MDF-fel összehangolt, a pártok szintjén zajló kommunikáció nagyon fontos. Az egységes koncepciónak a megteremtését ezek mentén kell megalkotni.

Amikor ítélkezni kötelező

Bakay Kornél, egykori MIÉP-es képviselőjelölt, magyar őstörténész ismét hallatott magáról. A kőszegi Jurisics Miklós Múzeum igazgatója, a máig sem akkreditált Miskolci Bölcsész Egyesület tanára nemrégiben azzal keltett nagy sajtóvisszhangot, hogy helyi vállalkozók, elvbarátai segítségével megkezdte az 1950-es években berobbantott, Kőszeg melletti Szálasi-bunker feltárását. Már akkor felvetődött, vajon szükség van-e a nyilas időkre emlékeztető objektum bolygatására, s mire is lenne használható, vagy inkább felhasználható a Szabó-hegyi bunker. Ráadásul a történettudomány és a közvélemény is tudja, hogy Szálasi szállása az utolsó hónapokban nem Kőszegen, hanem egy brembergi bányászházban volt, itt dolgozott, méghozzá "A hungarizmus eszmerendszeré"-nek borult elmére valló fejezetein, s csak a légitámadások idején vonult egy e célra épült, egyszer? légvédelmi óvóhelyre. Mindenesetre a kőszegi objektum feltárása befejeződött, de néhány gombon kívül nemigen találtak mást a lelkes kutatók. Ami inkább problematikus: a műemlékké nyilvánítás folyamatban van, tehát tartogat még meglepetéseket a kőszegi Szálasi-bunker.

Ha zűr van a magánéletben

Saját szolgálati fegyverével lőtte fejbe magát egy fiatal rendőr a Budaörsi Rendőrkapitányság épületében a napokban. Idén ez már a harmadik rendőröngyilkosság volt – tavaly összesen tizenketten vetettek véget önkezükkel életüknek a testület tagjai közül. Szakértők szerint az esetek hátterében minden esetben magánéleti problémák állnak, és a testületen belüli öngyilkosságok aránya nem haladja meg a társadalom egészénél tapasztalt arányokat.

Megkezdődött a Deák-emlékév

A politikus születésének 200. évfordulója alkalmából "Közmegegyezéssel Európába" szlogennel meghirdetett eseménysorozatot Medgyessy Péter miniszterelnök, Görgey Gábor kulturális miniszter és Kosáry Domokos, az emlékbizottság elnöke nyitotta meg. A Néprajzi Múzeumban tartott ünnepségen Medgyessy Péter bejelentette: a kormány kihelyezett ülést tart az évforduló napján, október 17-én Deák Ferenc szülőhelyén, a Zala megyei Söjtörön, s addigra befejeződik a politikus szülőházának korh? felújítása. 

Helyesbítés

Egy félreértés miatt tévesen írtuk a múlt heti lapszámunkban (Lényegi változás nem történt), hogy Toller László Pécs polgármestere nem jutott be az MSZP elnökségébe. Az érintettől és olvasóinktól elnézést kérünk.

Hit és értékek

Hol vannak az igazi próféták?

Újsághírek szerint csupán Budapest lakossága több mint ezer főfoglalkozású jövendőmondót képes eltartani, akik közül a nevesebbek tíz-tizenötezer forintot is elkérnek egyetlen jóslásért. Az olyan válsághelyzetek idején, mint amilyen a mostani iraki háború, a jövendőmondók szolgáltatásai iránt világszerte megnő a kereslet. Ezzel szemben a Szentírásban szereplő prófétákhoz mérhető szellemi emberekről nemigen hallani manapság. Hová tűntek a bibliai próféták?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!