hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ha zűr van a magánéletben
Kikészülő rendőrök

2003. 04. 14.
Saját szolgálati fegyverével lőtte fejbe magát egy fiatal rendőr a Budaörsi Rendőrkapitányság épületében a napokban. Idén ez már a harmadik rendőröngyilkosság volt – tavaly összesen tizenketten vetettek véget önkezükkel életüknek a testület tagjai közül. Szakértők szerint az esetek hátterében minden esetben magánéleti problémák állnak, és a testületen belüli öngyilkosságok aránya nem haladja meg a társadalom egészénél tapasztalt arányokat.

A huszonnégy éves törzsőrmester egyik este azzal érkezett a kapitányságra, hogy túlmunkája adódott, és dolgoznia kell. Másnap reggel azonban nem jelentkezett szolgálatra. Belülről bezárt irodáját munkatársai törték fel, ők találtak rá a holttestére. Kiderült: a rendőr szolgálati fegyverével fejbe lőtte magát. A vizsgálat eddigi adatai szerint az idegenkezűség kizárható, és a férfi feltehetőleg magánéleti problémái elől menekült a halálba: nem tudta feldolgozni szerelmi bánatát, illetve anyagi gondjai is voltak. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2002-ben és 2001-ben egyaránt tizenkét rendőr vetett véget önkezűleg – sok esetben saját szolgálati fegyverével – életének. "Ez azt jelenti, hogy a társadalom egészéhez viszonyítva a rendőrök között nem történik arányaiban több öngyilkosság" – mondta lapunknak az ORFK Egészségügyi Központjának alosztályvezetője. Szabó Beatrix pszichológus hangsúlyozta, hogy az esetek döntő többségénél – tavaly mindegyiknél – az öngyilkosság kiváltó okai magánéleti problémák voltak: például a barátnő elvesztése, válás vagy egy közeli hozzátartozó halála. "Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a rendőrségi munka több konfliktushelyzettel, nagyobb stresszel jár, ami magánéleti válságokkal párosulva különösen megviselheti a rendőröket" – mondta a pszichológus. 

Többek között ennek megelőzése érdekében a rendőröknek – negyvenéves kor alatt – háromévente részt kell venniük pszichológiai szűrővizsgálaton. Sőt az illetékes kapitány bármelyik beosztottját "irányíthatja" erre a vizsgálatra, ha ezt szükségesnek látja. Ezenkívül minden megyében a rendőrök rendelkezésére áll egy pszichológus, akit bármikor felkereshetnek, ha szükségét látják. Szabó Beatrix tapasztalatai szerint mentálhigiénés kezeléseiket sokan igénybe veszik, és ami talán még meglepőbb, teljesen önként. Mint mondja, általában néhány hetes, esetleg hónapos kezelés segítségével a problémák feldolgozhatók, a munkatárs "újra a régi lesz". A szakértő ugyanakkor rámutatott: előfordul, hogy egyes személyeknél (nem csak rendőrök esetében) hónapokon, éveken keresztül nem látszik semmiféle krízisre utaló jel, ám egyszercsak "berobban" az illető. Ilyen esetekben a szűrővizsgálaton nem derül ki semmi és a munkatársak sem tapasztalnak semmi különöset – amíg meg nem történik a tragédia.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!