hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hóhérok hétköznapjai
Erről a béketüntetők nem beszélnek

2003. 04. 14.
Az irakiak szerint áramütésekkel, veréssel, savas fürdővel és sok más módon kínozták az embereket azokban a börtönökben, amelyek közül egyet megmutattak a külföldi riportereknek a bászraiak szerdán. Aki egyszer eltűnt a homokkő falak mögött, nemigen került többé elő – állítják az AP hírügynökség jelentése szerint a bászraiak.

Irakiak megmutattak az újságíróknak egy bászrai börtönt, ahol állításuk szerint Szaddám Huszein titkosrendőrsége évtizedek óta kínozta foglyait veréssel, csonkítással, áramütéssel és vegyi anyagokkal. A Fehér Oroszlán néven emlegetett, fehér homokkőből épült börtön félig romba dőlt, falai elszenesedtek a harcokban, amelyeket a brit erők vívtak Irak második legnagyobb városának, Bászrának az ellenőrzéséért.

Aki egykor eltűnt a homokkő falak mögött, nemigen került többé elő – állítják bászrai lakosok, akik brit sajtóbeszámolók szerint százszámra jöttek el, hogy lássák az üres börtönt. Az eltűnt foglyok hozzátartozói átnézték azokat az ujjlenyomattal ellátott kartonokat és nyilvántartásokat, amelyeket a leomlott téglák között találtak.

Ez a hely magát a gonoszt jelentette – mondta a brit riportereknek Hamed Fattil, aki 1991-ben két fivérével együtt járta meg ezt a börtönt. Nyolc hónappal később őt kiengedték, testvéreit azonban azóta is eltűntként tartják számon. A férfi szerint a foglyokat bőrszíjjal kötözték össze, és a földtől két láb magasra húzták fel őket. Így felfüggesztve ütlegelték az embereket, és más módon, például áramütésekkel is kínozták őket, letépték kezükről és lábujjaikról a körmeiket, savba mártották őket.

Az AP amerikai hírügynökség felvételein összezsúfolt cellákat, szobákat és ketreceket lehetett látni. Hamid a riportereknek szögletes fehér cellákat is mutatott, piros drótkerítéssel körülvéve. Elmondása szerint a piros ajtajú cellákban nőket és gyerekeket őriztek. Arról is beszámolt, hogy több száz férfit zsúfoltak egy lakószoba méret? cellába, amelynek egyetlen rozsdás rostélyú ablaka volt. A női és férfi cellák között hosszú drótketrec húzódott, ahol a börtönőrök a többiek szeme láttára kínozták a foglyokat, például hátukhoz tüzes vasat nyomtak, forró vizet öntöttek rájuk.


Semmibe vett emberi jogok

Az emberi jogok megsértéséről Irakban a Szaddám-rezsim ellen a brit kormány által összeállított tavaly novemberi jelentés részletesen írt. Néhány részlet a Blair-jelentésként ismertté vált dokumentumból, amely titkosszolgálati információk mellett a Human Rights Watch és az Amnesty International jelentéseit is felhasználta forrásként.Jogsértések Szaddám Huszein alatt:

• 400 rabot végeztek ki 1984-ben az Abu Ghraib börtönben.

• 3000 rabot végeztek ki 1993 és 1998 között a Mahjar börtönben.

• 1997 és 1999 között 2500 rabot végeztek ki egy "börtöntisztogató" kampány során.

• 2000 februárjában és márciusában 122 férfi rabot végeztek ki az Abu Ghraib börtönben. További 23 politikai foglyot végeztek ki ugyanott 2001 októberében.

• 2000 októberében több tucat, prostitúcióval vádolt nőt fejeztek le minden törvényes eljárás nélkül. Közülük egyeseket politikai okokból vádoltak meg.

• A Mahjar börtönben az őrök rendszeresen megerőszakolják a női rabokat.

• Az iraki börtönökben használt kínzási módszerek között szerepel az elektrosokk alkalmazása a kezek megbénítására, a körmök letépése, késsel való vagdosás, szexuális erőszak és "hivatalos nemi erőszak".

• A bagdadi Kurtijja börtönben és más helyeken a rabokat fémdobozokban tartják. Ha nem vallanak, hagyják őket ott meghalni.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!