hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 07. 04. (VII/27) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Tüntetés a kínai diktatúra ellen

Százezrek tüntettek kedden Hongkongban a "felforgatás elleni" törvénymódosítási javaslat ellen, amely elfogadása esetén súlyosan sértené a szabadságjogokat. A Victoria parkba özönlő tömeg felvonulása az első jelentősebb megmozdulás az 1989-es Tienanmen téri demokratikus tavaszt kísérő szolidaritási akció óta.

Influenzabomba

Biológiai fegyverré válhat az influenza – figyelmeztet a Journal of the Royal Society of Medicine cím? folyóirat júliusi számában egy texasi orvoscsoport. A kutatók eredetileg az influenza, valamint a szív- és érrendszeri betegségek közötti kapcsolatokat vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy az influenzavírus genetikai információinak birtokában nagy fertőzőképesség? és hatékonyságú biológiai fegyver készíthető. 

Betlehem palesztin kézben

Az izraeli hadsereg szerdán végleg kivonult Betlehemből, átadva a város ellenőrzésének jogát a palesztinoknak. Ezzel Izrael már a második várost adta át a Bush elnök által kezdeményezett "útiterv" alapján, a békefolyamat folytatásaként a palesztinoknak: az elmúlt hét vasárnapján ugyanis Gázából vonult ki. 

Leszolgált életmű

Május 26-án, százesztendős korában elhunyt Strom Thurmond szenátor, akinél hosszabb ideig még senki nem szolgált az amerikai törvényhozásban. 

Belföld

Híd, ami megoszt

Elkészült Magyarország leghosszabb hídja. Az esemény jó alkalmat jelenthetett volna a politikai elitnek, hogy a nemzet összetartozását szimbolizálja. Mégis három ünnepség tárgya lett a június 27-én elkészült szekszárdi Duna-híd: 28-án közel harmincezren vettek részt az SZDSZ Tolna megyei szervezeteinek ötlete nyomán szervezett népünnepélyen. Július 2-án, szerdán a Fidesz rendezvényére került sor a hídnál: ezen esemény főszónoka Orbán Viktor volt. A hivatalos átadás napját július 4-ére tűzték ki; itt Medgyessy Péter vágja majd át a nemzeti szín? szalagot.

A szélsőjobb napja?

Zavaros, olykor hungarista ideológiájú, hátter? csoportok is találhatók a tavalyi hídblokád évforduló megemlékezésének szervezői között. Orbán Viktor felszólítására a választások után létrejött polgári körök hivatalos honlapján az esti rendezvényt ajánlják. 

Gát állja a sarat

Tovább tart a Gát György-féle konzorcium által készített EU-rajzfilmsorozat körüli vita. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, korábban a hazai rajzfilmesek azt állították: Gát azért nyerte meg a sorozatra a belügyi és a külügyi tárca által közösen kiírt pályázatot, mert előre értesült róla, és fel tudott rá készülni. Most kiderült, hogy a producer korábbi üzlettársa a belügyminiszter főtanácsadója, valamint: az MTV is több tízmillióval beszáll a rajzfilm finanszírozásába. Gát szerint csúsztatásról van szó.

Háromféle fórum

A múlt héten a Fidesz szócsövének tartott Magyar Nemzet hasábjain megjelent hír szerint az MDF frakcióülésén Lezsák Sándor felvetette, a párt jövője szempontjából nem volna-e hasznos, ha Dávid Ibolya megválna pártelnöki tisztségétől, és átadná a helyét Medgyasszay Lászlónak. Az okfejtés – amely eredetileg a frakció számára készült – nagy vihart kavart, különösen azután, hogy valaki vagy valakik leadták a drótot a Magyar Nemzetnek. Dávid Ibolya érdemben nem kívánt foglalkozni az újságcikkel, csupán egy újabb "nemzeti" támadást látott az akció mögött. Az elnök asszony a párt honlapján közzétett állásfoglalása szerint: "A Magyar Nemzet az utóbbi időben tendenciózusan igyekszik az MDF rossz fényben való feltüntetésére." Továbbá röviden hozzátette: "Ilyen jelleg? megnyilvánulások nem tesznek jót a jobboldali összefogásnak."

Elbizonytalanodó diplomások és fővárosiak

A kormányváltás óta Medgyessy Péter kabinetje precízen, mondhatni kínosan figyeli a közvélemény-kutatások eredményeit. A kormány sok politikai döntésének hátterében észrevehető a népszerűség növekedésének vagy csökkenésének árnyéka. Talán ennek is köszönhető, hogy a kormányfő az eddigi tapasztalatoktól eltérően az ország három legnépszerűbb politikusa közé tartozik a kutatások szerint. 

Hit és értékek

Mágusok csókja

A kormányzati gépkocsitenderek gyakori nyertesének számító márka új típusát azzal a reklámszlogennel ajánlja, hogy "az ördögi", miközben a háttérben fekete alapon olyan szavak olvashatók, mint "lucifer" és "inferno". Ugyanennek a reklámnak a tévéváltozatában a vevő az ujjából vett vérrel írja alá a szerződést az új autóra. Egy biztosító azzal igyekszik új ügyfeleket toborozni, hogy életbiztosítására "angyaloknak" és "ördögöknek" egyaránt szüksége van. Más termékek – például kozmetikumok – ajánlása csodálatos hatásokat ígér, "belső energiacsatornák" megtisztítását vagy az "auraburok" feltöltését. Korjelenség, hogy a hagyományos kereskedelem egyre többet kölcsönöz a kuruzslók, vajákosok és sarlatánok szókészletéből. A misztikus reklám gyakran ellenőrizhetetlen minőség? terméket takar, legyen szó élelmiszerről, sporteszközről vagy lakberendezési tárgyakról. Cikkünkben a Magyarországon is sokmilliárdos forgalmat elérő ezoterikus ipar egyik úttörőjének számító ágazat, az okkult könyvkiadás elmúlt bő egy évtizedét tekintjük át.

HÁTTÉR

Mediterrán frissítő

Már a második napon vihart kavart Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, aki július első napjával vette át az Európai Unió soros elnökségét Olaszország nevében az előző ciklusban elnökösködő görögöktől. Berlusconi Strasbourgban az Európai Parlament ülésén az őt bíráló egyik német szociáldemokrata képviselőnek azt ajánlotta: vállalja el egy náci koncentrációs táborról készülő filmben egy kápó szerepét.

Mediterrán frissítő Európának

Morvay Péter, Benke László

Előrehozott ítélet

Július elsején ötesztendős huzavona után hatályba lépett az új Büntetőeljárási törvény. A törvényt vélhetően a jövőben is viták fogják kísérni. Cikkünk a viták hátterébe próbál bepillantani, illetve a törvény néhány új megoldását ismerteti. Az elmúlt napokban gyakran hallhattuk a híradásokban, hogy az új Büntetőeljárási törvény hatálybalépésének napján közel egy tucat "veszélyes bűnözőt" kellett szabadlábra helyezni. Egyes híradások részletesen ismertették, hogy milyen gyalázatos bűncselekményeket követtek el azok, akiket az új törvény miatt ki kellett engedni. Arról azonban semmit sem hallhattunk, hogy a rendőrség és az igazságszolgáltatás három év alatt miért nem tudott elegendő bizonyítékot összegyűjteni ezen személyek bűnösségének bizonyítására. Az új törvény ugyanis csak abban az esetben rendelte el az előzetes letartóztatottak szabadlábra helyezését, ha letartóztatásuk óta már több mint három év eltelt, és az ügyben az elsőfokú bíróság még nem hozott döntést. Magyarán, a törvény szerint olyan embereket kellett csak szabadon engedni, akik már három éve meg vannak fosztva a szabadságuktól, miközben bíróság még nem állapította meg bűnösségüket.

Viharfelhős gazdaság

Szemmel láthatóan a piac hátat fordított a magyar gazdaság első számú vezetőinek. A forint sáveltolása, a kedvezőnek titulált 250-260 forint/euró árfolyam meghirdetése, a kétszeri kamatemelés után sem gyengült, hanem erősödött a forint. Csaba László neves közgazdász, a CEU egyetemi tanára szerint nagyobb a baj annál, minthogy nem állt be a forint árfolyama a beharangozott szintre. Járai Zsigmond jegybankelnök és László Csaba pénzügyminiszter szerencsétlen kommunikációja miatt a magyar gazdaságpolitika egészének a teljes hitelvesztéséről beszélhetünk, miközben a gazdaság letért az elmúlt kilenc-tíz éves gazdasági növekedési pályáról. Úgy véli, valójában erről kellene beszélni.

Gigasztrájk a volt NDK-ban

Az elmúlt hetekben grandiózus megmozdulással próbáltak egyenlő feltételeket kiharcolni a keletnémet munkások. A német IG Metall fém- és gépipari szakszervezeti szövetség mintegy százezer dolgozója sztrájkolt négy héten keresztül azért, hogy a volt NDK-ban is bevezessék a harmincöt órás munkahetet, ahogy ez a volt NSZK területén már bevett dolognak számít. A közel egy hónapig elhúzódó munkabeszüntetés az ország délnyugati iparvidékén kezdődött, majd kiterjedt Berlinre és a keleten lévő Brandenburgra is. Igaz ugyan, hogy a sztrájk már véget ért, de az utóhatásai a szomszédos Csehországban is érezhetők: a Volkswagen autógyár négy típusának a gyártását kénytelen átmenetileg beszüntetni vagy lecsökkenteni, mert a német munkások nem termelték ki a szükséges alkatrészeket. 

Győztek az anyák

A Legfelsőbb Bíróság megerősítette múlt szerdai döntését: július 2-án a harmadik anya perének felülvizsgálata során úgy határozott, a Területi Államháztartási Hivataloknak (TÁH) ki kell fizetniük az elmaradt, havi 6700 forintos jövedelempótlékokat a 2002. március 7. és 1999. március 7. között gyesben részesült anyák számára. A Pénzügyminisztérium 30, más források 50 milliárdra becsülik e nem várt kiadás összegét.

Nyári meló diákoknak

Ha az ember év közben valamelyik közép- vagy felsőoktatási intézmény padjait koptatja, s ha apu és anyu nem tudja – netán nem akarja – biztosítani a nyár viszonylag kellemes eltöltéséhez szükséges összeget, a gondolkodó diák fejében előbb-utóbb megfordul a gondolat: dolgozni kellene. Amennyiben tehát a szándék megvan, jöhet a munkakeresés: van, aki az ismerős ismerősénél tölti dolgos napjait, akad, aki hirdetési újságokban keresi leendő munkahelyét, és sokan döntenek valamelyik diák- vagy iskolaszövetkezet mellett.

Szigorítanak a bankok

Megtette hatását a júniusban módosított lakáshitelhez jutást szabályzó kormányrendelet. Mivel az állam által támogatott kamatok 10 százalékról 6-7 százalékra estek, előreláthatóan milliárdokkal csökken a bankok nyeresége. Emiatt várhatóan meggondoltabban vizsgálják majd a hitelkérelmeket. Az adminisztratív akadályok már most érzékelhetően nőttek.

A világ sztárja a moszkvai tőzsde

Vegyesen mozogtak a héten a világ vezető tőzsdéi, az viszont már biztos, hogy az utóbbi évek legjobb negyedévét zárták a részvénypiacok. A legkiemelkedőbb teljesítményt az orosz piac nyújtotta közel 40 százalékos emelkedéssel, de szárnyalt a frankfurti DAX is, közel 33 százalékot erősödve. Amerikában a nagy indexek közül legnagyobb mértékben, 21 százalékkal az S&P500 emelkedett, így ez lett az index történetének legjobb negyedéve 1998 óta. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!