hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gát állja a sarat

2003. 07. 07.
Tovább tart a Gát György-féle konzorcium által készített EU-rajzfilmsorozat körüli vita. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, korábban a hazai rajzfilmesek azt állították: Gát azért nyerte meg a sorozatra a belügyi és a külügyi tárca által közösen kiírt pályázatot, mert előre értesült róla, és fel tudott rá készülni. Most kiderült, hogy a producer korábbi üzlettársa a belügyminiszter főtanácsadója, valamint: az MTV is több tízmillióval beszáll a rajzfilm finanszírozásába. Gát szerint csúsztatásról van szó.

Mint arról korábban írtunk, a Belügyminisztérium és a külügyi tárca által közösen kiírt pályázat az Európai Unióval kapcsolatos tudnivalókat közérthető formában tálaló, harmincöt részes, darabonként négy-öt perces rajzfilmsorozatra szólt. A százhetvenmillió forint érték? megbízás az elmúlt évek legnagyobb állami megrendelésének számított. A február 12-én kihirdetett tender szerint a győztesnek a szerződéskötés után negyven nappal már szállítania kell az első részt, és sugárzási szerződés megkötésével biztosítania kell, hogy azt egy országos televízió főműsoridőben naponta legalább kétszer le is adja. Mindezt úgy, hogy a pályázat semmiféle konkrét elképzelést nem írt elő a sorozat tartalmára vonatkozóan. Akkor rajzfilmes szakemberek elmondták: ők már decemberben hallottak olyan híreket, hogy Gáték csapata egy hasonló sorozaton dolgozik, és felhívták rá a figyelmet: egy ilyen munka elkészítéséhez nem elegendő a pályázatban meghatározott idő. Gát György akkor lapunknak úgy nyilatkozott: "A pályázati kiírásról nem értesültem előre, viszont abban biztos voltam, hogy valamikor lesz ilyen pályázat, és előre készültem rá." 

A napokban nyilvánosságra került: várhatóan az MTV is beszáll majd a sorozat finanszírozásába, így a Gát által létrehozott konzorcium – Giromedia Kft.,
Animation.hu, Super Fly Films – további tízmilliókhoz juthat. Az Index internetes hírportál szerint a plusz bevételre azért van szükségük az alkotóknak, mert a szakértők az elkészült filmek jelentős részében szakmai hibákat találtak, ezért ezek a részek javításra szorultak, és ez növelte az előállítás költségeit. Ráadásul a május 7-én aláírt közbeszerzési szerződés szerint negyven napon belül, vagyis már június közepén adásba kellett volna kerülnie az első részeknek, ám ez nem történt meg. Gát György ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta: a szerződés csak azt írja elő, hogy a sorozat első epizódjainak már sugárzásra készen kell állniuk a megjelölt időre, és ez meg is történt. (Az Index információ szerint azonban a szerződés pontos szövege így szól: "Az első sugárzás a szerződés megkötésétől számított 40 napon belül országos televízióban naponta minimum 2 alkalommal, főműsoridőben" történik.) Megtudtuk: néhány héten belül megkezdődik a sorozat vetítése az MTV1-en. A producer a szakmai hibákról szóló híreket is cáfolta. "Az elkészült epizódokat megmutattam számos hozzáértőnek, akiknek voltak pozitív és – nem titkolom – negatív észrevételeik is, de emiatt egy részletet sem kell újból megcsinálni" – mondta. Gát megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint az MTV is beszáll a sorozat finanszírozásába, de hangsúlyozta, hogy ezt a pénzt nem a pályázati összegből készülő munkára, hanem további epizódok készítésére kapják.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!