hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mediterrán frissítő
Olaszország átvette az Európai Unió soros elnökségét

2003. 07. 07.
Már a második napon vihart kavart Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, aki július első napjával vette át az Európai Unió soros elnökségét Olaszország nevében az előző ciklusban elnökösködő görögöktől. Berlusconi Strasbourgban az Európai Parlament ülésén az őt bíráló egyik német szociáldemokrata képviselőnek azt ajánlotta: vállalja el egy náci koncentrációs táborról készülő filmben egy kápó szerepét.



Kánikulában kapták meg az olaszok a stafétabotot. Silvio Berlusconi gondoskodott arról, hogy még forróbb legyen a váltás Fotó: Reuters 

Az incidens is jelzi, hogy a kontinens politikusainak és sajtójának egy része – a Libération cím? francia napilap megfogalmazásával – Európára leselkedő veszélynek nevezi Berlusconit, a Der Spiegel német hírmagazin címlapján pedig egyenesen A keresztapa, aki most már egész Európáé címmel köszönti az Európai Unió új soros elnökét. 

Mások visszafogottabbak: a Le Figaro szerint az elkövetkezendő hat hónap tesztként fogható fel Berlusconi számára, a The Times cím? brit újság pedig úgy véli, hogy a most kezdődő olasz elnökség sem lesz rosszabb a többinél. "Szenvedélyesen kiáll egy »nagy Európa« mellett, és eltökélt szándéka, hogy
a bővítést sikerre vigye, amelyre tovább lehet építeni... Mint minden politikus, aki beleunt a hazai realitásokba, saját pozícióját és Olaszország szerepét a nemzetközi színtéren akarja megerősíteni. Otthon folytatott küzdelme nem emésztheti fel minden energiáját. Ez Európának is érdeke" – hangsúlyozta a londoni újság. Az olasz kormányfőt sokan az új mentelmi törvény miatt bírálják, amely kizárja, hogy hivatali idejében érdemi vizsgálat induljon az olasz kormányfő ellen.

Berlusconi ugyanakkor bizakodó: többek között szeretné azt, ha elnöksége idején összeülne az olasz fővárosban az a csúcskonferencia, amely a Második Római Szerződés néven az új európai alkotmány szövegét véglegesítené.

(Interjú Giovan Battista Verderame budapesti olasz nagykövettel)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!