hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Influenzabomba
Új biológiai fegyver készülőben

Biológiai fegyverré válhat az influenza – figyelmeztet a Journal of the Royal Society of Medicine cím? folyóirat júliusi számában egy texasi orvoscsoport. A kutatók eredetileg az influenza, valamint a szív- és érrendszeri betegségek közötti kapcsolatokat vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy az influenzavírus genetikai információinak birtokában nagy fertőzőképesség? és hatékonyságú biológiai fegyver készíthető. Spanyolnáthajárvány 1918-ban. Újra aggódva emlegetik 

Az amerikai kutatók szerint az 1918-as spanyolnáthajárványt okozó influenzavírus genetikai kódjának közeli megfejtése könnyen fegyvert adhat azok kezébe, akik halálos vírusok gyártásával foglalkoznak. A genetikai kód ismeretében ugyanis elképzelhető, hogy újra össze lehetne szerelni egy, a 25-40 millió áldozatot követelő spanyolnáthajárványt okozó vírushoz nagyon hasonló influenzavírust, illetve a jelenleg "forgalomban levő" vírusokat lehetne felerősíteni. A texasi Egészségtudományi Központ munkatársai szerint az influenza kézenfekvőbb biológiai fegyver lehet, mint a sokat emlegetett himlő vagy anthrax. A járvány elindításához szerintük elegendő lenne a vírust spray formájában a levegőbe szórni. A tudósok mellesleg úgy vélik, az influenza veszélyesebb, mint azt korábban gondolták: az Egyesült Államokban évente húszezren halnak meg influenzás megbetegedésekben, de ennek körülbelül a négyszerese az influenza okozta halálozások száma, mivel sok szívinfarktusnak is ez az oka. A kutatást vezető tudós, Mohammed Madjid szerint az influenza alapú biológiai fegyverek azért is nagyon veszélyesek, mert a vírus nehezen lokalizálható, a rövid lappangási idő pedig megnehezíti a veszélyeztetett személyek sikeres beoltását. Mindezek mellett nehezen lehet kiirtani a vírust hordozó madarakat, patkányokat és disznókat. Madjid szerint az influenzaalapú biológiai fegyverek előállítása csak technológia kérdése. "Ma még nehéz, hat hónap múlva könnyebb lesz, egy év múlva pedig sokkal könnyebb. A kérdés az, hogy hogyan készülünk fel erre. Nem várhatunk addig, amíg történik valami, hogy akkor kérdezzük: most mit is tegyünk?" – mondta az amerikai kutató a BBC-nek. 

Ellentétes véleményen van John Oxford, a Queen Mary Orvostudományi Egyetem professzora, a spanyolnátha vírusának genetikai kódját feltérképező egyik csoport vezetője. Oxford szerint még ha sikerülne is kideríteni, hogy miért szedett olyan sok áldozatot a spanyolnátha, nagyon nehéz lenne ezt a tudást biológiai fegyver előállításához felhasználni. "A virulencia (azaz a vírus fertőzőképessége) megerősítéséhez nagyon sok szakértelemre és hatalmas kutatócsapatra lenne szükség." Oxford szerint még két év kell ahhoz, hogy teljesen megfejtsék az influenza genetikai kódját.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!