hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 02. 20. (VIII/8) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Bagdadi bomba

Tovább folynak a terrortámadások az Irakban állomásozó koalíciós erők ellen. Szerda reggel öngyilkos merénylet érte a Bagdadtól délre fekvő Hilla közelében felállított Camp Charlie katonai bázist. A támadás során összesen tizenegy iraki vesztette életét, harminckét iraki, tizenkét Fülöp-szigeteki, tíz magyar, tíz lengyel és egy amerikai katona sérült meg, miután két, bombával megrakott teherautó hajtott az erődítményt körülvevő dupla falnak. A merénylőknek azonban nem sikerült a táborba bejutniuk, mivel az őrséget biztosító mongol katonák még időben kilőtték a teherautók sofőrjeit. A robbanóanyaggal megrakott teherautók emiatt egymásba rohantak, és még a táboron kívül felrobbantak. A robbanás eredményeképpen egy két méter mély, tizenöt méter átmérőj? kráter keletkezett, amiből a szakértők arra következtettek, hogy legalább hétszáz kilogramm robbanóanyag lehetett a teherautókban. A robbanás miatt a tábor területén kívül több lakóház omlott össze, az egyikben egy egész család vesztette életét. A táboron belül csak a detonáció következtében betört ablakok szilánkjai okoztak sérülést.

A jéghegy csúcsa

A hágai Nemzetközi Bíróság elé kerül jövő hétfőn a Ciszjordániában önvédelmi célból épített biztonsági kerítés ügye. A szóbeli meghallgatáson Izrael képviselői nem jelennek meg, mivel nem ismerik el az ENSZ-bíróság illetékességét ebben a kérdésben. Az Ariel Saron vezette kormányközi bizottság azért hozta e döntést, mert Izrael Európa részéről nem kapott elegendő támogatást. Az európai országok az ENSZ Közgyűlésében még tartózkodtak, a hágai bírósághoz benyújtott álláspontjukban azonban már a nemzetközi joggal ellentétesnek nyilvánították a biztonsági kerítés építését.

Szaddám pere előkészületben

A brit Guardian cím? lap értesülései szerint nem valószínű, hogy Szaddám Huszein pere két éven belül megkezdődik. Az összeállítás alatt álló iraki törvényszék először a Baath párt vezetőit vonja majd felelősségre, ám ez a munka sem kezdődik meg ez év őszénél előbb. Miközben az országban továbbra is szaporodik a merényletek száma, a hatalomátadás június 30-ai határidejének közeledtével előtérbe került az iraki átmeneti alkotmány és az iraki választások kérdése is.

Melegen ajánlották

A szlovák kormány a múlt héten fogadta el a korábban sok vitát kiváltott, úgynevezett antidiszkriminációs törvényt. A hamarosan a parlament elé kerülő tervezet szövegezése alapján tilosnak minősül a faji, vallási, nemi, etnikai alapon, valamint szexuális orientáció alapján történő hátrányos megkülönböztetés. Ez utóbbi – csak a munkajog területén érvényes – szempont szövegbe kerülése miatt a kereszténydemokrata miniszterek nem szavazták meg a jogszabályt.

Végzetes fürdőzés

Moszkvában a múlt szombaton újabb tragédia történt: beszakadt a Transzvaal élményfürdő teteje, aminek következtében huszonhat ember meghalt, a több tucat sebesült közül pedig tizennyolcnak az állapota súlyos. Mikor odakint keményen fagy és mindent vastag hótakaró fed, különösen csábító program egy kis időre a nyárba cseppenni; ilyen lehetőséget nyújt egy korszer? vízipark.  A Jaszenyeno kerületben épült Transzvaal olyan volt, mint egy kis szelet Afrika – sőt nem is olyan kicsi, hiszen a tetején bőven elfért volna két focipálya is. Szombat este, amikor ez a hatalmas szerkezet beomlott, a bent tartózkodó több száz ember közül még az is extrém körülmények között találta magát, akinek sikerült épségben maradnia, hiszen a mesterséges nyárból pillanatok alatt a moszkvai télbe csöppent vissza.  A kevésbé szerencsések azonban a leomlott tető okozta torlaszok alatt a medencékben rekedtek, ahol a víz hamar kihűlt, majd elkezdett befagyni. Emiatt a mentőosztagok mindenekelőtt tömlőkön meleg levegőt engedtek a beomlások alá – az első néhány órában valószínűleg többen is ennek köszönhették életüket. Hétfő reggelre felfüggesztették a mentést, mivel nyilvánvaló volt, hogy ilyen hidegben nincs esély a túlélésre, főleg vízben. Addigra huszonöt holttestet találtak; a huszonhatodik áldozat, egy tizenhárom éves fiú testére szerda reggel bukkantak rá.

Belföld

A múlt hosszúra nyúlt

Szabaddemokrata politikusok szerint a szocialista párt retteg a volt politikai rendőrség iratainak nyilvánosságra kerülésétől. A szokatlanul súlyos kritikát az váltotta ki, hogy a szocialista házelnök nem nevezte ki Gyekiczki Andrást, Kuncze Gábor egykori kabinetfőnökét az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgató-helyettesévé, hanem új pályázatot ír ki.

Alkalmatlanok előnyben

– Az elmúlt napokban liberális politikusok, valamint a demokratikus ellenzék tagjai közül is többen kritikusan szólaltak meg annak kapcsán, hogy Szili Katalin házelnök nem nevezte ki Gyekiczki Andrást. Mint mondták: a szocialisták akadályozzák a pártállami múlttal való szembenézést. A tiltakozók között Ön is igen élesen fogalmazott. Miért? – "Pártállásra, nemre, fajra való tekintet nélküli" érdek a múltfeltárás elodázása. Persze az MSZP-nek mint az elmúlt közel fél évszázadban uralkodó párt jogutódjának érdeke leginkább akadályokat emelni a politikai rendőrség levéltári forrásanyagának megismerése elé. Már csak ezért is tiszteletreméltónak találom, hogy az egykori ellenfél, mai koalíciós partner, az SZDSZ ez egyszer a hátsó lábaira állt, s védi Gyekiczki András jogait. A főigazgató-helyettesi kinevezés megakadályozásának az MSZP részéről van racionalitása. De nincs erkölcsi alapja. A jogász Gyekiczkinek ugyanis – az 1995-ös titoktörvény alapján – hivatali kötelessége lenne elrendelni a vizsgálatot, ki a felelős a dokumentumok titkos minősítését felülvizsgáló eljárás elmulasztásáért. Nikolits István, Somogyi Tamás, Kövér László, Demeter Ervin, Tóth András vagy – a tárcával vagy anélkül – a titkosszolgálatokat irányító, felügyelő miniszterek és államtitkárok együttvéve? 

Mindennapi nácizmus

Véletlen vagy sem, az elmúlt héten három felkavaró hír is arra mutatott rá, hogy az antiszemita, rasszista szellemeket még mindig nem sikerült visszagyömöszölni a palackba: az újnácik rendőri védelem mellett ünnepeltek a Hősök terén, a zsidótörvényeket hozó Teleki Pál szoboravatását csak a civil kurázsinak köszönhetően sikerült elodázni, egy átfogó tanulmány pedig kiderítette, hogy történelem szakos egyetemistáink jelentős hányada idegengyűlölő.

Kinek a pénzén higgyünk?

Jobb lenne, ha a különböző felekezetek a híveik adományából finanszíroznák a hitéletüket – ebben foglalható össze az SZDSZ új egyház-finanszírozási koncepciója, melyet Demszky Gábor főpolgármester, a szabaddemokraták európai parlamenti listavezetője ismertetett a párt hétvégi sajtótájékoztatóján. Ezzel újra felkavarta az állóvizet eme érzékeny ponton, amely a rendszerváltás óta megosztja a közvéleményt.

Hit és értékek

A végzet Temploma

"Összeomlott egy gyalogosfeljáró oldalfala." – Ezzel a hírrel bizony aligha foglalkozna egy magára valamit is adó újság, nem is beszélve a televíziók hírműsorairól. Márpedig múlt héten a világ valamennyi médiaorgánuma hírül adta az esetet. Természetesen az illető gyalogosfeljáró nem máshol, mint a jeruzsálemi Templomhegy oldalában, az úgynevezett "Siratófalnál" áll, jobban mondva állt egészen szombatig, amikor egyik támfala kidőlt. A szakemberek a rámpa leszakadásának okát a múlt szerdai kisebb földrengésben és a hétvégén kezdődő hószakadásban vélik megtalálni. De minthogy a hely a Templomhegy közvetlen szomszédságában található, az iszlám szélsőségesek ismét valaminő agyafúrt "cionista összeesküvést" orrontanak a háttérben. Az Iszlám Dzsihád, karöltve az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai elnevezés? terrorcsoporttal, állítólag máris bosszút esküdött.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!