hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bagdadi bomba
Tíz magyar sebesült Irakban

2004. 02. 23.
Tovább folynak a terrortámadások az Irakban állomásozó koalíciós erők ellen. Szerda reggel öngyilkos merénylet érte a Bagdadtól délre fekvő Hilla közelében felállított Camp Charlie katonai bázist. A támadás során összesen tizenegy iraki vesztette életét, harminckét iraki, tizenkét Fülöp-szigeteki, tíz magyar, tíz lengyel és egy amerikai katona sérült meg, miután két, bombával megrakott teherautó hajtott az erődítményt körülvevő dupla falnak. A merénylőknek azonban nem sikerült a táborba bejutniuk, mivel az őrséget biztosító mongol katonák még időben kilőtték a teherautók sofőrjeit. A robbanóanyaggal megrakott teherautók emiatt egymásba rohantak, és még a táboron kívül felrobbantak. A robbanás eredményeképpen egy két méter mély, tizenöt méter átmérőj? kráter keletkezett, amiből a szakértők arra következtettek, hogy legalább hétszáz kilogramm robbanóanyag lehetett a teherautókban. A robbanás miatt a tábor területén kívül több lakóház omlott össze, az egyikben egy egész család vesztette életét. A táboron belül csak a detonáció következtében betört ablakok szilánkjai okoztak sérülést.



Magyar katonák Irakban. Egyelőre maradnak Fotó: Honvédelmi Minisztérium

A tíz magyar sebesült közül kettőt kellett kórházi ellátásban részesíteni, közülük az egyik még aznap visszatérhetett a táborba, társát pedig néhány napos kórházi ápolás után engedik el. A többiek sérülését a helyszínen látták el. Az esetet követően Medgyessy Péter miniszterelnök videotelefon-beszélgetést folytatott az iraki magyar kontingens parancsnokával, Sramkó Károllyal.

Az alezredes biztosította a miniszterelnököt a katonák helytállásáról, valamint arról, hogy felkészültek a hasonló események esetleges bekövetkeztére, és nem térnek haza addig, amíg feladatukat nem teljesítik. A miniszterelnök szerdán arról biztosította az iraki Hillában tartózkodó magyar zászlóalj tagjait, hogy a kormány becsüli őket, és számít rájuk, hiszen helyes célokért vannak ott.

Amerikai szakértők szerint várható, hogy a hatalomátadás június 30-ára tervezett időpontjának közeledtével a terrorcselekmények sűrűsödni fognak. A támadások mögött feltételezhetően ezúttal is az al-Kaida áll, amelynek nyilvánvaló szándéka, hogy megosztást hozzon úgy a különböző iraki politikai erők, síiták és szunniták közé, mint az amerikaiak és az irakiak közé, hogy ezáltal meghiúsíthassa a szabad iraki választások sikeres megvalósítását. Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett amellett, hogy július elsejével az ország irányítása az iraki nép kezébe kerüljön. Emellett az Egyesült Államok kiadta azoknak a "körözött" iraki személyeknek a listáját, akikre vérdíjat tűzött ki, és akik közül többen Szaddám rendszerében töltöttek be magas katonai vagy párttisztséget. A lista élén Mohammed Junisz al-Ahmad áll, akinek nyomravezetőjét egymillió dolláros jutalom illeti. A többiek nyomravezetőit ötventől 200 ezer dollárig terjedő jutalom illeti.

Szomorú számok

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!