hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Melegen ajánlották
EU-kompatibilis megkülönböztetés

2004. 02. 23.
A szlovák kormány a múlt héten fogadta el a korábban sok vitát kiváltott, úgynevezett antidiszkriminációs törvényt. A hamarosan a parlament elé kerülő tervezet szövegezése alapján tilosnak minősül a faji, vallási, nemi, etnikai alapon, valamint szexuális orientáció alapján történő hátrányos megkülönböztetés. Ez utóbbi – csak a munkajog területén érvényes – szempont szövegbe kerülése miatt a kereszténydemokrata miniszterek nem szavazták meg a jogszabályt.

A törvény előterjesztője, Csáky Pál miniszterelnök-helyettes egyébként szintén kereszténydemokrata politikus (a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalomból indult, amely a jelenleg kormányon levő három párt korábbi fúziójából létrejött Magyar Koalíció Pártja egyik anyapártja), mégis egészen másképp látja a helyzetet. "Szlovákia nagy lépést tett Európa felé" – adott hangot elégedettségének a jogszabály elfogadása után. Az integrációért és a kisebbségi jogokért felelős Csáky szerint jó törvény született, az európai uniós irányelvek alapján. 

Daniel Lipsic, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) igazságügy-minisztere azonban nem ért egyet kollégájával. Szerinte az EU-ajánlás önmagában nem elégséges indok hasonló törvény megalkotására, és nem lehet minden szempontból kötelező érvényű. A kereszténydemokraták értelmezésében nincs is szükség a jogszabályra, mivel a hátrányos megkülönböztetést az ebben a témában kulcsfontosságú törvények már szabályozzák; emellett nem tudnak egyetérteni a "szexuális irányultság" szövegbe kerülésével sem. Ezért hosszan próbálták elodázni, illetve megtorpedózni a törvény megszületését, a kormányban azonban Csáky csatát nyert. A KDH-nak még a parlamentben lehet majd mozgástere, legalábbis változtatni a jogszabályon, ami azonban nagy valószínűséggel ott is "átmegy", annak ellenére, hogy nincs egység a koalícióban: a legnagyobb ellenzéki párt már jelezte, hogy megszavazza a törvényt. 

A hónapok óta tartó vita hátterében valójában a homoszexuálisok jogainak törvényi szabályozása, illetve az ehhez a témához való eltérő hozzáállás áll. Az EU irányelveit teljes mértékben figyelembe véve, a szükséges minimum elve alapján a tervezet végül csak a munkajogi viszonyban tiltja a szexuális irányultság alapján való disz-kriminációt, az oktatás, a szociális szféra, az egészségügy és egyéb szolgáltatások területén nem említi, vagy kihagyja ezt a szempontot. Ezenkívül felmentést kaptak a törvény alól a bejegyzett egyházak és vallási csoportok is. Ők tehát továbbra is szabhatnak kritériumokat akár szexuális irányultság alapján is arra vonatkozóan, hogy kiket vesznek fel munkaviszonyba.

Szakértők szerint a jogszabály "keményre" sikeredett. Az elfogadott "tiltja a diszkriminációt" formula helyett Lipsic lágyabbat javasolt, amely a munkaviszony kapcsán csak a szexuális irányultság firtatását tiltotta volna. Szigorú a szöveg a bizonyítási eljárás szempontjából is: amennyiben a polgár úgy gondolja, hogy diszkrimináció érte, bizonyítékai felsorakoztatása után a bizonyítási kényszer a másik
oldalra billen, azaz a bíróságon a vádlottnak kell bizonyítani, hogy nem történt törvénysértés.

A KDH a törvény elfogadására reagálva bejelentette, hogy alkotmánytörvényt kíván beterjeszteni a hagyományos házasság- és családmodell védelme
érdekében, mivel veszélyeztetve látja azokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!