hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 06. 25. (VIII/26) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Barátok közt

"Több, mint jelképes" – mondta George W. Bush amerikai elnök Magyarország iraki részvételéről a Fehér Házban, a Medgyessy Péter miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón. A magyar kormányfőwashingtoni látogatásának a híre bejárta a világot, bár ez nem annak volt köszönhető, hogy Medgyessy Péter – amint Bush fogalmazott – "határozott hangon" felvetette a vízumkérdéssel kapcsolatos problémákat, hanem annak, hogy az amerikai elnök itt kommentálta először a dél-koreai túsz kivégzéséről szóló iraki híreket. Abban mindkét politikus egyetértett, hogy a magyar–amerikai kapcsolatok erősek.

Megalkották

Az uniós vezetők pontot tettek a mintegy két és fél évig tartó intenzív tárgyalások és viták végére, és elfogadták Európa új alkotmányának tervezetét. Igaz, most izgulhatnak, hogy az egyes tagállamok miként tudják elfogadtatni a szöveget választóikkal, tekintve például az európai parlamenti választások iránti jelentős érdektelenséget. Ha mégis sikerül keresztülvinni az alapokmányt uniószerte, akkor az EU jogi személyiséggé válik. Az új alkotmánnyal mértékadó vélemények szerint azonban igazán az európai integráció korporatista szuperállamban gondolkodó hívei nyertek. 

Szaúd-Arábia és Szudán következhet

Múlt hét pénteken még azt adta hírül a Reuters hírügynökség, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szaúd-arábiai csoportja lefejezte amerikai túszát, Paul Marshall Johnsont, azonban lapzártánkkal egy időben már újabb brutális kivégzésről közölt képeket az al-Dzsazíra arab televízó. Ezúttal Irakban végeztek hasonló módon a terroristák dél-koreai túszukkal. Kim Szun Il lefejezett testére Bagdadtól nyugatra egy úton találtak rá. A CNN értesülése szerint az autóból kidobott zsákba érintésre robbanó aknát tettek, így csak az amerikai katonák elővigyázatosságának köszönhetően nem következett be újabb tragédia. Ezzel háromra nőtt a Közel-Keleten az utóbbi hetekben lefejezett áldozatok száma.

Lovas nem nyert

A Holland Újságírók Tanácsa elutasította Lovas István beadványát. Lovas az év elején kezdeményezett eljárást Stefan J. Bos Budapesten dolgozó holland újságíró ellen, aki a Magyar Nemzet kommentátorát "szélsőjobboldaliként" jellemezte a holland ANP hírügynökségnek leadott anyagában, Lovasnak a Tilos Rádió elleni tüntetésen elmondott beszédéről pedig megállapította: "antiszemita megnyilvánulásként értelmezhető". A Hetek kérdésére Stefan J. Bos elmondta: nem érte váratlanul a szituáció elmérgesedése, azon viszont már némileg meglepődött, hogy Lovas az ügyet az országhatárokon túlra is kiterjesztette.

Megcélzott ünnepek

Június 22-e az emlékezés és a gyász napja volt Oroszországban. 1941-ben ezen a napon rohanta le a Szovjetuniót a náci Németország, aminek eredményeként legalább 27 millió orosz pusztult el. A Kreml őrsége a moszkvai Vörös téren június 22-én hajnali négykor koszorút helyezett el az Ismeretlen Katona sírjánál. Ugyanebben az időben Oroszország déli részén valóságos csata dúlt: mintegy 200 fegyveres tört be Ingusföldre, hogy elfoglalják a tagállam főbb intézményeit. Az akciónak eddig 92 személy esett áldozatul, több százan megsebesültek. Májusban a Győzelem Napján Groznijban a dísztribünnel együtt robbantották fel a Moszkva-barát csecsen elnököt. (Felrobbantott dísztribün - Hetek, 2004. május 13.)

Belföld

Helyreállt az Orbán-imázs – mondja Karácsony Gergely politológus, a Medián elemzője

– Mely társadalmi rétegekben veszített az MSZP, illetve nyert a Fidesz szavazókat a 2002-es parlamenti választásokhoz képest a mostani európai parlamenti választáson? – Két évvel ezelőtt a Fidesz– MDF közös listára a vallásosok, a fiatalok és a kistelepülésen élők szavaztak az átlagot jóval meghaladó arányban, míg a szocialisták a nagyvárosi értelmiségiek, valamint az idősek körében voltak inkább népszerűek. A kutatásaink azt mutatják, hogy az EP-választás idejére az MSZP egyedül a hatvan éven felüliek körében nem veszített a támogatottságából, ezzel szemben a Fidesz népszerűsége szinte minden társadalmi rétegben növekedett, sőt, a korábban jelentős szocialista bázisnak bizonyuló nagyvárosban élők, illetve értelmiségiek körében meg is előzték az MSZP-t. Ez azért is bizonyulhatott döntőnek a végeredményt illetően, mert ez a társadalmi csoport a legaktívabb a választás szempontjából, így alacsony részvétel esetén szavazataik nagyobb súllyal esnek a latba. 

Az ő emléke kötelez

Katonai tiszteletadással temették el Nagy Richárd hadnagyot, aki Irakban vesztette életét múlt hét csütörtök hajnalban. A zagyvarékasi katona egy bombamerénylet áldozatául esett el az Al-Hillah-i tábor közelében. A merénylet körülményeit öttagú vizsgálóbizottság tárta fel, melynek megállapítása szerint a magyar kontingenst nem terheli felelősség az esetért, illetve abban a helyzetben a támadás elhárítása lehetetlen volt.

A szexipar kórházakkal reklámoztat

Hétvégén került megrendezésre a Pécsi Első Szépség és Erotic Expo, magyarán pornófesztivál. Bevételéből a szervezők a helyi gyermekkórház számára ajánlottak fel egymillió forintot. A furcsa árukapcsolás – egy-két városatyát leszámítva – senkinek nem szúrt szemet. 

Hazai kínai negyed

Kínai étterem, kínai konyha, kínai piac, kínai cipő, kínai póló… – a sort hosszasan lehetne folytatni. Hallva és ismerve ezeket a helyeket, illetve termékeket, míg egyeseknek összeszalad a szájukban a nyál, addig mások a fejükhöz vagy a gyomrukhoz kapnak. És akkor még nem említettük a kínai maffiát vagy a kínaiak egymás közötti "leszámolósdiját". A múlt szombaton például egy kínai férfi lelőtt két másik kínait a VIII. kerületben. Jelen esetben – mint a nyomozás során kiderült – nem bandaháború, hanem magánéleti okok állnak a bűncselekmény hátterében. A gyilkosság mindenesetre a hazánkban élő kínai kolóniára irányíthatja figyelmünket. 

Hit és értékek

Húsz évvel rövidebb élet

Július elején világszerte, így Budapesten is megrendezik a meleg büszkeség hetét. A homoszexuális fesztiválok jelentős médiatámogatást élveznek. A tudósítások már hosszú ideje olyan képet festenek a homoszexuális, biszexuális vagy éppen leszbikus párkapcsolatokról, hogy azt képzeljük, ezek ugyanolyan egészséges, stabil és szerető kapcsolatok, mint a heteroszexuális házasságok – sőt, még inkább azok! Több jogvédő, egészségügyi szervezet, nem is beszélve a meleg aktivistákról, az egyenjogúság elvét hangoztatva abban érdekelt, hogy ez a túlidealizált, "mosolygós" álomkép a melegkapcsolatokról továbbra is megmaradjon, ám lehetőleg ne essék szó a homoszexuális életformával együtt járó egészségügyi kockázatokról.

Népszerű a káldeus Biblia

A közelmúltban számtalan tudósítás foglalkozott már az iraki emberrablások ügyével. Arról azonban csak kevesen írtak még, hogy ez a probléma nem csupán a koalíciós erők katonáit és az Irakban dolgozó külföldi civileket sújtja, hanem az iraki lakosságot is. A növekvő számú gyermek- és emberrablások, illetve gyilkosságok áldozatai egyre gyakrabban a kisebbségek, főként a keresztények közül kerülnek ki.

HÁTTÉR

Magot könnyű szerezni

Bizonyára a hetedik kerület flaszterén zöldellő gyümölcsösök, kalászosok és burjánzó ligetek indokolják annak a speciális mezőgazdasági szakboltnak a létezését, mely az Almássy Téri Szabadidőközpont árnyékában található. A fővárosban feltehetően egyre több a növénybarát – nyilván az ő igényeiket igyekszik kielégíteni a Varázskert névre keresztelt üzlet. Kapható itt minden: virágföld, táptalaj, répa- retek-zöldségmagvak, növényvédőszerek és sok minden más. Ha például százezer forintot áldozunk egy speciális hidro- és biokultúra-rendszerre, akár otthon, a ruhásszekrényben is termelhetünk paprikát, paradicsomot, őszirózsát, petrezselymet. Vagy valami mást? 

Gazdaság a politika kötelékében

A két hete zajlott európai parlamenti (EP) választások eredményei szemlátomást aggodalomba ejtették a nemzetközi befektetőket. A tőzsdei kereskedők forintpozícióik lezárásába kezdtek, a hazai valuta árfolyama némileg meggyengült, és elszállt a remény a nyári alapkamat-csökkentéssel kapcsolatban. Néhány elemző már azt is kétségesnek tartja, hogy a kormány a választási eredmények után továbbra is következetes marad a 2006-os választásokig beígért takarékoskodó gazdaságpolitikáját illetően. Némelyek szerint a közeljövőben újra felülkerekedhet a populista politikai ciklusok diktálta "húzd meg – ereszd meg" típusú gazdálkodás. 

Magyarország a Top 10-ben

Magyarország befektetési szempontból a világ legvonzóbb tíz állama közé tartozik – legalábbis ez derül ki az Ernst & Young Tanácsadó Kft. legfrissebb felméréséből. Kína, USA, Németország, Nagy-Britannia, Lengyelország, valamint a Cseh Köztársaság, India, Franciaország és Oroszország után – éppen a 10. helyet megcsípve –, hazánk is szerepel az előkelő 10-es listán. A globális felmérés azt is megállapítja, hogy az uniós tagság önmagában nem hoz áttörést a kelet-európai országok számára. 

Első pofon a devizaadósoknak

A hitelpiac idei sztárja, a devizaalapú hitel kezd veszíteni a fényéből. Az utóbbi három hónapban a svájci frank árfolyama jelentősen elmozdult az addigi, az adósoknak kedvező mélypontról: április eleje óta 160 forintról 170-re emelkedett a valuta "egységára". Ráadásul a svájci jegybank múlt heti kamatemelése ugyancsak az erősödés irányába hatott. A kilátások nem kedvezőbbek az euróalapú hitelek piacán sem, amennyiben az Európai Központi Bank (EKB) az előrejelzéseknek megfelelően kamatot emel a közeljövőben. 

Széchenyivel egyszerűbb

Újabb lépéssel került közelebb a vállalkozásokhoz a Széchenyi-kártya. A napokban megkötött együttműködés révén július 1-jétől 1300 takarékszövetkezetnél is igényelhető a kedvező hitellehetőség. A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Rt. megállapodása szerint július 1-jétől 1300 takarékszövetkezet lép be a VOSZ tevékenységébe, kiszélesítve ezzel a vállalkozások számára nyújtandó szolgáltatásokat.

Kamatemelésre várakozva

A kivárás jellemezte a héten a vezető részvénypiacokat az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése előtt. Az amerikai kamatemelési várakozások tovább erősödtek, miután az ipari termelés hat éve nem látott mértékben bővült májusban, és a kapacitáskihasználtság is magasabb volt a vártnál. 

Monicától Oszamáig

Felesége ugyan megelőzte a könyvkiadásban, Bill Clinton mégis sokkal többet kasszírozhatott életrajzával, mint amiről Hillary álmodhatott. Június 22-én számos nyelven – többek között magyarul is – egyszerre jelent meg a volt amerikai elnök Életem cím? önéletrajza. Az elnökségtől három és fél éve elbúcsúzott, ám még most sem idős szerző életkorához képest terjedelmes, közel ezer oldalas életrajza az előjegyzések révén már tíz nappal megjelenése előtt vezette a két legnagyobb terjesztő, az Amazon.com és a Barnes and Noble bestseller listáit. 

Jobb korán

Az Egyesült Államokban talán még sohasem folyt ilyen késhegyig menő választási küzdelem a két párt elnökjelölő nagygyűlését megelőzően. Ez a rendhagyó versengés látszólag annak köszönhető, hogy Bush elnök támogatottsága az elmúlt hónapok eseményei, de főként az iraki Abu Graib fegyházban történt visszaélések miatt jelentősen csökkent. A másik oldalon viszont John Kerry esetleg közelebb került a választópolgárokhoz: megdöntött minden eddigi pénzszerzési csúcsot, egyesített egy gyakorta háborúskodó pártot, és néhány országos felmérés szerint megelőzte republikánus ellenfelét, a hivatalban lévő elnököt. 

A pénz kell, a gyerek nem

Halász Judit zenéjére ránézésre hat-nyolc éves forma gyermekek, az ötfős Iglice csoport tagjai táncolnak a  IV. Nevelőszülők Napján tartott ünnepségen a Miskolci Csanyikban. Szemmel láthatóan nagy élvezettel és rendkívül ritmusosan adják elő a különböző koreográfiákat a messziről "csak" testi fogyatékosnak tűnő fiatalok. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!