hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 09. 10. (VIII/37) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Keserű igazság

"Tudnunk kell, mi történik országunkban, bármilyen keser? az igazság – végtére is nép vagyunk, nem lakosság." A fenti mondatot az egyik orosz újságból vettem. Az észak-oszétiai Beszlanban történt véres eseményekről sok tudósítás jelent meg. Nagyon sok. Még a nyugati és amerikai lapok címoldalát is a Dél-Oroszországban lezajlott tragédia híranyaga töltötte be. Kevés embert hagyott hidegen az iskola elfoglalása és a túszok – többnyire gyerekek – tudatos, hidegvérrel történő kivégzése, a legnagyobb sokk mégis az oroszokat érte. Sokkoló volt számukra úgy a halálos áldozatok és sebesültek száma, mint a hatóságok tehetetlensége a szörnyűség megakadályozásában. A legtöbb orosz tudni szeretné az igazságot: mi is zajlik valójában a hazájában, és miért?

Floridai viharamiák

Három héten belül már a második hurrikán tombolt végig Floridán. A Frances a Charley-hoz hasonlóan szintén nagy pusztítást végzett: az előzetes becslések szerint a javítási költségek elérhetik majd a tízmilliárd dollárt is. A félsziget elgyötört lakói azonban egyelőre aligha lélegezhetnek fel: a Frances még el sem hagyta Florida partjait, amikor az Atlanti-óceán fölött máris kialakult egy újabb megavihar. Az előrejelzések szerint az Iván hurrikán is az Egyesült Államok keleti partja felé vette útját.

Szorongó demokraták

A republikánusok és Bush elnök az elégedettség és önbizalom jegyében fejezték be jelölő nagygyűlésüket New Yorkban, ami bizony sok demokratát tett nyugtalanná a választási hadjárat állását illetően. Nem volt meglepetés tehát, hogy arra ösztönözték John Kerry szenátort: fektessen több energiát kampánya felélénkítésébe. Demokrata párti vezetők interjúk egész sorában arra sarkallták jelöltjüket és tanácsadóit, hogy foglalkozzanak behatóan a belpolitikai nehézségekkel, és intézzenek kihívást Bush ellen a nemzetbiztonság tárgykörében. 

Három nap a pokolban

2004. szeptember 1. Szokványos tanévnyitó ünnepség egy kisvárosi iskolában, a világ egy eldugott pontján. Mintegy négyszáz nebuló szülei és tanárai körében készült arra, hogy nekivágjon az új tanévnek. De egy pillanat alatt minden megváltozott körülöttük, és már soha nem lesz ugyanaz, mint volt.

Belföld

Elnöki haknik

Már csak öten vannak versenyben a legnagyobb kormánypárt elnöki tisztjéért, mert Szili Katalin házelnök a héten visszalépett a jelöléstől. A "talpon maradt" politikusok több régiót is végiglátogató politikai kampányturné keretében igyekeznek megszerezni az MSZP küldötteinek bizalmát. A jelöltek egyébként nyilvánosságra hozták az elnöki programjukat, melyekből többek között megtudhattuk, hogy Jánosi György "fekete báránynak" tartja magát, míg Toller László pécsi polgármester ezzel a meglepő állítással igyekszik meggyőzni párttársait: "jól tudjátok, hogy nem tartozom az egyszer? esetek közé". Az elemzők továbbra is Hiller Istvánt tartják az esélyesnek. 

Mi van a felszín alatt?

Nehéz szülésnek tűnik Budapesten a 4-es metró felépítése. A még el sem kezdett munkálatoknak máris botrányos-zavaros múltjuk van, és most, amikor végre úgy tűnt, a nyár folyamán elindulhat az építkezés, egy újabb bírósági beadvány elodázta a pályázatok kiírásának időpontját. Az ellenzék mindebben a városvezetés alkalmatlanságának bizonyítékát látja, a kormánykoalíció képviselői szerint azonban egyszerűen a civil szervezetek újabb akadékoskodásáról van szó. 

Hit és értékek

Gyerekek: az igazi vesztesek

Míg a régi időkben tabunak számított, mára már bevett társadalmi szokás, korjelenség a válás. Tömeges elterjedésében a szakértők szerint a modern technológiai fejlődés felgyorsulását is látnunk kell: az online randevúzás, az e-mailek és az sms-ek nem mindig kedveznek a házasságok fennmaradásának. Az Egyesült Királyságban kizárólag a válások nyomán évente két milliárd font (760 milliárd forint) bevétel jelentkezik az államháztartásban. Az Amerikai Egyesült Államokban évente egymillió gyermek válik "egyszülős" gyerekké a szülők szétköltözése miatt. Ma Nyugat-Európában minden második házasság válással végződik. 

HÁTTÉR

Törökbálint ma

A Pyro-Technic Kft. tűzijátékraktárának augusztus 5-ei felrobbanásakor ígéretek tucatja hangzott el a bajbajutottak kártalanítására. Az elmúlt hónapban azonban kiderült, hogy az ígéretek mögött nem áll kellő fedezet, és nehéz helyzetbe kerültek azok, akiknek nem volt biztosításuk. A nyomozás eközben tovább folyik, a robbanás három halálos áldozatát – akik a cég alkalmazottai voltak – sikerült azonosítani.

Tüntetés a hungarizmus ellen

A Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója közölte, ha a rendőrség engedélyezi az október 15-ére – a nyilas hatalomátvétel évfordulójára – meghirdetett fasiszta, hungarista tüntetést, akkor ellentüntetést szerveznek. 

Ahol a párt szakad

Bár a külső szemlélő számára az MDF-ben zajló események kísértetiesen hasonlítanak az egykori kisgazdapárt leszalámizásának történéseihez, az érintettek másképp látják: az eltávolított képviselők szerint őket valóban jogtalanul zárták ki a frakcióból, a Fidesz pedig semmilyen szerepet nem játszott a szakadásban. A párton belül maradók ugyanakkor úgy vélik, az MDF túléli a válságot. 

Háború a civilizáció védelmében

Az észak-oszétiai tragédia nyomán Vlagyimir Putyin orosz elnök a terror elleni nemzetközi harc szükségessége címén, de valójában az orosz birodalom megtartásához – a kaukázusi iszlám köztársaságokhoz való görcsös ragaszkodásával együtt – nemzetközi segítséget kér. Milyen hatással lesz ez a nagyhatalmak és a válságtérségek közötti viszonyra?

A csecsen függetlenség mítosza

A beszláni iskolát hatalmukba kerítő harminckét álarcos férfi és nő előbb fogva tartott terroristák szabadlábra helyezését, majd az orosz csapatok Csecsenföldről való kivonását és Csecsnia független iszlám köztársaságként való elismerését követelték. A terroristák tudták, hogy követeléseiket Moszkva elutasítja. Álarcaikat a gyilkos végkifejlet előtt egy nappal levetették. Így tették egyértelművé, hogy nem a csecsen ellenállás túszszedő akciójáról, hanem iszlám módra elkövetett öngyilkos merényletről van szó. 

Valutaválság-vaklárma

Az augusztusi államháztartási hiány – a várakozásokon felül – 120 milliárd forint, az év első nyolc hónapjában összesen 1192 milliárd lett, ami azt jelenti, hogy augusztusig nagyobb hiány halmozódott fel, mint amennyit egész évre tervezett a kormány. Londoni elemzők tartós bizalomvesztésről, a forint gyengüléséről, a spekulánsok esetleges támadásainak lehetőségéről, az euró bevezetésének eltolódásáról cikkeznek, hazai elemzők azonban erős túlzásnak tartják a felvetéseket. 

Hamis pénzek

Debrecen, Hajdúszoboszló, Körmend, Pesterzsébet – néhány helyszín, ahol az idén nyáron pénzhamisítók buktak le. A főként "családi vállalkozás" jellegűen gyártott hamis ezer forintos bankjegyek kérészéletűnek bizonyultak: szinte a forgalomba hozataluk első napjaiban megbuktak. A büntetés azonban korántsem ilyen rövid: a pénzhamisítás elkövetője jelenleg kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A hazai pénzhamisítókról, illetve a hamis bankók ismertetőjegyeiről Majoros Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnszervezetek Elleni Osztályának rendőrszázadosa nyilatkozott a Heteknek.

Sűrű nyár után erős ősz

Április-május időszakában kimondottan javulást mutatott az ingatlanpiaci index, és úgy tűnik, végre az egész szektornak sikerül túllendülnie az elmúlt időszakokat jellemző pangáson – derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. legfrissebb ingatlanpiaci jelentéséből. Az elemzők az elkövetkező hónapokra nézve egyértelműen a piac bővülésére, illetve sok esetben év végéig tartó áremelkedésekre számítanak. A Heteknek nyilatkozó szakértő ugyanakkor veszélyt is lát a belpolitikai bizonytalanságban, elképzelhetőnek tart jegybanki kamatemelést, ami visszavetheti a megindult kedvező folyamatokat.

Startol a BUMIX

2004. június 1-jétől a Budapesti Értéktőzsde új index számítását kezdte meg. A hivatalos nevén a Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság Közepes és Kis Kapitalizációjú Részvényeinek Indexe névre keresztelt – rövidítve BUMIX – index reális esélyt nyújt olyan papírok indexbe kerülésére is, melyek a BUX kosarába jutás kritériumainak – elsősorban méretüknél fogva – nem felelnek meg. A magyar piac sajátosságai miatt ugyanis a BUX gyakorlatilag 4 papíros index, mivel a Mol–Matáv-OTP–Richter kvartett indexbeli súlya meghaladja a 90 százalékot. A BUMIX indexbe való bekerülés feltétele, hogy a részvények piaci kapitalizációja (értéke) nem haladhatja meg a 100 milliárd forintot, továbbá hogy az utolsó fél évben a részvény árfolyamértéken számított forgalma elérje az 1250 millió forintot és legalább 1250 darab üzletkötést – így megnyílik a lehetőség kisebb cégek papírjainak a forgalmazására is. 

KÁVÉSZÜNET

Dragónert eltilthatják

Annak ellenére, hogy több ízben is hangoztatta ártatlanságát, úgy néz ki, Dragóner Attila, a Ferencváros korábbi labdarúgója súlyos eltiltásra számíthat. A FIFA – a belga labdarúgó-szövetség által birtokolt dokumentumok tanúsága szerint – egyelőre még meghatározatlan időre felfüggeszti a válogatott védő játékjogát. Az eltiltás mindennem? labdarúgó-tevékenységre vonatkozik.

Az élet diadala

Japán leghíresebb divattervezője, Issey Miyake egzotikus eleganciájával és leegyszerűsített vonalvezetésével szinte pillanatok alatt berobbant a párizsi divat fellegvárába, majd onnan visszatért szülőhazájába, hogy megteremtse a maga utánozhatatlanul egyedi stílusát. Munkahelyének és szellemi otthonának földjén nemzeti hősként tisztelik, hiszen a kelmék világában munkássága csak öregbítette a távol-keleti ország hírnevét. 

Két riválisa lehet Baumgartnernek a Minardi üléséért

Egy francia és egy portugál versenyző is esélyes rá, hogy jövőre a Minardi pilótája legyen. Az idény végén lejár a két minardis pilóta, Baumgartner Zsolt és Gianmaria Bruni szerződése az olasz–ausztrál csapatnál, és valószínű, hogy csak az egyikükét hosszabbítja meg Paul Stoddart, az istálló tulajdonosa. Bruninál Baumgartner mindenképpen esélyesebb a folytatásra, ám rajta kívül még négyen szívesen versenyeznének a Forma–1 legkisebb csapatánál. A magyarnak nemcsak saját teljesítménye, de F–1-es kapcsolatai is számítanak majd a tárgyalásoknál. (MTI)

Sérültek és letartóztatottak

A 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokságra selejtező sorozat dél-amerikai fordulójában a Chile–Kolumbia összecsapás a lefújás után zavargásokkal folytatódott. A vandál szurkolók rendőrökkel csaptak össze: az ütközetben hárman megsérültek, a hatóságok harminc embert őrizetbe vettek. A négy kiállítással tarkított, végül gól nélküli döntetlent hozó vb-selejtező maga is feszült légkörben zajlott, s a hangulat átragadt a helyi publikum szélsőségeseire is, akik az utcán randalírozva a kivezényelt rendfenntartókkal is megütköztek. A különböző tárgyakkal dobálózó s az EFE spanyol hírügynökség beszámolója szerint magukat alkohollal is erősítő ultrák közül a Moneda elnöki palota közelében tizennyolcat vettek őrizetbe a katonai rendőrök, további tizenkét vehemens drukkert a santiagói Nemzeti Stadion környékén lezajlott csetepaté után helyeztek átmenetileg lakat alá. A vandál akciók közben három ember könnyebben megsérült. Maga a világbajnoki selejtező amúgy anyagilag komoly hasznot hozott a chilei szövetségnek, hiszen a mintegy 70 ezer néző egymillió dollárnak megfelelő összeget fizetett a belépőkért. (MTI)

Ellopták a walesi csapat focilabdáit Azerbajdzsánban

Mind a húsz edzőlabdáját ellopták a walesi labdarúgó-válogatottnak Azerbajdzsánban, ahol 1–1-es döntetlent játszott a szombati világbajnoki selejtezőn. "A gépünk másfél órás késéssel szállt fel Bakuból, és amikor itthon csak az üres hálók kerültek elő, már tudtuk, hogy miért" – dühöngött a szigetországi szövetség (FAW) egyik tagja. A FAW az esettől függetlenül is panaszt kíván tenni a FIFA-nál az azeri hiányos biztonsági intézkedések miatt. A találkozót követően ugyanis a mezekre "vadászó" helyi szurkolók megrohamozták a vendégek induló buszát, és kis híján be is jutottak a járm?be. (MTI) 

A lakástextília

A lakástextilek otthonunkat hivatottak felöltöztetni, sokrét? használatuk nélkülözhetetlen mindennapjainkban. 

Tömegverekedés Bécsben

Két vendégszurkoló megsebesült, kilenc személyt pedig őrizetbe vettek a szombat esti osztrák–angol labdarúgó világbajnoki selejtező után Bécsben. A hazaiak jó hajrájának köszönhetően 2–2-vel zárult mérkőzésen nyugalom volt, csupán egy osztrák biztonsági őr sérült meg könnyebben, támadóját "kiemelték" a tömegből. (MTI)

Megnyílt a Cervantes Intézet

Felipe de Borbón y Grecia spanyol trónörökös magyarországi látogatásával egy időben, a héten nyílt meg Budapesten a Cervantes Intézet. A hivatalos megnyitó alkalmából az intézet spanyol kulturális hetet rendez szeptember 8-tól 15-ig. Ennek során irodalmi programok, gitárkoncert, a képzőművészettel (a Chillida y los sueños cím? dokumentumfilm vetítése) és a fotóművészettel kapcsolatos rendezvények (Madrid– Barcelona címmel a katalán fényképész, Català-Roca művei) láthatók-hallhatók. A spanyol nyelv és kultúra népszerűsítésével foglalkozó intézmény a VI. kerület, Vörösmarty utca 32. szám alatt működik. (Tel.: 354-36-70; internet: www.cervantes.hu)

Tollas dinoszauruszok

Sajátos időszaki kiállítás nyílt pénteken a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az itt látható szárnyas dinoszauruszmaradványok 124 millió évesnek tartott kínai leletek. A kontinentális Európában először nálunk mutatják be azt a tizenhárom leletet, amely anno vihart keltett tudományos körökben. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!