hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Törökbálint ma
A kárpótlás elmaradt

2004. 09. 13.
A Pyro-Technic Kft. tűzijátékraktárának augusztus 5-ei felrobbanásakor ígéretek tucatja hangzott el a bajbajutottak kártalanítására. Az elmúlt hónapban azonban kiderült, hogy az ígéretek mögött nem áll kellő fedezet, és nehéz helyzetbe kerültek azok, akiknek nem volt biztosításuk. A nyomozás eközben tovább folyik, a robbanás három halálos áldozatát – akik a cég alkalmazottai voltak – sikerült azonosítani.



A ház leégett, a tábla megmaradt Fotó: Somorjai L.

"Elölről kezdhetek mindent" – fakadt ki ifjabb Horváth Sándor törökbálinti lakos, akinek háza – több mint száz méterre a katasztrófától – az alapokig égett le a Pyro-Technic Kft. tűzijátékraktárának felrobbanásakor. A házával együtt mindene elégett, csak Ford Sierrája maradt egyben, erősen megrongálódott állapotban. "Egy szál gatyám maradt, egy kínai boltban vásároltam olcsó ruhaneműt – meséli az egy hónappal ezelőttre visszanyúló történetet, majd így folytatja: – a károm számításaim szerint 15 millió forint, az újrakezdéshez 25 ezer forint gyorssegélyt kaptam az önkormányzattól." Horváth Sándornak két gyermekéről is gondoskodnia kell. Jelenleg harminchét éves, tizenhárom évi folyamatos munkaviszony után alkalmi munkából él, mert a vállalat, ahol dolgozott, fél éve megszűnt. 

A környéken láthatóan több ház helyreállítása megkezdődött, nehéz helyzetbe kerültek azonban azok, akiknek nem volt vagyonbiztosításuk. Van, aki még mindig a kertben, illetve az ajtóktól, ablakoktól "megszabadított" házában alszik. 

A törökbálinti önkormányzat 40 ezer forintra maximált gyorssegéllyel sietett a károsultak segítségére, de ez csak azokra vonatkozik, akik állandó lakcímre voltak bejelentve. Sokan hétvégi üdülőként használták ingatlanjukat, és sérelmesnek tartják, hogy nekik nem jutott a segélyből. "Semmit sem adtak, mivel ideiglenesen vagyunk bejelentve. Ugyanakkor 28 ezer forint adót fizetek be az önkormányzat kasszájába évente..." – mondta egy idősebb úr a Leányka utcából, Törökbálint Pistály nev? dűlőjén, ahol a robbanás történt. 

Kárenyhítésre az önkormányzatnak összesen 13,3 millió forintot sikerült elkülöníteni, 8,3 millió forintot saját forrásból, a többit pedig a Pest Megyei Közgyűlés által felajánlott 5 millió forintból. A segélyekből való részesedéshez szigorú feltételeknek kell megfelelni: a kérelmezőknek nyilatkoznia kell anyagi forrásaikról, és arról, hogy nem rendelkeznek más, lakás céljára alkalmas ingatlannal a kárt szenvedett épületen kívül. A robbanás során megsérült negyven épületben keletkezett kár hozzávetőlegesen 100 millió forint, amelyre elvileg még a Pyro-Technic Kft. felelősségbiztosítása jelenthetne fedezetet. A gyakorlatban azonban erre nincs remény, hiszen
a sajtóban megjelent adatok szerint a cégnek alig 2 millió forintig volt felelősségbiztosítása. Ez az összeg még akkor is kevés lehet, ha egy eltévedt tűzijáték-lövedék rossz helyre
pottyan. Azzal viszont sem a cég, sem a raktár közelében élők nem számoltak, hogy az egész komplexum felrobbanhat.

A Pyro-Technic Kft. ügyvezetője, Tóth Ferenc a Népszabadság információi szerint visszavonta azt a "hirtelen felindulásból" elhangzott ígéretet, amelyet a cég gazdasági vezetője tett a biztosítással nem rendelkezők kárának rendezésére. Erre vonatkozó kutakodásunk azért nem járt sikerrel, mert a cég teljes hírzárlatot rendelt el. 

A robbanás napjaiban Medgyessy Péter is a helyszínen járt, ahol sürgős vizsgálatot kért az illetékesektől. A részletek kapcsán a kormányfő sajtószóvivője átirányította lapunkat a Belügyminisztériumhoz, ahol minisztérium sajtófőnöke, Péli Nagy Kata lapunkkal azt közölte, hogy Lamperth Mónika belügyminiszter asszonynak számos, fontosabb ügye van annál, mint hogy e témában szót vesztegessen. Emlékezzünk vissza, a kormányfő folyamatos tájékoztatást, 15 napon belüli jelentést kért az ügyről, valamint a belügyminiszter asszony Medgyessy Péter miniszterelnökkel együtt állt a kamerák elé a robbanás napján, hogy részvétüket fejezzék ki az elhunytak családjai felé. 

"A robbanás ügyében a kollégák tovább vizsgálódnak, valamint kilenc szakvélemény beérkezését várják" – felelte érdeklődésünkre Bényi Mónika, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályának sajtóreferense. A Pyro-Technic Kft. robbanás után őrizetbe vett, majd szabadon engedett négy vezetője továbbra is gyanúsítottak, azonban a gyanú további megalapozásához a rendőrség csak a szakvélemények alapján tud majd tovább lépni, azaz vádemelési javaslattal élni az ügyészség felé – közölte a sajtóreferens. Arra a kérdésre, hogy mikorra várhatók konkrét eredmények, azt a választ kaptuk, hogy "a szakértőket nem lehet sürgetni". 

Érthetetlen felelőtlenség

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!