hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tüntetés a hungarizmus ellen

2004. 09. 13.
A Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója közölte, ha a rendőrség engedélyezi az október 15-ére – a nyilas hatalomátvétel évfordulójára – meghirdetett fasiszta, hungarista tüntetést, akkor ellentüntetést szerveznek. 

A Terror Háza elé a nyíltan Szálasi Ferencet éltető Magyar Jövő Csoport hirdetett tüntetést. Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója több tízezres ellentüntetés szervezését helyezte kilátásba, ha engedélyezik a fasiszta, hungarista demonstrációt Budapesten október 15-én. "Ha a demonstrációt engedélyezik, állampolgári engedetlenséget jelentünk be, és több tízezred magammal a sárga csillagot feltéve ki fogunk vonulni a helyszínre" – mondta Zoltai a távirati irodának. A szervezet elvárná, hogy a francia vezetők mintájára az ellendemonstráción jelenjen meg a köztársaság elnöke és a kormány valamennyi tagja a hungarista eszmék elleni tiltakozásul. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményben tudatta, megvizsgálták a Magyar Jövő Csoport bejelentését és nem volt törvényes lehetőség a demonstráció tiltására, ezért azt tudomásul vették. Ellentmondásos a rendőrség álláspontja, hiszen a párizsi békeszerződésben – amely érvényben van – Magyarország vállalta, hogy az országban nem folyhat fasiszta, nyilas szervezkedés. 

Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakciójának vezetője lapunknak eljutatott közleményében kifejtette: "Igaza van a Mazsihisznek, és igaza van mindenkinek, aki szót emelt a Szálasit ünneplő demonstráció ellen. Ha Magyarországon vannak, akik megünneplik a nyilas hatalomátvétel napját, és ezt nyilvános demonstráción meg is tehetik, akkor a magyar politikai pártoknak is nyilvánosan kell tiltakozniuk a nyilas eszmék újraélesztésének minden kísérlete ellen. Ezt az MSZP most ismételten megteszi." 

Mint a politikus asszony kijelentette: "miután a gyűlöletbeszéd tilalmáról szóló törvény nem léphetett életbe, a szocialista frakció szükségesnek tartja megvizsgálni más jogi megoldások lehetőségét is. Ami azonban nem érhető el a jog erejével, azért kész tenni a közvélemény erejével is. A szocialista képviselők a nyilvánosság minden formáját felhasználják arra, hogy tiltakozzanak Szálasi eszméinek újraélesztése, a kirekesztés bármely régi vagy új formája ellen" – tette hozzá.

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség meggyőződése, hogy Magyarországon nincs helye nyilas eszméket hirdető szervezeteknek és megmozdulásoknak – hangsúlyozta a párt közleményében, és felszólítja
a belügyminisztert, hogy amennyiben a tervezett demonstrációt megakadályozni már nem tudja, úgy legalább az esetleges gyűlöletkeltő, uszító megnyilatkozások elhangzása esetén tegye meg a szükséges intézkedést. 

A közlemény emlékeztet arra, hogy a polgári kormány a várban feloszlatott neonáci megmozdulás után megtalálta a módját annak, hogy a későbbiekben hasonló rendezvényekre ne kerülhessen sor. 

"Értetlen állunk azonban az előtt a tény előtt, hogy míg a Lamperth Mónika által irányított rendőrség megakadályozta többek között a Tibet szabadságáért, az iraki békéért, vagy a Medgyessy Péter házánál megtartani kívánt tüntetést, most tehetetlennek bizonyult" – állítja a közlemény.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!