hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elnöki haknik
Mszp: útjára indult a politikai show

2004. 09. 13.
Már csak öten vannak versenyben a legnagyobb kormánypárt elnöki tisztjéért, mert Szili Katalin házelnök a héten visszalépett a jelöléstől. A "talpon maradt" politikusok több régiót is végiglátogató politikai kampányturné keretében igyekeznek megszerezni az MSZP küldötteinek bizalmát. A jelöltek egyébként nyilvánosságra hozták az elnöki programjukat, melyekből többek között megtudhattuk, hogy Jánosi György "fekete báránynak" tartja magát, míg Toller László pécsi polgármester ezzel a meglepő állítással igyekszik meggyőzni párttársait: "jól tudjátok, hogy nem tartozom az egyszer? esetek közé". Az elemzők továbbra is Hiller Istvánt tartják az esélyesnek. 



Hiller Istvánt tartják esélyesnek. Úgy tűnik, mögötte áll Gyurcsány Fotó: Vörös Szilárd

Hiller István programja – amely az "Új kapcsolat" nevet viseli – egyértelműen a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt által képviselt fordulat hangulatában íródott. A szerző súlyos megállapításokat tesz az MSZP állapotáról, miszerint az a népszerűsége mélypontján áll, a választókkal való kapcsolata meggyengült, gyakorlatilag újjá kell szervezni a pártot. 

Az egyetemi tanárból lett politikus három jelző köré csoportosította a változások mikéntjét, jelesül, hogy "nyitott", "érthető" és "szerethető" legyen a párt. Nyitottság alatt többek között azt érti, "jogos elvárás, hogy a párton belül a döntések ne háttéralkuk, alkalmi szövetségek titkos tárgyalásainak eredményeképpen szülessenek, hanem a párt nyilvánossága előtt". Hiller kissé a KISZ-mozgalomra emlékeztető megoldásokat javasol, szerinte "a szociáldemokrácia olyan közösség, ahol nemcsak politizálnak az emberek, hanem valódi társasági életet élnek", országos klubhálózatot, kulturális és társasági rendezvényeket, értelmiségi találkozókat kell szervezni. Az MSZP-nek "hálózatként, network-szerűen kell működni" – szól a javaslat. 



Lamperth Mónika 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!