hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 02. 11. (IX/6) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A csúcson minden rendben

Teljes és kölcsönös tűzszünetet hirdetett a szembenálló felek között Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmud Abbász palesztin elnök kedden a Sarm-es-Sejki csúcstalálkozón. A szóbeli megállapodást tanúként Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és II. Abdallah, Jordánia királya hitelesítette.

Déjá vu

Jó lenne reménykedni, de akit egyszer megharapott a pitbull, az a tacskótól is fél. Az, aki hitt az oslói folyamatban, és csalódnia kellett, vagy az, aki eleve gyanakvóan tekintett Arafat ígéreteire, magára vállalva a Kasszandrák hálátlan szerepét, most sem tud osztozni a kötelező optimizmusban.

Olajat kenőpénzért

Valóságos válsághangulat van kialakulóban az ENSZ New York-i központjában, amióta az "Olajat élelemért" programmal kapcsolatos visszaéléseket vizsgáló független bizottság feltárta eddigi megállapításait. A 240 oldalas dokumentum – amelyről maga Paul Volcker, a bizottság vezetője is úgy nyilatkozott, hogy "nem lesz kellemes olvasmány" – eddig két vezető diplomata titkos ügyleteit leplezte le, akiket Kofi Annan ENSZ-főtitkár haladéktalanul fel is függesztett pozíciójukból. Mindez azonban valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, hiszen a vizsgálatnak még koránt sincs vége, és több elemző attól tart, hogy a történelem egyik legnagyobb pénzügyi botránya kerekedhet még ki az ügyből. 

Nem évült el az erőszak

Az esküdtszék valamennyi vádpontban bűnösnek nyilvánította Paul Shanley volt bostoni papot egy fiatal fiú többrendbeli megrontásában, melyet egy plébánián követett el a nyolcvanas években. Az ítélet sikert jelent az amerikai ügyészség számára, amely sok esetben az elévülés és az egyház halogatása miatt nem tud fellépni pedofil bűntetteket elkövetett egyházi személyekkel szemben.

Rio maszk nélkül

Idén is százezres tömegeket vonzott a híres-hírhedt riói karnevál. A böjti időszakot megelőző féktelen szambázás reményében érkező külföldi turistákat azonban a brazil kormány és az UNICEF dolgozói olyan kijózanító plakátokkal és szórólapokkal várták, amelyek arra figyelmeztettek: a gyermekprostituáltak szolgáltatásainak igénybevétele 4-10 évi börtönbüntetést vonhat maga után.

Hit és értékek

Lemondhat-e a pápa?

Tíz percen múlott a pápa élete az elmúlt héten, amikor február 1-jén éjszaka fulladási rohamok miatt váratlanul kórházba kellett szállítani – mondta Stanislaw Dziwisz püspök, II. János Pál személyi titkára az Inside the Vatican cím? amerikai katolikus magazinnak. Bár a hivatalos szentszéki közlemények bizakodóak a pápa egészségével kapcsolatban, újra felerősödtek a találgatások az elővigyázatosságból továbbra is kórházban tartott egyházfő esetleges lemondása körül, amelyekhez Sodano bíboros-államtitkár, a vatikáni hierarchia második számú személyiségének egy talányos nyilatkozata is hozzájárult. Egy német napilap, a Die Welt eközben idézi a Gemelli-klinika egyik orvosát, aki szerint a "pápa eddig a keresztúton haladt. Immár ennek vége: most ő maga függ a kereszten."
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!