hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem évült el az erőszak
Életfogytiglant kaphat a bostoni pedofil pap

2005. 02. 14.
Az esküdtszék valamennyi vádpontban bűnösnek nyilvánította Paul Shanley volt bostoni papot egy fiatal fiú többrendbeli megrontásában, melyet egy plébánián követett el a nyolcvanas években. Az ítélet sikert jelent az amerikai ügyészség számára, amely sok esetben az elévülés és az egyház halogatása miatt nem tud fellépni pedofil bűntetteket elkövetett egyházi személyekkel szemben.Paul Shanley a bíróságon. Nem bújhatott el Fotó: Reuters

Az esküdtszék mintegy tizenöt órás tanácskozást követően hozta meg elítélő határozatát a 74 éves Paul Shanley ellen, gyermek ellen elkövetett kétrendbeli nemi erőszak és 14 év alatti gyermek ellen elkövetett kétrendbeli szeméremsértés és tettlegesség bűntettében. A három évvel ezelőtt kirobbant bostoni szexbotrány leghírhedtebb figuráját ezt követően háromszázezer dolláros óvadékának érvénytelenítésével azonnal őrizetbe vették. A pedofil papra akár életfogytig tartó büntetést is kiszabhat a bíróság a büntetési tétel jövő héten esedékes kihirdetése során.

Shanley vádlója egy ma 27 éves tűzoltó volt, akinek vallomása szerint a pap 1983-tól hat éven keresztül rendszeresen molesztálta és megerőszakolta őt a templom és a parókia különböző helyiségeiben. A fiatalember azon négy személy egyike, akik vádat emeltek a pap ellen (korábban tizenketten tettek panaszt), azonban az előkészítő szakaszban két vádlót kizártak, egy harmadik személy pedig a felidézett keser? emlékek hatására elbujdosott. 

A fiatalember által megfogalmazott vádakat alátámasztották azok a korábban titkos dokumentumok, melyeket a bostoni érsekség állított össze a pedofíliával vádolt papok tevékenységével kapcsolatban. Ezek a több száz oldalnyi feljegyzések bizonyítják, hogy az egyházi vezetők tudtak a papok szexuális visszaéléseiről, azonban ahelyett, hogy menesztették volna őket, folyamatosan újabb és újabb plébániára helyezték át az érintett papokat. A bírósági utasításra nyilvánosságra hozott egyházi dokumentumokból kiderül, hogy a hetvenes években hippi életmódot folytató, az utcán kallódó meleg és drogos fiatalokat felkaroló és emiatt közkedvelt "utcapap" Shanley nyilvános védőbeszédeket tartott a férfiak és kiskorú fiúk közötti szex mellett, és 1979-ben részt vett egy pedofil homoszexuális szervezet, az Észak-Amerikai Férfi-Fiú Szerelem Egyesület (NAMBLA) megalakításában.

A botrány 2001-es napvilágra kerülését követően a katolikus egyház 85 millió dollárt fizetett mintegy ötszáz sértett számára, ennek keretében 500 ezer dolláros jóvátételt kapott a vádat emelő fiatalember is. A hétfői ítélet kihirdetését követően a bostoni egyházmegye nyilatkozatot bocsátott ki, melyben újra bocsánatot kér azok miatt a becstelen tettek miatt, melyeket a családok és a közösség tiszteletét élvező papok követtek el a gyermekek ellen.

Shanleyt 2002-ben tartóztatták le, tavaly pedig a pápa felmentette hivatalából.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!