hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem évült el az erőszak
Életfogytiglant kaphat a bostoni pedofil pap

2005. 02. 14.
Az esküdtszék valamennyi vádpontban bűnösnek nyilvánította Paul Shanley volt bostoni papot egy fiatal fiú többrendbeli megrontásában, melyet egy plébánián követett el a nyolcvanas években. Az ítélet sikert jelent az amerikai ügyészség számára, amely sok esetben az elévülés és az egyház halogatása miatt nem tud fellépni pedofil bűntetteket elkövetett egyházi személyekkel szemben.



Paul Shanley a bíróságon. Nem bújhatott el Fotó: Reuters

Az esküdtszék mintegy tizenöt órás tanácskozást követően hozta meg elítélő határozatát a 74 éves Paul Shanley ellen, gyermek ellen elkövetett kétrendbeli nemi erőszak és 14 év alatti gyermek ellen elkövetett kétrendbeli szeméremsértés és tettlegesség bűntettében. A három évvel ezelőtt kirobbant bostoni szexbotrány leghírhedtebb figuráját ezt követően háromszázezer dolláros óvadékának érvénytelenítésével azonnal őrizetbe vették. A pedofil papra akár életfogytig tartó büntetést is kiszabhat a bíróság a büntetési tétel jövő héten esedékes kihirdetése során.

Shanley vádlója egy ma 27 éves tűzoltó volt, akinek vallomása szerint a pap 1983-tól hat éven keresztül rendszeresen molesztálta és megerőszakolta őt a templom és a parókia különböző helyiségeiben. A fiatalember azon négy személy egyike, akik vádat emeltek a pap ellen (korábban tizenketten tettek panaszt), azonban az előkészítő szakaszban két vádlót kizártak, egy harmadik személy pedig a felidézett keser? emlékek hatására elbujdosott. 

A fiatalember által megfogalmazott vádakat alátámasztották azok a korábban titkos dokumentumok, melyeket a bostoni érsekség állított össze a pedofíliával vádolt papok tevékenységével kapcsolatban. Ezek a több száz oldalnyi feljegyzések bizonyítják, hogy az egyházi vezetők tudtak a papok szexuális visszaéléseiről, azonban ahelyett, hogy menesztették volna őket, folyamatosan újabb és újabb plébániára helyezték át az érintett papokat. A bírósági utasításra nyilvánosságra hozott egyházi dokumentumokból kiderül, hogy a hetvenes években hippi életmódot folytató, az utcán kallódó meleg és drogos fiatalokat felkaroló és emiatt közkedvelt "utcapap" Shanley nyilvános védőbeszédeket tartott a férfiak és kiskorú fiúk közötti szex mellett, és 1979-ben részt vett egy pedofil homoszexuális szervezet, az Észak-Amerikai Férfi-Fiú Szerelem Egyesület (NAMBLA) megalakításában.

A botrány 2001-es napvilágra kerülését követően a katolikus egyház 85 millió dollárt fizetett mintegy ötszáz sértett számára, ennek keretében 500 ezer dolláros jóvátételt kapott a vádat emelő fiatalember is. A hétfői ítélet kihirdetését követően a bostoni egyházmegye nyilatkozatot bocsátott ki, melyben újra bocsánatot kér azok miatt a becstelen tettek miatt, melyeket a családok és a közösség tiszteletét élvező papok követtek el a gyermekek ellen.

Shanleyt 2002-ben tartóztatták le, tavaly pedig a pápa felmentette hivatalából.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!