hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rio maszk nélkül
Gyermekprostitúció a karneválon: Lulának elege van

2005. 02. 14.
Idén is százezres tömegeket vonzott a híres-hírhedt riói karnevál. A böjti időszakot megelőző féktelen szambázás reményében érkező külföldi turistákat azonban a brazil kormány és az UNICEF dolgozói olyan kijózanító plakátokkal és szórólapokkal várták, amelyek arra figyelmeztettek: a gyermekprostituáltak szolgáltatásainak igénybevétele 4-10 évi börtönbüntetést vonhat maga után.

Thaiföld után Brazíliában található a legtöbb gyermekprostituált; számuk – az UNICEF becslései szerint – eléri az 500 ezret is. Mivel az illegális iparág bevételei különösen a karneváli időszakban növekednek meg ugrásszerűen, a brazil kormány céltudatos kampányt indított a jelenség ellen már az ünnepségek megkezdése előtt. Lula da Silva elnök már 2003-as beiktatásakor ígéretet tett arra, hogy a gyermekprostitúció felszámolása legfontosabb feladatai közé tartozik majd. A 184 milliós lakosságú országban az elmúlt években tapasztalt gazdasági növekedés ellenére még mindig nagyon nagy a munkanélküliség és a nyomor, ami különösen az ország északkeleti részére jellemző. A hivatalos felmérések szerint 40 millió brazil állampolgár él rendkívüli nyomorban.

A most beindított kampány élére a kulturális minisztérium állt, amely kidolgozta az éjszakai klubok, hotelek, éttermek, taxis társaságok és a turistákkal foglalkozó ügynökségek által követendő irányelveket. A minisztérium arra figyelmeztette ezeket az intézményeket, hogy elveszíthetik működési engedélyüket, amennyiben elvezetik a turistákat a fiatalkorú prostituáltakhoz. A kormány azt is jelezte: a gyanús tevékenységek bejelentését is elvárja azoktól, akik ilyen helyeken dolgoznak. A helyzet azonban nem egyszer?: a híres Copacabana Beachen ugyanis több tízezer – többségében európai és amerikai – turista fordul meg a karneváli időszakban, és közülük sokan veszik igénybe a prostituáltak szolgáltatásait. Az egyik étterem vezetője szerint "néhány vállalkozás bevételei kifejezetten a prostituáltaktól és vendégeiktől függnek", így a tulajdonosok már csak ezért sem tennének eleget bejelentési kötelezettségüknek, az alkalmazottak pedig azért nem, mert így elveszíthetnék állásukat.

Alison Sutton, az UNICEF gyermekvédelemmel foglalkozó munkatársa szerint Brazília valóban intenzív harcot hirdetett a gyermekprostitúció ellen, azonban a bürokrácia, valamint a szövetségi szint? koordinálás és a törvények érvényesítésének hiánya egyelőre még hátráltatja a folyamatot. Ennek ellenére a kampány már sikereket is elkönyvelhet magának. Tavaly októberben az északkeleti Fortaleza városkában a hatóságok lelepleztek egy szexturizmussal foglalkozó német üzletembert, aki az interneten reklámozott ilyen jelleg? utakat európai kuncsaftjai számára. A rendőrség 11 olyan személyt tartóztatott le, akik az egyik helyi, gyermekeket is "foglalkoztató" bordélyházat üzemeltették vagy látogatták. Szintén az elmúlt évben a brazil
kongresszus 200 olyan ügy kivizsgálását rendelte el, amely gyermekprostitúcióhoz kapcsolódik. A gyanúsítottak listáján politikusok, papok és üzletemberek szerepelnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!