hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 04. 08. (IX/14) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A kaszinóváros ura

A Vatikán mellett a héten Európa egy másik miniállamának a vezetője is elhunyt. III. Rainier monacói herceg hosszas betegeskedés és több mint fél évszázados uralkodás után 81 éves korában távozott az élők sorából. A világ egyik legkisebb monarchiájának és Európa egyik legrégebbi uralkodócsaládjának élére most a herceg fia, Albert kerül majd, akitől – mivel utódai nincsenek – várhatóan idősebb húga, Caroline, vagy annak leszármazottai öröklik a hercegi trónt.

Új pártot alapít Haider

Ausztriában a valóság felülmúl minden politikai szatírát. A Szabadságpárt, az FPÖ öt éve kormányoz koalícióban a konzervatív ÖVP-vel, és azóta Karinthiát kivéve minden választáson vesztett. Ezenkívül 2002-ben új választást provokált – akkor is a szélsőjobboldali szárny kritikája érte a pártvezetést, ami nem zavarta az FPÖ valódi vezérét, Jörg Haidert. Mostanában azonban Haider úgy érezte, hogy ez a kritika megsérti a vezérelvet, és ezért beváltotta fenyegetését.

Blair triplázni készül

Tony Blair a héten eleget téve ceremoniális kötelezettségeinek, felkérte a királynőt, hogy oszlassa fel a parlamentet, és jelentse be a választások időpontját, amelyet május 5-ére tűztek ki. A szakértők szerint a mostani lesz az egyik legkevésbé megjósolható kimenetel? és legszorosabb választási küzdelem Nagy-Britannia történetében. Tony Blair, aki ezúttal harmadszor és egyben utoljára száll majd ringbe a miniszterelnöki pozícióért, arra sürgette a Munkáspárt tagjait, hogy küzdjenek meg minden egyes szavazatért és mandátumért.

Jobb a békesség

– Az elmúlt hetekben a szokottnál is többet lehetett hallani a hírekben Kínáról, elsősorban annak kapcsán, hogy egy új törvény katonai erő alkalmazását helyezte kilátásba, ha Tajvan kikiáltja a függetlenségét. Mi indokolta ezt az új jogszabályt?– Azért vált szükségessé egy ilyen törvény megfogalmazása, mert a tajvani hatóságok már hosszú ideje elszakadási politikát folytattak, és lépésről lépésre arra törekednek, hogy megtörjék Kína egységét. Ezért helyezték kilátásba az alkotmánymódosítást, és kezdeményeztek népszavazást az önállóságról.

Fogytán a híres erdélyi tolerancia

A rendszerváltást követő tizenöt évben nem voltak antiszemita megnyilvánulások a határon túli magyarok körében. Ez természetes is, hiszen a jogaikért küzdő kisebbségekként a határon túli magyarok sorsközösséget éreznek minden más, tradicionális értékek alapján szerveződő (nemzeti vagy vallási) kisebbségi közösséggel és annak tagjaival. Más kisebbségek elleni megnyilvánulásokkal ugyanis magyar kisebbségi közösségként való fennmaradásuk jogalapját, végső soron saját kisebbségi létüket kérdőjeleznék meg, esetleges antiszemitizmusukkal elsősorban saját magukat gyengítenék.

Belföld

Mégsem lesz rossz?

"Nagy lépés, méghozzá előre" – fogalmazott lapunknak Fodor Gábor szabad demokrata képviselő annak kapcsán, hogy kialakulni látszik az ügynöktörvény végső formája, és a nyilvánosságpárti félelmek ellenére várhatóan nem egy újabb kilúgozott törvényt fogadnak el a képviselők. Mindenesetre a lapzártánk utánra tervezett sajtótájékoztatón elviekben Burány Sándor, az MSZP, és Fodor Gábor, az SZDSZ témafelelőse bejelenti, hogy sikerült a kormánypártoknak megegyezniük az ügynöktörvény részleteiben. 

Mindent vagy semmit

Az egyik oldalon Orbán Viktor szavahihetősége, a mások oldalon az Élet és Irodalom cím? hetilap hitele forog kockán annak kapcsán, hogy igaz-e: a volt miniszterelnök még hivatali idejében részt vett egy, az akkoriban felesége résztulajdonában álló tokaji borászkodással foglalkozó kft. taggyűlésén. 

Nulláról a csúcsokra

Léteznek-e Magyarországon oligarchák? Csányi Sándor, Demján Sándor vagy Széles Gábor, az ország leggazdagabbnak tartott üzletemberei összehasonlíthatók-e például az orosz milliárdosokkal? Az általuk irányított üzleti körök mekkora befolyással bírnak a magyar közéletre? Lehet-e azt mondani róluk, hogy "politika fölött álló" személyekké váltak, akiknek mindegy, hogy milyen színezet? kormány van hatalmon, az állammal akkor is kitűnő kapcsolatokat ápolnak? 

Hit és értékek

A tekercsek titkai

Aki beesett arcú, öltönyös-nyakkendős-szemüveges egyénnek képzeli az egyetemi professzorokat, első pillantásra nehezen mondaná meg Hanan Eshelről, hogy ő is közéjük tartozik. Fején kipa, lábán edzőcipő, kitűrt kockás inge lobog a szélben. Pedig a Tel Aviv-i Bar-Ilan Egyetem tanszékvezető régészprofesszora, aki több mint húsz éve ás, kutat, publikál Kumránról. Néhány üdvözlő szó után zuhogó esőben vágunk neki rögvest a barlangoknak, ahol hatvan éve az első holt-tengeri tekercseket felfedezték. Hegynek fel, hegynek le, mindenünk csurom víz, tetőtől talpig sárosak vagyunk – én majdnem leestem egy szakadékba, két amerikai kolléga a dzsekijével húzott ki –, de Hanan csak megy elöl, és fáradhatatlanul magyaráz.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!