hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új pártot alapít Haider
Szélsőjobbos komédia

2005. 04. 12.
Ausztriában a valóság felülmúl minden politikai szatírát. A Szabadságpárt, az FPÖ öt éve kormányoz koalícióban a konzervatív ÖVP-vel, és azóta Karinthiát kivéve minden választáson vesztett. Ezenkívül 2002-ben új választást provokált – akkor is a szélsőjobboldali szárny kritikája érte a pártvezetést, ami nem zavarta az FPÖ valódi vezérét, Jörg Haidert. Mostanában azonban Haider úgy érezte, hogy ez a kritika megsérti a vezérelvet, és ezért beváltotta fenyegetését.Szélsőjobbos kampány: Bécs nem válhat Isztambullá Fotó: K. P.

Haider és a kormány FPÖ-beli tagjai április 4-én fél órán belül hívtak össze sajtókonferenciát, ahol bejelentették, hogy új pártot alapítanak Szövetség Ausztria Jövőjéért néven. Ideológiája nincs az új pártnak, de amíg az FPÖ színe a kék volt, ők a narancsot választották. Haider nővére, Ursula Haubner egészségügyi miniszter lemondott az FPÖ vezetéséről, és Jörg Haider karinthiai tartományfőnök fogja (félre) vezetni ezentúl a levitézlett politikusok csapatát. Haiderék átadják az irodákat és az FPÖ hatalmas adósságát a szélsőjobboldalnak, amelynek vezére az FPÖ bécsi vezetője, Heinz-Christian Strache – aki eddig csak azzal tűnt ki, hogy egy ismerősével kardpárbajt akart vívni. Mostanában Bécs-szerte hatalmas plakátok tűntek fel a képével és azzal a szöveggel, hogy ő bizony kimondja azt, amit a bécsiek gondolnak: "Bécsnek nem szabad Isztambulnak lennie." Ezen a kabarék jól mulatnak, hiszen Bécs talán Európa egyik legjobban vezetett városa, ahol a szélsőjobboldal nem rúg labdába.

Wolfgang Schüssel kancellár és pártja nehéz helyzetbe került, melyben végül úgy döntött, hogy fenntartja a koalíciót 2006 őszéig. Nemsokára ismét Ausztria lesz az EU soros vezetője. Haiderék kijelentették, hogy garantálják a szakszer? kormányzás támogatását arra az időre, amíg Ausztria adja az EU soros elnökét. Haider már egyszer "garantált", de 2002-ben szószegő lett. Nem valószínű, hogy ez a garancia ér valamit. Schüssel mindenképpen úgy véli, pártja részére jobb, ha nem kerül sor ismét idő előtti választások kiírására. Pedig a tekintélyes konzervatív Salzburger Nachrichten vezércikke éppen ezt követeli. Amennyiben a Haider vezette káoszcsapat megint válságot robbant ki, mint 2002-ben, az az ÖVP választóit is megingathatja, ha pedig nem várja be a 2006 őszére esedékes választásokat, akkor lehetséges, hogy Ausztriának baloldali kormánya lesz.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!