hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 05. 27. (IX/21) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Dupla vagy semmi

A gyors bukást választja kormánya lassú kimúlása helyett Gerhard Schröder német kancellár, aki a múlt heti észak-rajna-vesztfáliai tartományi választási vereség után, egy előrehozott választással próbálja menteni a menthetőt. A Szociáldemokrata Párt a múlt hétvégén szimbolikus vereséget szenvedett egy hagyományosan SPD erősségnek számító tartományban – a szociáldemokraták harminckilenc évig voltak hatalmon Észak-Rajna-Vesztfáliában – ami az egész ország számára egyértelművé tette, hogy a 2006-ban esedékes parlamenti választásokon megbukik a vörös–zöld-kormány. 

A kétbalkezes stáb kalandjai

A héten szerencsés körülmények közt véget ért román túszügy során számos furcsa fordulat történt. Az, hogy külföldi tévéseket elrabolnak Bagdadban, nem rendíti meg a világközvéleményt, az sem, hogy kiderül, maguk a tévések abszolút felelőtlenek saját biztonságukkal kapcsolatban, akkor és ott vannak, amikor és ahol köztudottan nem szabadna lenniük, ahol biztos, hogy lecsapnak rájuk. De hogy az első elrablók pénzt kértek, aztán átpakolták a foglyokat egy másik csoportnak, amely már a román csapatok kivonását követelte az életükért, ez feltűnőbb. 

Győzelemre készül a Hamasz

Mahmúd Abbász – Abu Mázen – a héten első ízben tesz látogatást az Egyesült Államokban palesztin elnöki minőségében. A lapzártánk után sorrakerülő találkozón George W. Bush is először fogad olyan palesztin elnököt, akit szívesen lát vendégül. Mert Arafat, ha fogadták is Washingtonban, sohasem volt igazán kedves vendég ott. Halála előtt pedig egyenesen "persona non grata"-nak, nem kívánt személyiségnek kiáltotta ki Bush. 

Elúszhat az utolsó esély

Radikalizálódás tapasztalható Irán kül- és belpolitikájában egyaránt. Miközben ugyanis megrekedni látszanak Irán és az Európai Unió között a közel-keleti ország atomprogramjával kapcsolatos tárgyalások, a konzervatív erők újra igyekeznek kiszorítani a reformpártiakat az ország belpolitikai életéből. 

Belföld

Szili vagy Sólyom?

Bár a Fidesz szimpátiaszavazásán Mádl Ferenc kapta a legtöbb voksot, és a héten tartott négypárti, a köztársaságielnök-jelölésről tartott megbeszélésen is a jelenlegi államfőt javasolták e tisztségre, a legtöbb elemző biztos abban, hogy az ellenzéki párt Sólyom Lászlót jelöli majd. Az MSZP továbbra is kitart Szili Katalin jelölése mellett. 

Lenti királyság

Egy foglalkoztatási esélyek javítását célzó 361 milliós pályázati támogatásból csaknem 57 millió forintot Nógrádi László fideszes honatya egyesülete vehet fel. A helyi szocialisták szerint a lenti polgármestereként is tevékenykedő politikus az önkormányzat által nyert pályázat részleteit mindvégig igyekezett titokban tartani. Állításuk szerint a volt miniszter és környezete "egész pályás letámadást" folytat a térségben.

Magyar eper: drága, de a miénk

Kezdődik az igazi eperszezon. A spanyol epret 648, a hazait 850 forintért kínálták legutóbb a Lehel piacon. Szépen fogyott a jobbnak tartott magyar áru, a termék nagyobb részét értékesítő szupermarketekben viszont fontosabb szempontnak számít a csomagolás és az ár – állítják a hozzáértők. Az idei, irracionális eperárak a tavaszi agrártüntetésekhez hasonlóan azt jelzik, hogy az EU-csatlakozásunkkal nem érkezett el az agrárium számára a megváltás ideje. Míg tavasszal az agrártüntetők az életben maradásukért harcoltak, addig a kertészek még abban reménykedtek, hogy minőségi termékeikkel egy szabályos versenyben lehetnek sikeresek. Úgy tűnik azonban, nagyot tévedtek.

Közeledik a vég

A koalíciós pártok az ügynöktörvény alkotmányossági kontrollját kérik majd a köztársasági elnöktől, és a Fideszt hibáztatják, hogy nem sikerült – a sokak szerint a törvény alkalmazásához elengedhetetlen – alkotmánymódosítás. A Fidesz hetekkel a szavazás előtt előre vetítette, hogy az MSZP "rájuk akarja fogni" a módosítás elmaradását.

Bekamerázott hétköznapok

Mádl Ferenc köztársasági elnök véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvényt

Hit és értékek

Csodakor a Viharsarokban

"A békési Istengyülekezeteihez tartozó Gellán Gábornak a kisfia nagyon megbetegedett, annyira, hogy az édesanyának a beteg gyermekkel a gyülekezet szerda esti istentisztelete alatt otthon kellett maradnia. A gyermek egyszer csak megmerevedett. Midőn az asszony látta, hogy hiába szólítgatja életre, elküldött férjéért a gyülekezetbe, hogy legyen otthon, mert a gyermek halálán van, tán meg is halt. A gyülekezet közben imádkozott érte, s mikor a gyermek atyja hazaért, már élve találta a gyermeket"– adta hírül Sárkány Győző 1931 júniusában a Megyei Hírlap hasábjain. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!