hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szili vagy Sólyom?
Közeledik a elnökválasztás

2005. 05. 31.
Bár a Fidesz szimpátiaszavazásán Mádl Ferenc kapta a legtöbb voksot, és a héten tartott négypárti, a köztársaságielnök-jelölésről tartott megbeszélésen is a jelenlegi államfőt javasolták e tisztségre, a legtöbb elemző biztos abban, hogy az ellenzéki párt Sólyom Lászlót jelöli majd. Az MSZP továbbra is kitart Szili Katalin jelölése mellett. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, miután a napokban átvehette a Francia Becsületrendet az Országház Vadásztermében. Fotó: MTI

A közelgő választási időpont miatt egyre több az államfőválasztással kapcsolatos esemény. Hétfőn Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető személyesen adta át Mandur Lászlónak, az Országgyűlés alelnökének a teljes MSZP-frakció által kitöltött ajánlóívet, melyben együttesen Szili Katalint javasolják köztársasági elnöknek. 

A keddi négypárti egyeztetésen sem tudhattunk meg semmit újat annál, hogy az MSZP ragaszkodik a jelöltjéhez. Az alig nyolctagú MDF Sólyom Lászlót tartja a legalkalmasabb személynek. A Fidesz Mádlt javasolta, míg a szabaddemokraták az első forduló utáni kudarca "időzítenek". Szerintük a négy párt a köztársasági elnökválasztás első fordulója után üljön le újra, mert ugyanis az első forduló után, ha a jelölt vagy jelöltek nem kapják meg a képviselői szavazatok felét sem, akkor a pártoknak még lehetőségük lesz új jelöltet állítani. Így "esetleg át lehet lépni a kormánypárti-ellenzéki határvonalat, és közös jelöltet jelölni".

Szerdán már megállapodás született a parlament ügyrendi bizottságában a köztársaságielnök-választás lebonyolításával kapcsolatban felvetődött jogértelmezési kérdésekben is, így elhárultak azok az akadályok, amelyek az államfőválasztás lefolytatását veszélyeztethették. A harmadik fordulóban az lehet a győztes, akire a legtöbb érvényes igen szavazatot adták le, az érvénytelen szavazatok nem dönthetik el a választás eredményét, az eredmény megállapítása során figyelmen kívül kell őket hagyni. 

Időközben a Medián is előrukkolt a legfrissebb közvélemény-kutatási eredményével, miszerint ha a köztársasági elnököt a nép választaná, a mostani jelöltek közül alighanem Szili Katalin lenne a befutó. A hivatalban lévő államfővel gyakorlatilag holtversenyben az Országgyűlés jelenlegi elnöke kapja a legtöbb közvélemény-kutatási szavazatot, mivel azonban Mádl Ferenc egyértelművé tette, hogy nem kívánja újra jelöltetni magát, a május elején készült felmérés szerint Szili Katalin a legtámogatottabb jelölt. A házelnök személyének megítélése a Medián korábbi felméréseihez képest is javult.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!