hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bekamerázott hétköznapok
Mádl alkotmányossági aggályai

2005. 05. 31.
Mádl Ferenc köztársasági elnök véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvénytA falnak is szeme van Fotó: Somorjai L.

A köztársasági elnök a törvénynek a vagyonőrök által alkalmazott elektronikus megfigyelőrendszerek, biztonsági kamerák alkalmazására vonatkozó rendelkezéseit tartotta alkotmányosan kifogásolhatónak. Az államfő szerint mivel ezek a biztonságtechnikai eszközök egyre inkább elterjedőben vannak, körültekintően kell megvizsgálni, hogy azok használata valóban indokolt és elengedhetetlenül szükséges-e. Különösen így van ez a felvétel készítésére és tárolására alkalmas megfigyelőrendszerek esetében. 

A köztársasági elnök úgy ítélte meg, hogy a törvénynek a rögzítés nélküli felvételre vonatkozó rendelkezései nem adnak kellő garanciát arra, hogy az érintett személyek méltóságát, magánszféráját és információs önrendelkezési jogait ne érje aránytalan sérelem. A törvény ugyanis nem követeli meg, hogy kamerával történő megfigyelés csak az érintett hozzájárulásával történhessen. Mi több, a törvény nem zárja ki egyértelműen, hogy olyan helyeken is alkalmazzanak biztonságtechnikai eszközöket, mint például egy áruházi próbafülke vagy egy uszodai öltöző. E garanciális előírások hiánya a köztársasági elnök véleménye szerint alkotmányellenes. 

A törvény lehetővé teszi az elektronikus megfigyelés során készült felvételek tárolását. A bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók esetében ez hatvan napig lehetséges. A köztársasági elnök ezt alkotmányosan elfogadhatónak tartotta, tekintettel a bankok veszélyeztetettségére és az ellenük irányuló bűncselekmények súlyosságára. Az államfő szerint azonban indokolatlan és aránytalan, hogy minden más esetben harminc napig lehessen tárolni a biztonsági kamerával készült felvételeket. Ennél lényegesen rövidebb időn belül ki kell ugyanis derülnie, hogy történt-e a felvételek felhasználására okot adó esemény.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!