hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2006. 06. 02. (X/22) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Indonézia: a katasztrófák országa

„Itt volt a világvége” – az egyik túlélő így kommentálta a BBC tudósítójának az indonéziai földrengést, amely egy kitörni készülő tűzhányó tövében történt. Jáva szigetén óráról órára nő a halálos áldozatok száma: lapzártánkkor több mint 5500 holttestet takarnak a földrengés után romba dőlt házak. A mentőosztagok tovább kutatnak túlélők után, de az esőzések és az állandó áramkimaradások hátráltatják a mentési munkálatokat.

Madárinfluenza Erdélyben

Május közepén robbant a hír: Romániában nincs vége a madárinfluenzának. A Huréziben, Bagolyfalván talált góc volt az első Erdélyben, de a vizsgálatok az elmúlt két hétben közel ötven településen mutatták ki a H5N1 vírustörzs, azaz a madárinfluenza jelenlétét. Az ügy mára olyan szövevényessé vált, hogy szinte lehetetlen kiigazodni rajta.

Nem tehettem meg, hogy ne jöjjek el

Lengyelországba látogatott XVI. Benedek pápa. Bár az egyházfő személye érezhetően kevésbé népszerű a lengyeleknél, mint II. János Pál volt, az egyházfő így is százezres tömegeket vonzott, és sokan történelmi jelentőségűnek tartják, hogy a német származású pápa ellátogatott Auschwitzba is. A pápa szavaiból kiderült: Lengyelországot Spanyolország mellett a katolicizmus erődítményének látja a szekularizálódó Európában. Kínos incidens volt, hogy a zarándokút ideje alatt egy ismeretlen tettes Varsóban az utcán megtámadta és gázspray-vel lefújta Michael Schurich lengyel főrabbit. A pápalátogatás előtt a lengyel Gazeta Wyborcza című újság közzétett egy felmérést arról, mit szeretnének a lengyelek hallani XVI. Benedektől. A megkérdezettek 83 százaléka válaszolta azt: reméli, hogy a pápa sokat beszél majd lengyelül. A második kívánságuk azt volt, hogy gyakran emlegesse majd II. János Pált, harmadsorban pedig azt várták, hogy erőteljesen bírálja a liberális eszméket. Nos, a lengyelek „három kívánsága” maradéktalanul teljesült: XVI. Benedek több beszédét lengyelül olvasta fel, lépten-nyomon II. János Pált emlegette, és a liberális eszmék kapcsán is kifejezte nemtetszését.

Olmert-terv, Abbász-ultimátum

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök „kemény és fájdalmas választ” ígért azokra a támadásokra, melyeket palesztin csoportok és a Hezbollah mértek Izrael északi területeire. Az elmúlt hét folyamán Olmert miniszterelnökként először tett látogatást az Egyesült Államokban, ahol felvázolta kivonulási tervét az amerikai kormány előtt. George W. Bush bátor ötletnek nevezte a tervet. Időközben Mahmúd Abbász palesztin elnök a Hamasz és a Fatah közötti összecsapások felszámolása érdekében ultimátumot adott a Hamasz vezetőinek.

Legalizálnák a megrontást

A homoszexuális házasságok legalizálása után Hollandia újabb – még riasztóbb – területen válhat világelsővé. A 2004-ben alakult Felebaráti Szeretet, Szabadság és Különbözőség nevű pedofil párt (NVD) bejelentette: indulni kíván a 2007-es parlamenti választásokon. A hírhedt pedofil-aktivista, Mathijn Uittenbogaard csoportjából kinőtt párt a fiatalkorúakkal folytatott szexuális kapcsolat alsó korhatárát a jelenlegi 16-ról 12 éves korra szeretné leszállítani, később pedig végképp eltörölni azt. Továbbá a szavazati kort is 12 évre módosítanák, míg a 16 éves vagy idősebb személyek részére legálissá tennék a kemény drogok fogyasztását. Könnyű drogok esetében ezt a korhatárt szintén 12 évre szállítanák le.

Terrorpolitikus Londonból

Erkölcsileg igazolható tettként értékelte Tony Blair esetleges meggyilkolását egy brit parlamenti képviselő. George Galloway Fidel Castro vendégeként Kubában járt, és ott a GQ című nemzetközi elitmagazinnak nyilatkozva kijelentette: „Teljesen logikus és megmagyarázható lenne, erkölcsileg pedig egyenértékű Blair tettével, amikor is ártatlan emberek ezreinek halálát rendelte el Irakban.”

Noam Chomsky a Hezbollah oldalán

Noam Chomsky világhírű nyelvészprofesszor Libanonban a Hezbollah terrorszervezet vezetőivel találkozott. A Bush-ellenes kirohanásairól ismert tudós (Tanulmány a háború ellen. Hetek, 2003. február 7.) ellátogatott az Al-Kijam börtönbe is, ahol kijelentette: az ellenállók győzelme valójában mindazoké, akik az igazságtalanság és az elnyomás ellen harcolnak.

Orosz koncepciós perek

Oroszországban a közelmúltban a szovjet időket idéző letartóztatási hullám kezdődött a Kremlhez képest másképpen gondolkozó politikusokkal szemben, a közvélemény felháborodása és tiltakozása nélkül. Az eset a harmincas évek represszióját idézi. A volgográdi polgármester, Jevgenyij Iscsenko őrizetbe vételének politikai motívuma azzal magyarázható, hogy nézetkülönbsége volt Putyin elnök pártjával, ahogy a múlt héten letartóztatott nyenyecföldi kormányzónak, Alekszej Barinovnak is. Iscsenko márciusban nem nevezte ki a volgográdi Egységes Oroszország párt helyi vezetőjét, ami miatt kizárták a pártból. A Szövetségi Törvényhozásban négy szenátor adta be lemondását. Úgy tűnik, a Kremlben nem tudtak megszabadulni a volt szovjet reflexektől: az ex-KGB-s elnök a pályafutása kezdetén megszokott eszközöket újra feleleveníti politikai ellenfeleivel szemben.

Brit oktatási bojkott Izrael ellen

Anglia felsőoktatási intézményeinek testülete ösztönözte 67 ezer tagját, hogy bojkottálják azokat az Izraelből származó akadémikusokat, akik nem határolódtak el az ún. „izraeli szegregációs” politikától. A blackpooli konferencián a testület 106-71 arányban szavazott a határozat mellett olyan címszó alatt, hogy biztosítani szeretnék intézményeikben az egyenlőséget és kizárni a diszkriminációt. A határozat bátorítja a tanárokat, hogy minimalizálják a kapcsolataikat az izraeli kollegákkal. A bojkott palesztin támogatói szerint a határozat célja nem az, hogy Izraelt megkíséreljék kizárni az akadémiai oktatásból.

Hit és értékek

A pünkösd most is égő és élő megtapasztalás

A pünkösd értelmezésének módjai szoros kontextusban állnak azokkal a pozitív, illetve ellenvéleményekkel, amelyeket az elmúlt időkben a Názáreti Jézus Krisztus evangéliumának hitelességével kapcsolatban világszerte megfogalmaztak különböző fórumokon. A zsidó-keresztény kinyilatkoztatások és tények igazolásának - ennek vallás- és egyháztörténeti módszerein kívül - lényeges eszköze az analóg szellemi jelenségek napjainkban történő megtapasztalása is. A Szentlélekkel (Szellemmel) ma is be lehet teljesedni, és ha jelenlétét, működését az egyház szolgálata által a Bibliából, mindenekelőtt az Evangéliumból ismert szellemi jelenségek kísérik, akkor legalábbis spirituális szinten a bibliai állítások természetfölötti igazolást nyernek. Persze ezek megtapasztalása során is megmarad mindenkinek a szabadsága arra, hogy elfogadja-e vagy elutasítja a Szentlélek működésének tanúskodását. (2006. 06. 02.)

Pünkösd most

A pünkösd értelmezésének módjai szoros kontextusban állnak azokkal a pozitív, illetveellenvéleményekkel, amelyeket az elmúlt időkben a Názáreti Jézus Krisztus evangéliumának hitelességével kapcsolatban világszerte megfogalmaztak különböző fórumokon. A zsidó-keresztény kinyilatkoztatások és tények igazolásának - ennek vallás- és egyháztörténeti módszerein kívül - lényeges eszköze az analóg szellemi jelenségek napjainkban történő megtapasztalása is. A Szentlélekkel (Szellemmel) ma is be lehet teljesedni, és ha jelenlétét, működését az egyház szolgálata által a Bibliából, mindenekelőtt az Evangéliumból ismert szellemi jelenségek kísérik, akkor legalábbis spirituális szinten a bibliai állítások természetfölötti igazolást nyernek. Persze ezek megtapasztalása során is megmarad mindenkinek a szabadsága arra, hogy elfogadja-e vagy elutasítja a Szentlélek működésének tanúskodását.

HÁTTÉR

Hit, foci, olaszok

A népi bölcsesség szerint sok embert rövid ideig nagyon be lehet csapni, kevés ember hosszú időn keresztül is nagyon becsapható, és sok embert hosszú ideig becsaphatunk egy kicsit. Egy valamit nem lehet: sok embert huzamosabb ideig nagyon becsapni. Nos, az olasz bundabotrány rácáfolt a fenti bölcsességre: 40 millió emberrel hitették el éveken keresztül, hogy amit foci címszó alatt látnak, az a valóság.

Kezdőcsapat

A körülményekhez képest magyarázatra szorulóan hosszú ido után nyilvánosságra került a második Gyurcsány-kormány névsora. A csapat sikerét nagyrészt az méri majd, sikerül-e az országot bejuttatni az eurózónába. Az összeállítás nem feltétlenül hozza tűzbe a külső szemlélőt.

Dan Brown múzsái

A sikernek sok gazdája van – a világsikernek meg még több. A 60 millió példányban elkelt megabestseller, A Da Vinci-kód szerzője, Dan Brown maga is elismerte, hogy mások segítették a könyv megírásában. Megszólalt az első kiadást gondozó amerikai könyvkiadó egyik volt vezetője, Miriam Abramovitz Saviv is, aki ma a Jerusalem Post kulturális rovatvezetője. Saviv az izraeli napilapban (A könyv születése, 2006. május 18.) azt állítja: Brownt a szerkesztők mentették meg, mivel egyedül nem tudta volna befejezni a művet. A kiadónál nem számítottak arra, hogy A Da Vinci-kód ellen keresztények tiltakoznak majd. „A kézirat első olvasói – a tulajdonos és a szerkesztők – túlnyomórészt zsidók voltak”, akik Jézus és Mária Magdolna állítólagos kapcsolatának a történetét „érdekes elgondolásnak” tartották – magyarázza Saviv.

Iszlám nemzetté válhat Oroszország

Egy adott ország népességmutatói olyanok, mint a láz átlaga egy kórházban: van, akinek magas, van, akinek nincs gondja. Így a születések száma is: az oroszok esetében valóban igen alacsony, míg az oroszországi muzulmán lakosság körében meglehetősen magas. Amint arról a Hetek előző számában írtunk, a Putyin elnök által indítványozott, gyermekek után adott állami pénztámogatás ilyen módon hozzájárul a muzulmánok még erőteljesebb számbeli gyarapodásához, sőt hosszú távon Oroszország iszlamizálódásához is.

Valóságsokk

Van egy hely, ahol a brezsnyevi Szovjetuniót csak a kerítés választja el az Európai Uniótól: hazánk legújabb nemzetközi repülőterét egy volt szovjet légibázis területén építették fel, minek következtében a FlyBalatonon landoló idegen néhány méter megtétele után harminc évet ugrik vissza az időben. A grátisz időutazás szerencsére csak néhány percig tart.

Belehúznak

Itt az újabb reformkor. A napokban a minisztériumok átszervezésével és a parlamenti képviselői javadalmazások lefaragásával elkezdődött az úgynevezett országreform. Közel egy hónap múlva folytatásként sor kerülhet az egészségügyi reformra és adóemelésekre is.

Tíz év fegyház vár a Daewoo alapítójára

Kim Vu Csong-ot, a Daewoo csoport alapítóját tíz év börtönbüntetésre és közel 11 ezer dollár pénzbüntetésre ítélte a bíróság sikkasztás és a könyvelés meghamisítása miatt. A 69 éves vezér 22 milliárd dollárra tette rá illegálisan a kezét, és dollármilliárdokat menekített külföldre. A bíróság szerint a kemény ítélet szükségszerű volt. Miután Vu Csong-ot bűnösnek találták, a vállalat újra hitelképessé vált a bankoknál.

Olcsóbb parkolás Ferihegyen

Új parkolót nyit, és jelentősen csökkenti a Ferihegyi repülőtér előtti hosszú távú parkolóhasználati díjait a repteret üzemeltető Budapest Airport (BA). Az új, ezer férőhelyes, hosszú távú parkolót csütörtökön nyitották meg a 2-es terminál előtt. Ezek után egy 15 napos parkolás például 10 ezer forintba kerül majd a jövőben, ami a negyede az eddigi árnak.

EU: már a bankhitelek is egyformák

Az Európai Unió illetékes miniszterei a héten arról tanácskoztak Brüsszelben, hogy az EU állampolgárai a jövőben könnyebben és a verseny növekedésének köszönhetően olcsóbban juthassanak áruhitelekhez az egész unió területén. Ha megállapodás születik az erre vonatkozó irányelv módosításáról, még több „lehetőségünk” lesz az eladósodásra. A miniszterek többsége támogatta a teljes harmonizációt, Nagy-Britannia és Németország kivételével. Az utóbbiak álláspontját osztja hazánk is.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!